भारत का कौन सा खुले में शौच मुक्त पहला राज्य बन गया है ?Which state has become the first open defecation free state of India?
Daily Current Affairs GK Quiz Speedy, 🔻 30 October 2021 Current Affairs
1. किस देश के पूर्व राष्ट्रपति रोह ताए-वू का निधन हो गया है ?
Ans. दक्षिण कोरिया
2. किस मंत्रालय ने स्वतंत्रता आंदोलन पर "अमृत महोत्सव पॉडकास्ट" लॉन्च किया है ?
Ans. संस्कृति मंत्रालय
3. भारतीय रिजर्व बैंक ने बलदेव प्रकाश को किस बैंक का अगला प्रबंध निदेशक और सीईओ नियुक्त किया है ?
Ans. जम्मू-कश्मीर बैंक
4. 29 अक्टूबर को विश्वभर में कौन सा दिवस मनाया जाता है ?
Ans. विश्व स्ट्रोक दिवस
5. भारत और किस देश के बीच नई दिल्ली में अपनी पहली रणनीतिक वार्ता आयोजित की गयी है ?
Ans. किर्गिस्तान
6. केंद्र सरकार ने अगले महीने से कोरोना वायरस के खिलाफ कौনसा मेगा टीकाकरण अभियान शुरू करने की घोषणा की है ?
Ans. हर घर दूस्तक अभियान
7. भारतीय सेना की सामरिक बल कमान ने किस बैलिस्टिक मिसाइल का पहला सफल उपयोगकर्ता परीक्षण किया है ?
Ans. अग्नि V
8. भारत का कौन सा खुले में शौच मुक्त पहला राज्य बन गया है ?
Ans. गोवा
9. उत्तर प्रदेश सरकार ने किस रेलवे स्टेशन का नाम बदलकर "अयोध्या कैंट" रखने की घोषणा की है ?
Ans. फैजाबाद रेलवे स्टेशन
10. में किस फाउंडेशन द्वारा "स्वस्थ महिला, स्वस्थ गोवा" पहल की शुरुआत की गयी है ?
Ans. यूवीकैन फाउंडेशन
■ Share जरूर करें ‼️....
Daily Current Affairs GK Quiz Speedy,30 October 2021 Current Affairs
1. Which country's former President Roh Tae-woo has passed away?
Ans. South Korea
2. Which ministry has launched "Amrit Mahotsav Podcast" on the freedom movement?
Ans. Ministry of Culture
3. The Reserve Bank of India has appointed Baldev Prakash as the next Managing Director and CEO of which bank?
Ans. Jammu and Kashmir Bank
4. Which day is celebrated all over the world on 29 October?
Ans. world stroke day
5. India and which country have held their first strategic dialogue in New Delhi?
Ans. Kyrgyzstan
6. Which mega vaccination campaign has been announced by the central government against the corona virus from next month?
Ans. Har Ghar Dostak Campaign
7. The Strategic Forces Command of the Indian Army has conducted the first successful user test of which ballistic missile?
Ans. Agni V
8. Which state has become the first open defecation free state of India?
Ans. Goa
9. Which railway station has been renamed as "Ayodhya Cantt" by the Uttar Pradesh government?
Ans. Faizabad Railway Station
10. In which foundation “Healthy Women, Healthy Goa” initiative has been launched?
Ans. youwecan foundation
Share must be ️.....
Post a Comment