Header Ads

किसे सर्वश्रेष्ठ शैक्षिक फिल्म 2021 का राष्ट्रीय फिल्म मिला है ?Which has got the National Film Award for Best Educational Film 2021?

✅ 29 October 2021 Current Affairs


1. In which state has it been decided to set up 34 children friendly police stations?

️Ans. Odisha


2. Which has got the National Film Award for Best Educational Film 2021?

️Ans. Syed Sultan Ahmed


3. Name the Union Civil Aviation Minister, who has inaugurated the first direct flight on Shillong-Dibrugarh sector.

️Ans. Jyotiraditya Scindia


4. In which state of India will the National Tribal Dance Festival be organized from 28 to 30 October?

️Ans. Chhattisgarh


5. Indian-origin Anita Anand has recently become the new Defense Minister of which country?

️Ans. Canada


6. The National Sports Awards Committee has proposed the names of how many players including Neeraj Chopra for the Major Dhyan Chand Khel Ratna Award 2021?

️Ans. 11


7. Which space agency has detected a planet outside our galaxy for the first time?

️Ans. NASA


8. Kalyan Kumar has been appointed as the new Executive Director of which bank?

️Ans. Punjab National Bank


9. With which company National Skill Development Corporation has launched Skill India Impact Bond?

️Ans. British Asian Trust


10. Prime Minister Narendra Modi has launched "Ayushman Bharat Health Infrastructure Mission" in which city of Uttar Pradesh?

️Ans. Varanasi


🌏●☞𝗝𝗢𝗜𝗡➠ यहाँ पर Click करें🌏

✅ 29 October 2021 Current Affairs   1. In which state has it been decided to set up 34 children friendly police stations?  ️Ans. Odisha    2. Which has got the National Film Award for Best Educational Film 2021?  ️Ans. Syed Sultan Ahmed    3. Name the Union Civil Aviation Minister, who has inaugurated the first direct flight on Shillong-Dibrugarh sector.  ️Ans. Jyotiraditya Scindia    4. In which state of India will the National Tribal Dance Festival be organized from 28 to 30 October?  ️Ans. Chhattisgarh    5. Indian-origin Anita Anand has recently become the new Defense Minister of which country?  ️Ans. Canada    6. The National Sports Awards Committee has proposed the names of how many players including Neeraj Chopra for the Major Dhyan Chand Khel Ratna Award 2021?  ️Ans. 11    7. Which space agency has detected a planet outside our galaxy for the first time?  ️Ans. NASA    8. Kalyan Kumar has been appointed as the new Executive Director of which bank?  ️Ans. Punjab National Bank    9. With which company National Skill Development Corporation has launched Skill India Impact Bond?  ️Ans. British Asian Trust    10. Prime Minister Narendra Modi has launched "Ayushman Bharat Health Infrastructure Mission" in which city of Uttar Pradesh?  ️Ans. Varanasi    🌏●☞𝗝𝗢𝗜𝗡➠ यहाँ पर Click करें🌏    ✅ 29 October 2021 Current Affairs   1. किस राज्य में 34 चिल्ड्रेन फ्रेंडली पुलिस स्टेशन स्थापित करने का निर्णय लिया है ?  Ans. ओडिशा    2. किसे सर्वश्रेष्ठ शैक्षिक फिल्म 2021 का राष्ट्रीय फिल्म मिला है ?  Ans. सैयद सुल्तान अहमद    3. केंद्रीय नागरिक उड्यन मंत्री का नाम बताइए, जिन्होंने शिलांग-डिब्रूगढ़ सेक्टर पर पहली सीधी उड़ान का उद्धाटन किया है ?  Ans. ज्योतिरादित्य सिंधिया    4. 28 से 30 अक्टूबर तक भारत के किस राज्य में राष्ट्रीय जनजातीय नृत्य महोत्सव आयोजित किया जाएगा ?  Ans. छत्तीसगढ़    5. भारतीय मूल की अनीता आनंद हाल ही में किस देश की नई रक्षा मंत्री बनी है ?  Ans. कनाडा     6. नेशनल स्पोरट्ट्स अवॉर्ड कमेटी ने नीरज चोपड़ा सहित कितने खिलाड़ियों का नाम मेजर ध्यानचंद खेल रत्न अवॉर्ड 2021 के लिए प्रस्तावित किया है ?  Ans. 11     7. किस अन्तरिक्ष एजेंसी ने पहली बार हमारी आकाशगंगा के बाहर एक ग्रह का पता लगाया है ?  Ans. नासा    8. कल्याण कुमार को किस बैंक का नया कार्यकारी निदेशक नियुक्त किया है ?  Ans. पंजाब नेशनल बैंक    9. किस कंपनी के साथ मिलकर राष्ट्रीय कौशल विकास निगम ने स्किल इंडिया इम्पैक्ट बांड लॉन्च किया है ?  Ans. ब्रिटिश एशियन ट्रस्ट    10. प्रधानमंत्री नरेंद्र मोदी ने उत्तर प्रदेश के किस शहर में "आयुष्मान भारत स्वास्थ्य अवसंरचना मिशन" लांच किया है ?  Ans. वाराणसी    🌏●☞𝗝𝗢𝗜𝗡➠ यहाँ पर Click करें🌏


✅ 29 October 2021 Current Affairs


1. किस राज्य में 34 चिल्ड्रेन फ्रेंडली पुलिस स्टेशन स्थापित करने का निर्णय लिया है ?

Ans. ओडिशा


2. किसे सर्वश्रेष्ठ शैक्षिक फिल्म 2021 का राष्ट्रीय फिल्म मिला है ?

Ans. सैयद सुल्तान अहमद


3. केंद्रीय नागरिक उड्यन मंत्री का नाम बताइए, जिन्होंने शिलांग-डिब्रूगढ़ सेक्टर पर पहली सीधी उड़ान का उद्धाटन किया है ?

Ans. ज्योतिरादित्य सिंधिया


4. 28 से 30 अक्टूबर तक भारत के किस राज्य में राष्ट्रीय जनजातीय नृत्य महोत्सव आयोजित किया जाएगा ?

Ans. छत्तीसगढ़


5. भारतीय मूल की अनीता आनंद हाल ही में किस देश की नई रक्षा मंत्री बनी है ?

Ans. कनाडा 


6. नेशनल स्पोरट्ट्स अवॉर्ड कमेटी ने नीरज चोपड़ा सहित कितने खिलाड़ियों का नाम मेजर ध्यानचंद खेल रत्न अवॉर्ड 2021 के लिए प्रस्तावित किया है ?

Ans. 11 


7. किस अन्तरिक्ष एजेंसी ने पहली बार हमारी आकाशगंगा के बाहर एक ग्रह का पता लगाया है ?

Ans. नासा


8. कल्याण कुमार को किस बैंक का नया कार्यकारी निदेशक नियुक्त किया है ?

Ans. पंजाब नेशनल बैंक


9. किस कंपनी के साथ मिलकर राष्ट्रीय कौशल विकास निगम ने स्किल इंडिया इम्पैक्ट बांड लॉन्च किया है ?

Ans. ब्रिटिश एशियन ट्रस्ट


10. प्रधानमंत्री नरेंद्र मोदी ने उत्तर प्रदेश के किस शहर में "आयुष्मान भारत स्वास्थ्य अवसंरचना मिशन" लांच किया है ?

Ans. वाराणसी


🌏●☞𝗝𝗢𝗜𝗡➠ यहाँ पर Click करें🌏

कोई टिप्पणी नहीं

Blogger द्वारा संचालित.