Header Ads

भारत छोड़ो आन्‍दोलन के दौरान ‘कांग्रेस का रेडियो’ संचालन का श्रेय किसको दिया जाता है

 ❇️सभी Exams के लिए महत्वपूर्ण प्रश्नोत्तर❇️


प्रश्‍न 1– एशियाटिक सोसायटी के संस्‍थापक थे?

 उत्‍तर – विलियम जोन्‍स


प्रश्‍न 2 – ब्रिटिश सरकार ने महात्‍मा गांधी को कैद किया था?

उत्‍तर– 10 मार्च, 1922 को


प्रश्‍न 4 – 1929 ई के कांग्रेस के ऐतिहासिक लाहौर अधिेवेशन की अध्‍यक्षता किसने की थी? 

उत्‍तर – जवाहरलाल नेहरू ने


प्रश्‍न 5 – जिन्‍ना ने किस दिन को ‘मुक्ति दिवस’ मनाने का आदेश मुसलमानों को दिया? 

उत्‍तर– 22 दिसम्‍बर, 1939


प्रश्‍न 6– भारत छोड़ो आन्‍दोलन के दौरान ‘कांग्रेस का रेडियो’ संचालन का श्रेय किसको दिया जाता है?

 उत्‍तर – ऊषा मेहता को


प्रश्‍न 7 – भारतीय राष्‍ट्रीय कांग्रेसके प्रथम मुस्लिम अध्‍यक्ष कौन थे?

 उत्‍तर – बदरूद्दीन तय्यब जी


प्रश्‍न 8 – भारत के विभाजन के विरोध में किस प्रमुख दल ने 3 जुलाई 1947 को ‘काले दिवस’ के रूप में मनाया था? 

उत्‍तर – हिन्‍दू महासभा ने


प्रश्‍न 9– सम्राट जार्ज पंचम के भारत आगमन के समय वायसराय कौन था? उत्‍तर – लॉर्ड हार्डिंग्‍ज द्वितीय


प्रश्‍न 10 – 1866 में लन्‍दन में ‘ईस्‍ट इण्डिया एसोसिएशन'(East India Association) की स्‍थापना किसने की थी?

 उत्‍तर – दादाभाई नौरोजी ने


  ▓►»»𝗝𝗢𝗜𝗡 𝗡𝗢𝗪««◄▓

  ▓►»»𝗝𝗢𝗜𝗡 𝗡𝗢𝗪««◄▓

️Important Q&A for All Exams️   Question 1 – Who was the founder of Asiatic Society?   Answer – William Jones   Question 2: The British government imprisoned Mahatma Gandhi?  Answer – On March 10, 1922   Question 4 - Who presided over the historic Lahore session of the Congress of 1929 AD?  Answer – Jawaharlal Nehru   Question 5 - On which day did Jinnah order the Muslims to celebrate 'Mukti Diwas'?  Answer – December 22, 1939   Question 6- Who is credited with operating the 'Radio of Congress' during the Quit India Movement?   Answer – Usha Mehta   Question 7 - Who was the first Muslim President of the Indian National Congress?   Answer – Badruddin Tayyab   Question 8 - Which major party celebrated 3 July 1947 as 'Black Day' in protest against the partition of India?  Answer – Hindu Mahasabha   Question 9- Who was the Viceroy at the time of King George V's arrival in India?  Answer – Lord Hardinge II   Question 10 - Who founded the 'East India Association' in London in 1866?   Answer – Dadabhai Naoroji     »»𝗝𝗢𝗜𝗡 «◄▓    »»𝗝𝗢𝗜𝗡 «◄▓


️Important Q&A for All Exams️


 Question 1 – Who was the founder of Asiatic Society?

  Answer – William Jones


 Question 2: The British government imprisoned Mahatma Gandhi?

 Answer – On March 10, 1922


 Question 4 - Who presided over the historic Lahore session of the Congress of 1929 AD?

 Answer – Jawaharlal Nehru


 Question 5 - On which day did Jinnah order the Muslims to celebrate 'Mukti Diwas'?

 Answer – December 22, 1939


 Question 6- Who is credited with operating the 'Radio of Congress' during the Quit India Movement?

  Answer – Usha Mehta


 Question 7 - Who was the first Muslim President of the Indian National Congress?

  Answer – Badruddin Tayyab


 Question 8 - Which major party celebrated 3 July 1947 as 'Black Day' in protest against the partition of India?

 Answer – Hindu Mahasabha


 Question 9- Who was the Viceroy at the time of King George V's arrival in India?  Answer – Lord Hardinge II


 Question 10 - Who founded the 'East India Association' in London in 1866?

  Answer – Dadabhai Naoroji


   »»𝗝𝗢𝗜𝗡 «◄▓

   »»𝗝𝗢𝗜𝗡 «◄▓

कोई टिप्पणी नहीं

Blogger द्वारा संचालित.