Header Ads

हिमालय किस प्रकार के पर्वत का उदाहरण है

 📵'Top Geography Quiz'📵


1. विश्व की सबसे ऊंची चोटी एवरेस्ट किस देश में स्थित है ?

उत्तर. नेपाल


2. हिमालय किस प्रकार के पर्वत का उदाहरण है ?

उत्तर. नवीन वलित पर्वत या मोड़दार पर्वत


3. भारत की पहली बहुउद्देशीय परियोजना कौन सी है ?

उत्तर. दामोदर परियोजना, जिसकी स्थापना सन 1948 में हुई


4. भारत की सबसे चौड़ी नदी कौन सी है ?

उत्तर. ब्रह्मपुत्र


5. ग्रीष्म ऋतु में असम राज्य में चलने वाली तीर्व आद्र हवाएं क्या कहलाती हैं ?

उत्तर. नॉर्वेस्टर


6. भारत में दक्षिण पश्चिम मानसून का आगमन किस महीने में होता है ?

उत्तर. जून के प्रथम सप्ताह में


7. वृद्ध गंगा या दक्षिण की गंगा के नाम से किस नदी को जाना जाता है ?

उत्तर. गोदावरी नदी को


8. भारत में पश्चिमी घाट को क्या कहा जाता है ?

उत्तर. सहयाद्रि


9. अंडमान निकोबार दीप समूह किस नाम से प्रसिद्ध है ?


उत्तर. मरकत द्वीप (एमराल्ड आइलैंड)

10. भारत की सबसे बड़ी जनजाति कौन सी है ?

उत्तर. गोंड जनजाति


11. अरावली पर्वतमाला की सर्वोच्च चोटी कौन सी है ?

उत्तर. गुरुशिखर, 1722 मीटर, यह माउंट आबू में स्थित है


12. माउंट एवरेस्ट को चीन में क्या कहा जाता है ?

उत्तर. क्योमोलांग


13. नर्मदा नदी सबसे अधिक किस राज्य में बहती है?

उत्तर. मध्य प्रदेश में


14. भारत का सबसे अधिक नगरीकृत राज्य कौन सा है?

उत्तर. गोवा


15. क्षेत्रफल की दृष्टि से भारत का सबसे बड़ा राज्य कौन सा है ?

उत्तर. राजस्थान


16. देश में सड़क मार्ग की कुल लंबाई कितनी है ?

उत्तर. 48.65 लाख किलोमीटर


17. भारत में दीपों की कुल संख्या कितनी है ?

उत्तर. 247


18. भागीरथी और अलकनंदा का संगम कहां पर होता है ?

उत्तर. देवप्रयाग में


☞𝗝𝗢𝗜𝗡➠ 

'Top Geography Quiz'   1. In which country is the world's highest peak Everest located?  Answer.  Nepal   2. Himalaya is an example of which type of mountain?  Answer.  new fold mountain   3. Which is the first multipurpose project of India?  Answer.  Damodar Project, which was established in 1948   4. Which is the widest river of India?  Answer.  Brahmaputra   5. What are the strong humid winds that blow in the state of Assam in the summer season?  Answer.  norwester   6. In which month does the Southwest Monsoon arrive in India?  Answer.  in the first week of june   7. Which river is known as Vriddha Ganga or Ganga of the South?  Answer.  to Godavari river   8. What is the Western Ghats called in India?  Answer.  Sahyadri   9. By what name is the Andaman and Nicobar Deep Group famous?   Answer.  Turquoise Island (Emerald Island)  10. Which is the largest tribe of India?  Answer.  gond tribe   11. Which is the highest peak of the Aravalli ranges?  Answer.  Gurushikhar, 1722 m, it is located in Mount Abu   12. What is Mount Everest called in China?  Answer.  kyomolang   13. In which state river Narmada flows the most?  Answer.  in Madhya Pradesh   14. Which is the most urbanized state of India?  Answer.  Goa   15. Which is the largest state of India in terms of area?  Answer.  Rajasthan   16. What is the total length of road in the country?  Answer.  48.65 lakh kms   17. What is the total number of lamps in India?  Answer.  247   18. Where does the confluence of Bhagirathi and Alaknanda take place?  Answer.  in Devprayag   Click Here


'Top Geography Quiz'


 1. In which country is the world's highest peak Everest located?

 Answer.  Nepal


 2. Himalaya is an example of which type of mountain?

 Answer.  new fold mountain


 3. Which is the first multipurpose project of India?

 Answer.  Damodar Project, which was established in 1948


 4. Which is the widest river of India?

 Answer.  Brahmaputra


 5. What are the strong humid winds that blow in the state of Assam in the summer season?

 Answer.  norwester


 6. In which month does the Southwest Monsoon arrive in India?

 Answer.  in the first week of june


 7. Which river is known as Vriddha Ganga or Ganga of the South?

 Answer.  to Godavari river


 8. What is the Western Ghats called in India?

 Answer.  Sahyadri


 9. By what name is the Andaman and Nicobar Deep Group famous?


 Answer.  Turquoise Island (Emerald Island)

 10. Which is the largest tribe of India?

 Answer.  gond tribe


 11. Which is the highest peak of the Aravalli ranges?

 Answer.  Gurushikhar, 1722 m, it is located in Mount Abu


 12. What is Mount Everest called in China?

 Answer.  kyomolang


 13. In which state river Narmada flows the most?

 Answer.  in Madhya Pradesh


 14. Which is the most urbanized state of India?

 Answer.  Goa


 15. Which is the largest state of India in terms of area?

 Answer.  Rajasthan


 16. What is the total length of road in the country?

 Answer.  48.65 lakh kms


 17. What is the total number of lamps in India?

 Answer.  247


 18. Where does the confluence of Bhagirathi and Alaknanda take place?

 Answer.  in Devpraya

कोई टिप्पणी नहीं

Blogger द्वारा संचालित.