जनसंख्या के आधार पर भारत का सबसे छोटा केंद्र शासित प्रदेश कौन सा है
प्रश्न 1 :- 2021 में केंद्र शासित प्रदेश कितने हैं?
उत्तर :- वर्तमान समय में अर्थात 2021 में भारत में केंद्र शासित प्रदेशों की संख्या 8 है।
प्रश्न 2 :- जनसंख्या के आधार पर भारत का सबसे बड़ा केंद्र शासित प्रदेश कौन सा है?
उत्तर :- जनसंख्या की दृष्टि से भारत का सबसे बड़ा केंद्र शासित प्रदेश भारत की राजधानी दिल्ली है। विकिपीडिया के अनुसार दिल्ली की जनसंख्या 1 करोड़ 67 लाख 87 हजार 941 है। अगर इसमें किसी भी प्रकार का कोई बदलाव होता है तो हमें जरूर सूचित करें।
प्रश्न 3 :- क्षेत्रफल के के आधार पर भारत का सबसे बड़ा केंद्र शासित प्रदेश कौन सा है?
उत्तर :- क्षेत्रफल के के आधार पर भारत का सबसे बड़ा केंद्र शासित प्रदेश लद्दाख है। लद्दाख का क्षेत्रफल 59,146 km² है।
प्रश्न 4 :- भारत में कितने राज्य और कितने केंद्र शासित राज्य हैं?
उत्तर :- भारत में वर्तमान समय में 29राज्य और 8 केंद्र शासित प्रदेश हैं।
प्रश्न 5 :- वर्तमान में भारत में कुल कितने राज्य हैं?
उत्तर :- वर्तमान समय में भारत में कुल 28 राज्य हैं।
प्रश्न 7 :- 1950 में भारत में कितने राज्य थे?
उत्तर :- 1950 में भारत में मात्र 14 राज्य थे।
प्रश्न 8 :- केंद्र शासित प्रदेश क्यों बनाए जाते हैं?
उत्तर :- केंद्र शासित प्रदेश बनाने का प्रमुख कारण है "स्थानीय संस्कृतियों की सुरक्षा करना"।
प्रश्न 9 :- क्षेत्रफल के आधार पर भारत का सबसे छोटा केंद्र शासित प्रदेश कौन सा है?
उत्तर :- क्षेत्रफल के आधार पर भारत का सबसे छोटा केंद्र शासित प्रदेश लक्ष्यद्वीप है। लक्ष्यद्वीप का क्षेत्रफल मात्र 32 वर्ग किलोमीटर है।
प्रश्न 10 :- जनसंख्या के आधार पर भारत का सबसे छोटा केंद्र शासित प्रदेश कौन सा है?
उत्तर :- जनसंख्या के आधार पर भी भारत के सबसे छोटा केंद्र शासित प्रदेश लक्षद्वीप ही है। लक्षद्वीप भारत में सबसे कम आबादी वाला केंद्र शासित प्रदेश है। इसकी आबादी सिर्फ 64,473 है जो कुल भारतीय आबादी का 0.01% है।
. ▓►»»𝗝𝗢𝗜𝗡 𝗡𝗢𝗪««◄▓
▓►»»𝗝𝗢𝗜𝗡 𝗡𝗢𝗪««◄▓
Question 1: - How many union territories are there in 2021?
Answer: - At present, ie in 2021, the number of Union Territories in India is 8.
Question 2: - Which is the largest union territory of India on the basis of population?
Answer:- The largest union territory of India in terms of population is Delhi, the capital of India. According to Wikipedia, the population of Delhi is 1 crore 67 lakh 87 thousand 941. If there is any change in this, then definitely inform us.
Question 3: - Which is the largest union territory of India on the basis of area?
Answer:- Ladakh is the largest union territory of India on the basis of area. The area of Ladakh is 59,146 km².
Question 4: - How many states and how many union territories are there in India?
Answer: - At present there are 28 states and 8 union territories in India.
Question 5: - At present, how many states are there in India?
Answer: - At present there are total 28 states in India.
Question 7 :- How many states were there in India in 1950?
Answer: - In 1950, there were only 14 states in India.
Question 8 :- Why are Union Territories formed?
Answer: - The main reason for creating a union territory is to "protect the local cultures".
Question 9: - Which is the smallest union territory of India on the basis of area?
Answer:- Lakshadweep is the smallest union territory of India on the basis of area. The area of Lakshadweep is only 32 square kilometers.
Question 10: - Which is the smallest union territory of India on the basis of population?
Answer:- Lakshadweep is also the smallest union territory of India on the basis of population. Lakshadweep is the least populated union territory in India. Its population is only 64,473 which is 0.01% of the total Indian population.
. »»𝗝𝗢𝗜𝗡 «◄▓
»»𝗝𝗢𝗜𝗡 «◄▓
Post a Comment