Header Ads

गोल्डन गर्ल एवं उडनपरी के नाम से किस भारतीय खिलाडी को कहा जाता है?

 ❇️Most important Question for all Exam❇️


Q1 प्रथम भारतीय फ़िल्म ‘राजा हरिश्चंद्र’ के निर्माता कौन थे ? 

उत्तर – दादा साहेब फाल्के


Q2 रेफ्रिजरेटर में कौन सी गैस प्रयुक्त की जाती है?

उत्तर – फ्रीआन


Q3 हीटर के तार किस चीज के बने होते है?

उत्तर – नाइक्रोम


Q4 विश्व का सबसे बड़ा नदी द्वीप ‘माजुली’ असम के किस जिले में स्थित है 

उत्तर – पाताल पूरी


Q5 मंदिरो की पूण्यभूमि’ भारत के किस राज्य को कहा जाता है? 

उत्तर – तमिलनाडु


Q6 भारत का मैनचेस्टर’ किसे कहा जाता है?

उत्तर – अहमदाबाद


Q7 किसने सुझाव दिया था कि स्वतंत्रता प्राप्ति के बाद भारतीय राष्ट्रीय कांग्रेस को समाप्त कर दिया जाय?

उत्तर –महात्मा गांधी ने


Q8 1947के भारतीय राष्ट्रीय कांग्रेस के दिल्ली अधिवेशन की अध्यक्षता किसने की?

उत्तर – राजेन्द्र प्रसाद


Q9 भारतीय संविधान में समवर्ती सूची किसके संविधान से ली गई है ?

उत्तर – ऑस्ट्रेलिया


Q10 गोल्डन गर्ल एवं उडनपरी के नाम से किस भारतीय खिलाडी को कहा जाता है? 

उत्तर – पी.टी.उषा

️Most important Question for all Exam❇️   Q1 Who was the producer of the first Indian film 'Raja Harishchandra'?  Answer – Dadasaheb Phalke    Q2 Which gas is used in refrigerator?  Answer – Freon    Q3 What are the heater wires made of?  Answer – Nichrome    Q4 In which district of Assam is the world's largest river island 'Majuli' located?  Answer – Paatal Puri    Q5 Which state of India is called 'Punya Bhoomi of Temples'?  Answer – Tamil Nadu    Q6 Who is known as 'Manchester of India'?  Answer – Ahmedabad    Q7 Who suggested that the Indian National Congress be abolished after independence?  Answer – Mahatma Gandhi    Q8 Who presided over the Delhi session of the Indian National Congress in 1947?  Answer – Rajendra Prasad    Q9 The Concurrent List in the Indian Constitution is taken from whose constitution?  Answer – Australia    Q10 Which Indian player is known as Golden Girl and Udanpari?  Answer – P.T.Usha


️Most important Question for all Exam❇️


Q1 Who was the producer of the first Indian film 'Raja Harishchandra'?

Answer – Dadasaheb Phalke


Q2 Which gas is used in refrigerator?

Answer – Freon


Q3 What are the heater wires made of?

Answer – Nichrome


Q4 In which district of Assam is the world's largest river island 'Majuli' located?

Answer – Paatal Puri


Q5 Which state of India is called 'Punya Bhoomi of Temples'?

Answer – Tamil Nadu


Q6 Who is known as 'Manchester of India'?

Answer – Ahmedabad


Q7 Who suggested that the Indian National Congress be abolished after independence?

Answer – Mahatma Gandhi


Q8 Who presided over the Delhi session of the Indian National Congress in 1947?

Answer – Rajendra Prasad



Q9 The Concurrent List in the Indian Constitution is taken from whose constitution?

Answer – Australia


Q10 Which Indian player is known as Golden Girl and Udanpari?

Answer – P.T.Usha

कोई टिप्पणी नहीं

Blogger द्वारा संचालित.