विजयनगर की मुद्रा का नाम क्या था ?What was the name of the currency of Vijayanagara?
भारतीय इतिहास से सम्बन्धित टॉप 20 लुसेंट पर आधारित महत्वपूर्ण प्रश्नोत्तर
प्रश्न 1. साइमन कमीशन भारत यात्रा पर कब आया था ?
उत्तर – 1928 ई.
प्रश्न 2. सांडर्स की हत्या किसने की थी ?
उत्तर – सरदार भगत सिंह ने
प्रश्न 3. सांकेतिक मुद्रा का चलन किसने किया था ?
उत्तर – मोहम्मद बिन तुगलक
प्रश्न 4. सहायक संधि प्रणाली के जनक कौन थे ?
उत्तर – लॉर्ड वेलेजली
प्रश्न 5. सहायक संधि को सुनिश्चित एवं व्यापक स्वरुप किसने प्रदान किया था ?
उत्तर – लॉर्ड वेलेजली (1798-1805)
प्रश्न 6. सल्तनत काल में भू-राजस्व का सर्वोच्च ग्रामीण अधिकारी कौन था ?
उत्तर – चौधरी (मुकदमा या खत)
प्रश्न 7. सलहर के युद्ध में मुगल सेना को किसने हराया था ?
उत्तर – छत्रपति शिवाजी महाराज ने
प्रश्न 8. सलहर का युद्ध कब हुआ था ?
उत्तर – 1672 ई.
प्रश्न 9. सर्वप्रथम लोहा इस्पात उद्योग की स्थापना कहाँ हुई थी ?
उत्तर – बिहार
प्रश्न 10. सर्वप्रथम जजिया कर लगाने का श्रेय किसे दिया जाता है ?
उत्तर – मोहम्मद बिन कासिम
प्रश्न 11. विजयनगर साम्राज्य में सैनिक विभाग को किस नाम से जाना जाता था ?
उत्तर – कदाचार
प्रश्न 12. विजयनगर साम्राज्य के अवशेष कहाँ प्राप्त हुए थे ?
उत्तर – हंपी में
प्रश्न 13. विजयनगर साम्राज्य की स्थापना कब व किसने की थी ?
उत्तर – 1336 ई. में, हरिहर एवं बुक्का द्वारा
प्रश्न 14. विजयनगर साम्राज्य की वित्तीय विशेषता क्या थी ?
उत्तर – भू-राजस्व
प्रश्न 15. विजयनगर साम्राज्य का सबसे प्रभावशाली शासक कौन था ?
उत्तर – राजा कृष्णादेव राय
प्रश्न 16. विजयनगर साम्राज्य का पहला वंश संगम के नाम से क्यों जाना जाता है ?
उत्तर – हरिहर एवं बुक्का के पिता का नाम संगम था।
प्रश्न 17. विजयनगर साम्राज्य का कौन-सा स्थान गलीचा निर्माण के लिए प्रसिद्ध था ?
उत्तर – कालीकाट
प्रश्न 18. विजयनगर के किस शासक को आंध्र पितामह कहा जाता है ?
उत्तर – राजा कृष्णदेव राय को
प्रश्न 19. विजयनगर की मुद्रा का नाम क्या था ?
उत्तर – पेगोड़ा
प्रश्न 20. विजयनगर किस नदी के तट पर स्थित है ?
उत्तर – तुंगभद्रा नदी
Top 20 Lucent Important Q&A related to Indian History
Question 1. When did the Simon Commission visit India?
Answer – 1928 AD
Question 2. Who killed Saunders?
Answer – Sardar Bhagat Singh
Question 3. Who introduced the symbol currency?
Answer – Mohammad bin Tughlaq
Question 4. Who was the father of subsidiary alliance system?
Answer – Lord Wellesley
Question 5. Who gave a definite and comprehensive form to the Subsidiary Treaty?
Answer – Lord Wellesley (1798–1805)
Question 6. Who was the highest rural official of land revenue during the Sultanate period?
Answer – Chowdhary (sue or letter)
Question 7. Who defeated the Mughal army in the battle of Salhar?
Answer – Chhatrapati Shivaji Maharaj
Question 8. When did the battle of Salhar take place?
Answer – 1672 AD
Question 9. Where was the first iron and steel industry established?
Answer – Bihar
Question 10. Who is credited with the introduction of Jizya tax for the first time?
Answer – Mohammad bin Qasim
Question 11. By what name was the military department known in the Vijayanagara Empire?
Answer – Misconduct
Question 12. Where were the remains of Vijayanagara Empire found?
Answer – In Hampi
Question 13. When and who founded the Vijayanagara Empire?
Answer – In 1336 AD, by Harihara and Bukka
Question 14. What was the financial feature of the Vijayanagara Empire?
Answer – Land Revenue
Question 15. Who was the most influential ruler of the Vijayanagara Empire?
Answer – Raja Krishna Deva Raya
Question 16. Why is the first dynasty of Vijayanagara Empire known as Sangam?
Answer – The name of the father of Harihara and Bukka was Sangam.
Question 17. Which place of the Vijayanagara Empire was famous for the manufacture of rugs?
Answer – Calicut
Question 18. Which ruler of Vijayanagara is known as Andhra Pitamah?
Answer – King Krishna Deva Raya
Question 19. What was the name of the currency of Vijayanagara?
Answer – Pagoda
Question 20. On the bank of which river is Vijayanagara situated?
Answer – Tungabhadra River
Post a Comment