अंडमान द्वीप समूह और निकोबार द्वीप समूह को अलग किया जाता है ? Andaman Islands and Nicobar Islands are separated by?
🔻 सम्पूर्ण भूगोल के टॉप वन लाइनर 20 लुसेंट पर आधारित अति महत्वपूर्ण प्रश्नोत्तर
📕 प्रश्न 1. भारत में महिला आबादी की कमी के लिए मुख्य जिम्मेदार कौन है ?
उत्तर – सामाजिक कारण
📕 प्रश्न 2. जुलाई 2011 में घोषित जनसंख्या के आंकड़ों के अनुसार, शहरी क्षेत्रों की तुलना में ग्रामीण क्षेत्रों में शिशु लिंग अनुपात में कितना कमी आई है ?
उत्तर – चार गुना
📕 प्रश्न 3. किस राज्य में महिला साक्षरता दर सबसे अधिक है ?
उत्तर – केरल
📕 प्रश्न 4. कुकी किस राज्य से संबंधित है ?
उत्तर – मणिपुर
📕 प्रश्न 5. भारत का सबसे बड़ा आदिवासी समुदाय कौन-सा है ?
उत्तर – गोंड
📕 प्रश्न 6. वन महोत्सव किससे संबंधित है ?
उत्तर – वृक्षारोपण
📕 प्रश्न 7. उत्तर भारत में बाढ़ की घटनाओं में किस चीज की वृद्धि हुई है ?
उत्तर – अपवाह क्षेत्र में वनों की कटाई में वृद्धि
📕 प्रश्न 8. प्रवाल भित्तियों को संरक्षित रखने के लिए सरकार ने किसको समुद्री पार्क घोषित किया है ?
उत्तर – कच्छ की खाड़ी
📕 प्रश्न 9. किस हिल स्टेशन के नाम का अर्थ 'वज्रपात स्थल' है ?
उत्तर – दार्जिलिंग
📕 प्रश्न 10. आपटनी किसका प्रमुख आदिवासी समूह है ?
उत्तर – अरुणाचल प्रदेश
📕 प्रश्न 11. भारत के सबसे बड़े केंद्र शासित प्रदेश कौन से है ?
उत्तर – अंडमान और निकोबार द्वीप समूह
📕 प्रश्न 12. भारत के कितने राज्य नेपाल के साथ सीमा साझा करते है ?
उत्तर – पाँच (5)
📕 प्रश्न 13. किस शहर को भारत का जीरो माइल सेंटर भी कहा जाता है ?
उत्तर – नागपुर (महाराष्ट्र)
📕 प्रश्न 14. भारत के किस राज्य की तटरेखा सबसे लंबी है ?
उत्तर – गुजरात
📕 प्रश्न 15. लक्षद्वीप द्वीप समूह कहाँ है ?
उत्तर – अरब सागर
📕 प्रश्न 16. अंडमान द्वीप समूह और निकोबार द्वीप समूह को अलग किया जाता है ?
उत्तर – दस डिग्री चैनल द्वारा
📕 प्रश्न 17. पश्चिम बंगाल की सीमा कितने देशों से लगती है ?
उत्तर – तीन (3)
📕 प्रश्न 18. केरल के तट को क्या कहते है ?
उत्तर – मालाबार तट
📕 प्रश्न 19. भारत की सबसे बड़ी सुरंग जवाहर सुरंग किस राज्य में है ?
उत्तर – जम्मू कश्मीर
📕 प्रश्न 20. किस भारतीय राज्य की सीमा सबसे छोटी है ?
उत्तर – गोवा
Very Important Q&A based on Top One Liner 20 Lucent of Complete Geography
Question 1. Who is mainly responsible for the decrease of female population in India?
Answer – Social cause
Question 2. According to the population data announced in July 2011, by how much has the child sex ratio decreased in rural areas as compared to urban areas?
Answer – Four times
Question 3. Which state has the highest female literacy rate?
Answer – Kerala
Question 4. To which state does Cookie belong?
Answer – Manipur
Question 5. Which is the largest tribal community of India?
Answer – Gond
Question 6. What is Van Mahotsav related to?
Answer – Plantation
Question 7. What has increased the incidence of floods in North India?
Answer – Increase in deforestation in the runoff area
Question 8. In order to preserve the coral reefs, the government has declared which one as a marine park?
Answer – Gulf of Kutch
Question 9. The name of which hill station means 'the place of thunderbolt'?
Answer – Darjeeling
Question 10. Aptani is the main tribal group of which of the following?
Answer – Arunachal Pradesh
Question 11. Which is the largest union territory of India?
Answer – Andaman and Nicobar Islands
Question 12. How many states of India share border with Nepal?
Answer – Five (5)
Question 13. Which city is also known as Zero Mile Center of India?
Answer – Nagpur (Maharashtra)
Question 14. Which state of India has the longest coastline?
Answer – Gujarat
Question 15. Where is the Lakshadweep Islands?
Answer – Arabian Sea
Question 16. Andaman Islands and Nicobar Islands are separated by?
Answer – By Ten Degree Channel
Question 17. How many countries border West Bengal?
Answer – Three (3)
Question 18. What is the coast of Kerala called?
Answer – Malabar Coast
Question 19. In which state is the Jawahar Tunnel, the longest tunnel of India?
Answer – Jammu and Kashmir
Question 20. Which Indian state has the smallest border?
Answer – Goa
Post a Comment