न्यूयॉर्क में होने वाले “क्लाइमेट वीक” के आयोजन में भाग लेने के लिए किस भारतीय अभिनेत्री को आमंत्रण दिया गया है?Which Indian actress has been invited to participate in the “Climate Week” event to be held in New York?
┏━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━┓
📝 हिंदी करेंट अफेयर्स प्रश्नोत्तरी ➪ 21 सितम्बर
┗━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━┛
प्रश्न 1:- Punjab Energy Development Agency ने किस राज्य में इलेक्ट्रिक वाहनों के चार्जिंग स्टेशनों के लिए CESL के साथ समझौता किया है?
उत्तर :- पंजाब।
प्रश्न 2:- नागालैंड के पहले और भारत के 61वें सॉफ्टवेयर टेक्नोलॉजी पार्क ऑफ इंडिया केंद्र का उद्घाटन कहां हुआ है?
उत्तर :- कोहिमा में।
प्रश्न 3:- टेलीविजन के स्टार "रुपॉल" एमी अवार्ड्स के कौन-से संस्करण में सबसे अधिक बार पुरस्कार जीतने वाले अश्वेत बन गए हैं?
उत्तर :- 73वें संस्करण में।
प्रश्न 4:- पर्यावरण “अर्थशॉट” पुरस्कार के लिए कितनी भारतीय परियोजनाओं को चुना गया है?
उत्तर :- 2 परियोजनाओं।
प्रश्न 5:- कौन सा देश शंघाई सहयोग संगठन का नया 9वां सदस्य बना है?
उत्तर :- ईरान।
प्रश्न 6:- Hindu University of America ने किस भारतीय अभिनेता को हिन्दू अध्ययन में डॉक्टरेट की मानद उपाधि से सम्मानित किया है?
उत्तर :- अनुपम खेर।
प्रश्न 7:- जी-20 देशों के कृषि मंत्रियों की बैठक की अध्यक्षता किस देश ने की है?
उत्तर :- इटली ने।
प्रश्न 8:- 21 सितम्बर को विश्वभर में कौन सा दिवस मनाया जाता है?
उत्तर :- अंतर्राष्ट्रीय शान्ति दिवस और विश्व अल्जाइमर दिवस।
प्रश्न 9:- मध्य प्रदेश राज्य सरकार ने किस विश्विद्यालय का नाम बदलकर राजा शंकर शाह विश्वविद्यालय रखने की घोषणा की है?
उत्तर :- छिंदवाड़ा विश्वविद्यालय।
प्रश्न 10:- किस मंत्रालय ने “एक पहल ड्राइव” अभियान की शुरुआत की है?
उत्तर :- कानून और न्याय मंत्रालय ने।
प्रश्न 11:- नेशनल राइफल एसोसिएशन ऑफ इंडिया के फिर से अध्यक्ष कौन बने हैं?
उत्तर :- रानिन्दर सिंह।
प्रश्न 12:- महिला सशक्तिकरण को बढ़ावा देने के लिए सीमा सड़क संगठन ने पहली बार अपनी RCC Company की कमान किस महिला सैन्य अधिकारी को सौंपी है?
उत्तर :- मेजर आइना।
प्रश्न 13:- 2021 में आयोजित होने वाला 15वां सूर्य किरण सैन्य अभ्यास भारत और किस देश के बीच आयोजित किया जाएगा?
उत्तर :- नेपाल।
प्रश्न 14:- राष्ट्रीय लघु उद्योग निगम लिमिटेड के अध्यक्ष सह प्रबंध निदेशक कौन बने हैं?
उत्तर :- अल्का नांगिया।
प्रश्न 15:- किस समूह ने अनियमितताओं के आरोपों की वजह से “Doing Business” रिपोर्ट का प्रकाशन बंद करने की घोषणा की है?
उत्तर :- विश्व बैंक समूह।
प्रश्न 16 :- ताजे पानी की सर्वाधिक मछलियाँ किस राज्य में पकड़ी जाती है
उत्तर:- पश्चिम बंगाल
प्रश्न 17 :- उद्योग जगत में उल्लेखनीय योगदान के लिए किसे रामकृष्ण बजाज मेमोरियल ग्लोबल पुरस्कार प्रदान किया गया है?
उत्तर : गौतम अडानी।
प्रश्न 18. न्यूयॉर्क में होने वाले “क्लाइमेट वीक” के आयोजन में भाग लेने के लिए किस भारतीय अभिनेत्री को आमंत्रण दिया गया है?
उत्तर : भूमि पेडनेकर।
प्रश्न 19. आईपीएल की एक टीम के लिए 200 मैच खेलने पहले खिलाड़ी बन गए हैं?
उत्तर : विराट कोहली (रॉयल चैलेंजर बैंगलोर)।
प्रश्न 20. जापान की दो बहनों को गिनीज वर्ल्ड रिकॉर्ड ने दुनिया के सबसे पुराने जीवित जुड़वा बच्चों के रूप में प्रमाणित किया है उनका नाम क्या है?
उत्तर : उमेनो सुमियामा, कौमे कोडमा।
प्रश्न 21. विश्व बौद्धिक सम्पदा संगठन की ओर से जारी ग्लोबल इनोवेशन इंडेक्स 2021 की रैंकिंग में भारत को कौन सा स्थान प्राप्त हुआ है?
उत्तर : 46वां (स्विट्जरलैंड – प्रथम)।
प्रश्न 22. स्टील कंपनी गैलेन्ट ग्रुप ने किस अभिनेता को अपना ब्रांड एम्बेस्डर बनाया है?
उत्तर : अजय देवगन।
प्रश्न 23 (22 सितम्बर) को विश्व भर में किस दिवस के रूप में मनाया जाएगा?
उत्तर : विश्व कार मुक्त दिवस।
प्रश्न 24. अखिल भारतीय अखाड़ा परिषद् के अध्यक्ष की संदिग्ध हालत में मौत हो गयी है उनका नाम क्या था?
उत्तर : महंत नरेंद्र गिरि।
प्रश्न 25. उत्तराखंड की पूर्व राज्यपाल बेबीरानी मौर्य को बीजेपी ने किस पद पर नियुक्त किया है?
उत्तर : राष्ट्रीय उपाध्यक्ष।
English Current Affairs Quiz 21 September
Question 1:- Punjab Energy Development Agency has tied up with CESL for charging stations for electric vehicles in which state?
Answer:- Punjab.
Question 2:- Where has the first of Nagaland and the 61st Software Technology Park of India Center of India been inaugurated?
Answer:- In Kohima.
Question 3:- Television star "RuPaul" has become the black to win the most number of awards at which edition of Emmy Awards?
Answer:- In 73rd edition.
Question 4:- How many Indian projects have been selected for the Environment “Earthshot” award?
Answer :- 2 projects.
Question 5:- Which country has become the new 9th member of Shanghai Cooperation Organization?
Answer: Iran.
Question 6:- Which Indian actor has been honored by the Hindu University of America with an honorary doctorate in Hindu studies?
Answer :- Anupam Kher.
Question 7:- Which country has chaired the meeting of Agriculture Ministers of G-20 countries?
Answer:- Italy.
Question 8:- Which day is celebrated all over the world on 21st September?
Answer: International Day of Peace and World Alzheimer's Day.
Question 9:- Which university has been announced by the Madhya Pradesh state government to be renamed as Raja Shankar Shah University?
Answer:- Chhindwara University.
Question 10:- Which ministry has launched “Ek Pahal Drive” campaign?
Answer:- Ministry of Law and Justice.
Question 11:- Who has become the President of the National Rifle Association of India again?
Answer:- Raninder Singh.
Question 12:- In order to promote women empowerment, the Border Roads Organization has handed over the command of its RCC company to which female military officer for the first time?
Answer:- Major Aina.
Question 13:- The 15th Surya Kiran military exercise to be held in 2021 will be organized between India and which country?
Answer:- Nepal.
Question 14:- Who has become the chairman cum managing director of National Small Industries Corporation Limited?
Answer:- Alka Nangia.
Question 15:- Which group has announced to stop publication of “Doing Business” report due to allegations of irregularities?
Answer:- World Bank Group.
Question 16 :- In which state the maximum fresh water fish are caught?
Answer:- West Bengal
Question 17: - Who has been awarded the Ramakrishna Bajaj Memorial Global Award for his remarkable contribution to the industry?
Answer: Gautam Adani.
Question 18. Which Indian actress has been invited to participate in the “Climate Week” event to be held in New York?
Answer: Bhumi Pednekar.
Question 19. Who has become the first player to play 200 matches for an IPL team?
Answer: Virat Kohli (Royal Challenger Bangalore).
Question 20. Two sisters from Japan have been certified by Guinness World Records as the world's oldest living twins. What is their name?
Answer: Umeno Sumiyama, Koume Kodama.
Question 21. What is the rank of India in the Global Innovation Index 2021 released by the World Intellectual Property Organization?
Answer: 46th (Switzerland – 1st).
Question 22. Which actor has been roped in by steel company Gallant Group as its brand ambassador?
Answer: Ajay Devgan.
Question 23 (September 22) will be celebrated as which day across the world?
Answer: World Car Free Day.
Question 24. The president of Akhil Bharatiya Akhara Parishad has died in suspicious condition, what was his name?
Answer: Mahant Narendra Giri.
Question 25. To which post has the former Uttarakhand Governor Babyrani Maurya been appointed by the BJP?
Answer: National Vice President.

Post a Comment