Header Ads

कौन सा देश ‘शंघाई सहयोग संगठन (SCO)’ का नया 9वां सदस्य बना है ?Which country has become the new 9th member of 'Shanghai Cooperation Organization (SCO)'?

स्टैटिक जीके के साथ परीक्षा से संबंधित करंट अफेयर्स

📅 21-09-2021 || Tuesday #StaticGK

━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━


1- ‘पंजाब के नए मुख्यमंत्री (Chief Minister)’ कौन बने है ?

Ans. चरणजीत सिंह चन्नी

Important Points –

पार्टी- कोंग्रेस

कौनसे नम्बर के मुख्यमंत्री- 16वें

किनकी जगह ली है- कैप्टन अमरिंदर सिंह

पंजाब –(Punjab)

पंजाब की स्थापना – 1 नवंबर 1966

पंजाब की राजधानी – चण्डीगड़

पंजाब के गवर्नर – बनवारीलाल पुरोहित

पंजाब के मुख्यमंत्री – चरणजीत सिंह चन्नी

पंजाब के मुख्य न्यायाधीश – रवि शंकर झा



2- ‘अंतर्राष्ट्रीय तटीय सफाई दिवस (International Coastal Clean-Up Day 2021)’ कब मनाया गया है ?

Ans. 18 सितंबर

Important Points –

अंतर्राष्ट्रीय तटीय सफाई दिवस पारंपरिक रूप से सितंबर के तीसरे शनिवार को मनाया जाता है पहला अंतर्राष्ट्रीय तटीय सफाई दिवस 1986 में मनाया गया था.

उद्देश्य – इस दिन को मनाने का मुख्य उद्देश्य महासागरों, समुद्र तटों और समुद्र तटों पर कूड़े के संचय और नकारात्मक प्रभावों के बारे में जन जागरूकता बढ़ाना है.

2021 की थीम- कचरा बिन में रखें, समुद्र में नहीं (Keep trash in the bin and not in the ocean)



3- ‘राष्ट्रीय लघु उद्योग निगम लिमिटेड (NSIC)’ के अध्यक्ष सह प्रबंध निदेशक (CMD) कौन बनी है ?

Ans. अलका नांगिया

Important Points –

अलका नांगिया अरोड़ा को राष्ट्रीय लघु उद्योग निगम लिमिटेड (National Small Industries Corporation Ltd. – NSIC) के अध्यक्ष सह प्रबंध निदेशक (CMD) के रूप में नियुक्त किया गया है.

वह सूक्ष्म, लघु और मध्यम उद्यम मंत्रालय में संयुक्त सचिव हैं.



4- ‘नागालैंड के पहले और भारत के 61वें सॉफ्टवेयर टेक्नोलॉजी पार्क ऑफ इंडिया (Software Technology Park of India – STPI) केंद्र’ का उद्घाटन कहाँ हुआ है ?

Ans. कोहिमा

Important Points –

कोहिमा में नागालैंड के पहले और भारत के 61वें सॉफ्टवेयर टेक्नोलॉजी पार्क ऑफ इंडिया (Software Technology Park of India – STPI) केंद्र का उद्घाटन किया गया.

कोहिमा में एसटीपीआई (STPI) केंद्र का उद्घाटन इस क्षेत्र में भावी पीढ़ियों के लिए अवसर पैदा करने के लिए पूर्वोत्तर में एक प्रौद्योगिकी पारिस्थितिकी तंत्र बनाने के प्रधान मंत्री नरेंद्र मोदी के दृष्टिकोण की पूर्ति है.

नागालैंड –(Nagaland)

नागालैंड की स्थापना – 1 दिसंबर 1963

नागालैंड की राजधानी – कोहिमा

नागालैंड के मुख्यमंत्री- नेफ़्यू रियो (नेशनल डेमोक्रेटिक प्रोग्रेसिव पार्टी)

नागालैंड के मुख्य न्यायाधीश – सुधांशु धुलिया



 5- कौन सा देश ‘शंघाई सहयोग संगठन (SCO)’ का नया 9वां सदस्य बना है ?

Ans. ईरान

Important Points –

SCO –

Shanghai Cooperation Organisation

शंघाई सहयोग संगठन

स्थापना – 2001 (Shanghai Five group, founded on 26 April 1996)

मुख्यालय – बीजिंग (चीन)

सेक्रेटरी जनरल – वलादमीर नोरोव

देश सदस्य – शंघाई सहयोग संगठन (एससीओ) में भारत, पाकिस्तान, चीन, रूस, कजाकिस्तान, उज्बेकिस्तान, किर्गिस्तान और ताजिकिस्तान, ईरान ।


6- ‘G20 देशों के कृषि मंत्रियों की बैठक’ की अध्यक्षता किस देश ने की है ?

Ans. इटली

Important Points –

भारत की तरफ से G20 कृषि मंत्रियों की बैठक की अध्यक्षता नरेंद्र सिंह तोमर ने की है.

भारत ने G20 कृषि बैठक में जोर देकर कहा कि जलवायु परिवर्तन और 2030 तक खाद्य की मांग में वृद्धि से जुड़ी चुनौतियों के बीच कृषि अनुसंधान और विकास में निवेश बढ़ाने की जरूरत है.

G-20

Group Of twenty

G-20 19 देश और युरोपियन संघ (EU) का समूह है.

स्थापना – 26 सितंबर 1999

भारत G -20 का हिस्सा है.

G20 का पहला सम्मेलन कहाँ हुआ था- अमेरिका (2008)

16वां G20 सम्मेलन 2021 कहाँ होगा- इटली

17वां G20 सम्मेलन 2022 कहाँ होगा- इंडोनेशिया

18वां G20 सम्मेलन 2023 कहाँ होगा-भारत



7- ‘एक ग्राम पंचायत-एक डिजी-पे सखी (One Gram Panchayat-One DIGI-Pay Sakhi)’ मिशन को किस राज्य/UT की सरकार ने शुरू किया है ?

Ans. जम्मू कश्मीर

Important Points –

जम्मू और कश्मीर में, उपराज्यपाल मनोज सिन्हा ने ‘एक ग्राम पंचायत-एक डिजी-पे सखी’ नामक एक नया मिशन शुरू किया है, डिजी-पे सखी योजना के जरिए दूरदराज के गांव में रहने वाले लोगों के दरवाजे तक बैंकिंग सेवाओं ले जाने का उद्देश्य है.

इसके जरिए पैसा जमा करने के अलावा, ग्रामीण आबादी अतिरिक्त बैंकिंग और वित्तीय सेवाओं जैसे कि प्रधानमंत्री किसान मानधन योजना, किसान क्रेडिट कार्ड का पंजीकरण आदि का भी लाभ उठा सकती है.

जम्मू कश्मीर –(Jammu and Kashmir)

जम्मू कश्मीर केंद्रशाषित प्रदेश है.

जम्मू कश्मीर पहले राज्य था लेकिन अनुच्छेद 370 खत्म होने के बाद अब केंद्र शाषित प्रदेश बन गया है.

जम्मू कश्मीर की राजधानी – जम्मू (शीतकालीन), श्रीनगर (ग्रीष्मकालीन)

जम्मू के उपराज्यपाल – मनोज सिन्हा

जम्मू कश्मीर उच्च न्यायालय के मुख्य न्यायाधीश – पंकज मित्थल


 

8- ‘नेशनल राइफल एसोसिएशन ऑफ इंडिया (NRAI)’ के फिर से अध्यक्ष कौन बने है ?

Ans. रानिन्दर सिंह


 

9- 2021 में आयोजित होने वाला ‘15वां सूर्य किरण (Surya Kiran)’ सैन्य अभ्यास भारत और किस देश के बीच आयोजित होगा ?

Ans. नेपाल

Important Points –

भारत-नेपाल संयुक्त सैन्य प्रशिक्षण अभ्यास सूर्य किरण (Surya Kiran) का 15वां संस्करण 20 सितंबर, 2021 से उत्तराखंड के पिथौरागढ़ में आयोजित किया जाएगा.

अभ्यास सूर्य किरण का पिछला संस्करण 2019 में नेपाल (Nepal) में आयोजित किया गया था.

कोविड -19 महामारी के कारण इस अभ्यास को 2020 में बंद कर दिया गया था.

आयोजन स्थल- पिथौरागढ़ (उत्तराखंड)

संस्करण- 15वां



10- ‘पेमेंट्स बैंक (Payments bank)’ के पहले ब्रांड एम्बेसडर कौन बने है ?

Ans. पंकज त्रिपाठी

Competition Mirror™:  Exam related current affairs with static GK  21-09-2021 ||  Tuesday #StaticGK  ?   1- Who has become the 'New Chief Minister of Punjab'?  Ans.  Charanjit Singh Channi  Important Points –  party- congress  Which number's chief minister - 16th  Who has been replaced - Captain Amarinder Singh  Punjab –(Punjab)  Establishment of Punjab – 1 November 1966  Capital of Punjab – Chandigarh  Governor of Punjab – Banwarilal Purohit  Chief Minister of Punjab – Charanjit Singh Channi  Chief Justice of Punjab – Ravi Shankar Jha    2- When is the 'International Coastal Clean-Up Day 2021' celebrated?  Ans.  18 september  Important Points –  International Coastal Cleanup Day is traditionally celebrated on the third Saturday of September; the first International Coastal Cleanup Day was observed in 1986.  Purpose – The main objective of celebrating this day is to raise public awareness about the accumulation and negative effects of litter on oceans, beaches and beaches.  Theme of 2021 - Keep trash in the bin and not in the ocean    3- Who has become the Chairman cum Managing Director (CMD) of 'National Small Industries Corporation Limited (NSIC)'?  Ans.  Alka Nangia  Important Points –  Alka Nangia Arora has been appointed as the Chairman-cum-Managing Director (CMD) of National Small Industries Corporation Ltd. (NSIC).  He is the Joint Secretary in the Ministry of Micro, Small and Medium Enterprises.    Where has the first 'Software Technology Park of India (STPI) center' of Nagaland and India's 61st Center been inaugurated?  Ans.  Kohima  Important Points –  Nagaland's first and India's 61st Software Technology Park of India (STPI) center was inaugurated in Kohima.  The inauguration of the STPI Center in Kohima is a fulfillment of Prime Minister Narendra Modi's vision of creating a technology ecosystem in the Northeast to create opportunities for future generations in the region.  Nagaland –(Nagaland)  Establishment of Nagaland – 1 December 1963  The capital of Nagaland – Kohima  Chief Minister of Nagaland- Neiphiu Rio (National Democratic Progressive Party)  Chief Justice of Nagaland – Sudhanshu Dhulia     Which country has become the new 9th member of 'Shanghai Cooperation Organization (SCO)'?  Ans.  Iran  Important Points –  SCO –  Shanghai Cooperation Organization  Shanghai Cooperation Organization  Established – 2001 (Shanghai Five group, founded on 26 April 1996)  Headquarters – Beijing (China)  Secretary General – Vladimir Norov  Countries member – India, Pakistan, China, Russia, Kazakhstan, Uzbekistan, Kyrgyzstan and Tajikistan, Iran in Shanghai Cooperation Organization (SCO).   Which country has chaired the 'G20 Agriculture Ministers' Meeting'?  Ans.  Italy  Important Points –  On behalf of India, the meeting of G20 Agriculture Ministers has been chaired by Narendra Singh Tomar.  India stressed at the G20 agriculture meeting that there is a need to increase investment in agricultural research and development amid challenges from climate change and increased food demand by 2030.  G-20  Group Of twenty  The G-20 is a grouping of 19 countries and the European Union (EU).  Established – 26 September 1999  India is part of G-20.  Where was the first G20 summit - America (2008)  Where will the 16th G20 Summit 2021 - Italy  Where will the 17th G20 summit 2022 - Indonesia  Where will the 18th G20 summit 2023 be held - India    Which state/UT government has launched the 'One Gram Panchayat-One Digi-Pay Sakhi' mission?  Ans.  Jammu and Kashmir  Important Points –  In Jammu and Kashmir, Lieutenant Governor Manoj Sinha has launched a new mission called 'One Gram Panchayat-One Digi-Pay Sakhi', to take banking services to the doorsteps of the people living in remote villages through the Digi-Pay Sakhi scheme.  Purpose is.  Apart from depositing money through this, the rural population can also avail additional banking and financial services such as Pradhan Mantri Kisan Maandhan Yojana, registration of Kisan Credit Card etc.  Jammu and Kashmir  Jammu and Kashmir is a union territory.  Jammu and Kashmir was a state earlier but after the abrogation of Article 370, it has now become a union territory.  Capital of Jammu and Kashmir – Jammu (Winter), Srinagar (Summer)  Lieutenant Governor of Jammu – Manoj Sinha  Chief Justice of Jammu and Kashmir High Court – Pankaj Mithal     8- Who has become the president of the 'National Rifle Association of India (NRAI)' again?  Ans.  Raninder Singh     9- Between India and which country will the '15th Surya Kiran' military exercise to be held in 2021?  Ans.  Nepal  Important Points –  The 15th edition of the Indo-Nepal joint military training exercise Surya Kiran will be held in Pithoragarh, Uttarakhand from September 20, 2021.  The previous edition of Exercise Surya Kiran was held in Nepal in 2019.  The exercise was called off in 2020 due to the Kovid-19 pandemic.  Venue- Pithoragarh (Uttarakhand)  Edition - 15th    10- Who has become the first brand ambassador of 'Payments Bank'?  Ans.  Pankaj Tripathi


 Exam related current affairs with static GK

 21-09-2021 ||  Tuesday #StaticGK

 


 1- Who has become the 'New Chief Minister of Punjab'?

 Ans.  Charanjit Singh Channi

 Important Points –

 party- congress

 Which number's chief minister - 16th

 Who has been replaced - Captain Amarinder Singh

 Punjab –(Punjab)

 Establishment of Punjab – 1 November 1966

 Capital of Punjab – Chandigarh

 Governor of Punjab – Banwarilal Purohit

 Chief Minister of Punjab – Charanjit Singh Channi

 Chief Justice of Punjab – Ravi Shankar Jha



 2- When is the 'International Coastal Clean-Up Day 2021' celebrated?

 Ans.  18 september

 Important Points –

 International Coastal Cleanup Day is traditionally celebrated on the third Saturday of September; the first International Coastal Cleanup Day was observed in 1986.

 Purpose – The main objective of celebrating this day is to raise public awareness about the accumulation and negative effects of litter on oceans, beaches and beaches.

 Theme of 2021 - Keep trash in the bin and not in the ocean



 3- Who has become the Chairman cum Managing Director (CMD) of 'National Small Industries Corporation Limited (NSIC)'?

 Ans.  Alka Nangia

 Important Points –

 Alka Nangia Arora has been appointed as the Chairman-cum-Managing Director (CMD) of National Small Industries Corporation Ltd. (NSIC).

 He is the Joint Secretary in the Ministry of Micro, Small and Medium Enterprises.



 Where has the first 'Software Technology Park of India (STPI) center' of Nagaland and India's 61st Center been inaugurated?

 Ans.  Kohima

 Important Points –

 Nagaland's first and India's 61st Software Technology Park of India (STPI) center was inaugurated in Kohima.

 The inauguration of the STPI Center in Kohima is a fulfillment of Prime Minister Narendra Modi's vision of creating a technology ecosystem in the Northeast to create opportunities for future generations in the region.

 Nagaland –(Nagaland)

 Establishment of Nagaland – 1 December 1963

 The capital of Nagaland – Kohima

 Chief Minister of Nagaland- Neiphiu Rio (National Democratic Progressive Party)

 Chief Justice of Nagaland – Sudhanshu Dhulia



  Which country has become the new 9th member of 'Shanghai Cooperation Organization (SCO)'?

 Ans.  Iran

 Important Points –

 SCO –

 Shanghai Cooperation Organization

 Shanghai Cooperation Organization

 Established – 2001 (Shanghai Five group, founded on 26 April 1996)

 Headquarters – Beijing (China)

 Secretary General – Vladimir Norov

 Countries member – India, Pakistan, China, Russia, Kazakhstan, Uzbekistan, Kyrgyzstan and Tajikistan, Iran in Shanghai Cooperation Organization (SCO).


 Which country has chaired the 'G20 Agriculture Ministers' Meeting'?

 Ans.  Italy

 Important Points –

 On behalf of India, the meeting of G20 Agriculture Ministers has been chaired by Narendra Singh Tomar.

 India stressed at the G20 agriculture meeting that there is a need to increase investment in agricultural research and development amid challenges from climate change and increased food demand by 2030.

 G-20

 Group Of twenty

 The G-20 is a grouping of 19 countries and the European Union (EU).

 Established – 26 September 1999

 India is part of G-20.

 Where was the first G20 summit - America (2008)

 Where will the 16th G20 Summit 2021 - Italy

 Where will the 17th G20 summit 2022 - Indonesia

 Where will the 18th G20 summit 2023 be held - India



 Which state/UT government has launched the 'One Gram Panchayat-One Digi-Pay Sakhi' mission?

 Ans.  Jammu and Kashmir

 Important Points –

 In Jammu and Kashmir, Lieutenant Governor Manoj Sinha has launched a new mission called 'One Gram Panchayat-One Digi-Pay Sakhi', to take banking services to the doorsteps of the people living in remote villages through the Digi-Pay Sakhi scheme.  Purpose is.

 Apart from depositing money through this, the rural population can also avail additional banking and financial services such as Pradhan Mantri Kisan Maandhan Yojana, registration of Kisan Credit Card etc.

 Jammu and Kashmir

 Jammu and Kashmir is a union territory.

 Jammu and Kashmir was a state earlier but after the abrogation of Article 370, it has now become a union territory.

 Capital of Jammu and Kashmir – Jammu (Winter), Srinagar (Summer)

 Lieutenant Governor of Jammu – Manoj Sinha

 Chief Justice of Jammu and Kashmir High Court – Pankaj Mithal


 

 8- Who has become the president of the 'National Rifle Association of India (NRAI)' again?

 Ans.  Raninder Singh


 

 9- Between India and which country will the '15th Surya Kiran' military exercise to be held in 2021?

 Ans.  Nepal

 Important Points –

 The 15th edition of the Indo-Nepal joint military training exercise Surya Kiran will be held in Pithoragarh, Uttarakhand from September 20, 2021.

 The previous edition of Exercise Surya Kiran was held in Nepal in 2019.

 The exercise was called off in 2020 due to the Kovid-19 pandemic.

 Venue- Pithoragarh (Uttarakhand)

 Edition - 15th



 10- Who has become the first brand ambassador of 'Payments Bank'?

 Ans.  Pankaj Tripathi

कोई टिप्पणी नहीं

Blogger द्वारा संचालित.