Header Ads

नेशनल इलेक्ट्रॉनिक फड्स ट्रांसफर (एनईएफटी) देश में कब शुरु की गई--When was the National Electronic Funds Transfer (NEFT) launched in the country?

 ☑️  अर्थव्यवस्था सामान्य ज्ञान #EconomyCapsule 4

प्रश्नोत्तरी सभी प्रतियोगी परीक्षाओं के लिए ✓


61. देश का पहला तैरता ए. टी. एम. कहाँ स्थापित किया गया है


Ans. कोच्चि

62. बैंकों के ग्राहकों की शिकायतों का निदान कराने के लिए बैंकिंग लोकपाल योजना कब लागू की गई


Ans. 14 जून, 1995

63. भारतीय रिजर्व बैंक ने कब तक पाकिस्तान के लिए भी केंद्रीय बैंक के रूप में कार्य किया


Ans. 30 जून, 1948

64. भारतीय रिजर्व बैंक में एक गवर्नर के अलावा कितने डिप्टी गवर्नर होते हैं


Ans. चार

65. रिजर्व बैंक अधिकतम् किस मूल्यवर्ग तक के बैंक नोट जारी कर सकता है


Ans. 10,000 रूपए

66. रिजर्व बैंक अधिकतम् किस मूल्यवर्ग तक के सिक्के जारी कर सकता है


Ans. 1,000 रुपए

67. रिजर्व बैंक नोट मुद्रण (प्रा.) लि. की स्थापना कब की गई


Ans. 3 फरवरी, 1995

68. उस दर को क्या कहते हैं जिस पर केंद्रीय बैंक प्रथम श्रेणी तथा अनुमोदित हुंडियों का जमानत के आधार पर देश में वाणिज्यिक बैंकों को ऋण प्रदान करता है


Ans. बैंक दर

69. प्रत्येक अनूसूचित वणिज्यिक बैंकों को अपनी जमा का एक निश्चित अंश भारतीय रिजर्व बैंक के पास नकद रूप में रखना अनिवार्य होता है, उसे क्या कहते हैं


Ans. नकद आरक्षित अनुपात

70. राष्ट्रीय साख परिषद की स्थापना कब की गई


Ans. 22 दिसबंबर, 1977

71. भारतीय ऋण गारंटी निगम की स्थापना कब की गई


Ans. 1971

72. भारतीय ऋण गांरटी निमग का नाम बदलकर जमाराशि बीमा एंव ऋंण गारंटी निगम (डीआईसीजीसी) कब किया गया


Ans. 1978

73. भारतीय रिजर्व बैंक ने बचत बैंक खातों पर ब्याज दरों का विनियमन कब समाप्त कर दिया


Ans. 25 अक्टूबर, 2011

74. भारतीय स्टेट बैंक के सहयोगी बैंक वर्तमान में कितने हैं


Ans. पाँच

75. भारतीय स्टेट बैंक के सहयोगी बैंक कौन-कौन से हैं


Ans. स्टेट बैंक ऑफ बीकानेर एंड जयपुर, स्टेट बैंक ऑफ हैदराबाद, स्टेट बैंक ऑफ इंदौर, स्टेट बैंक ऑफ पटियाला व स्टेट बैंक ऑफ मैसूर

76. भारतीय स्टेट बैंक के किन सहयोगी बैंकों के उसमें विलय कर दिया गया है


Ans. स्टेट बैंक ऑफ सौराष्ट्र और स्टेट बैंक ऑफ इंदौर

77. नेशनल इलेक्ट्रॉनिक फड्स ट्रांसफर (एनईएफटी) देश में कब शुरु की गई 


Ans. अक्टूबर, 2005

78. भारतीय प्रतिभूति व्यापार निगम की स्थापना कब की गई


Ans. 1994

79. भारत की पहली डिपॉजिटरी नेशनल सिक्यूरिटीज डिपॉजिटरी लि. (NSDL) की स्थापना कब की गई


Ans. 8 नवंबर, 1996

80. देश की दूसरी डिपॉजिटरी सेंट्रल डिपॉजिटरी सर्विसेज लि. (CDSL) की स्थापना कब की गई


Ans. फरवरी, 1998



Economy General Knowledge #EconomyCapsule 4

 Quiz for all competitive exams


 61. The country's first swimmer A.  Where is T.M. established?


 Ans.  Kochi

 62. When the Banking Ombudsman Scheme was implemented to redress the grievances of the customers of banks


 Ans.  June 14, 1995

 63. How long did the Reserve Bank of India act as the central bank for Pakistan as well?


 Ans.  June 30, 1948

 64. How many deputy governors are there in the Reserve Bank of India apart from a governor?


 Ans.  Four

 65. The maximum denomination bank notes can be issued by the Reserve Bank


 Ans.  10,000 rupees

 66. The maximum denomination of coins that the Reserve Bank can issue is


 Ans.  1,000 rupees

 67. Reserve Bank Note Mudran (Pvt.) Ltd.  when was it founded


 Ans.  February 3, 1995

 68. What is the rate at which the central bank provides loans to commercial banks in the country on the basis of security of first class and approved bills?


 Ans.  Bank rate

 69. It is mandatory for every scheduled commercial bank to keep a certain part of its deposits with the Reserve Bank of India in the form of cash.


 Ans.  cash reserve ratio

 70. When was the National Credit Council established?


 Ans.  22 December 1977

 71. When was the Credit Guarantee Corporation of India established?


 Ans.  1971

 72. When was the Credit Guarantee Corporation of India renamed as Deposit Insurance and Credit Guarantee Corporation (DICGC)


 Ans.  1978

 73. When did the Reserve Bank of India end the regulation of interest rates on savings bank accounts?


 Ans.  October 25, 2011

 74. How many associate banks of State Bank of India are there at present?


 Ans.  Five

 75. Which are the associate banks of State Bank of India


 Ans.  State Bank of Bikaner and Jaipur, State Bank of Hyderabad, State Bank of Indore, State Bank of Patiala and State Bank of Mysore

 76. Which associate banks of State Bank of India have been merged with it?


 Ans.  State Bank of Saurashtra and State Bank of Indore

 77. When was the National Electronic Funds Transfer (NEFT) launched in the country?


 Ans.  October 2005

 78. When was Securities Trading Corporation of India established?


 Ans.  1994

 79. National Securities Depository Ltd., India's first depository.  (NSDL) was established when


 Ans.  November 8, 1996

 80. Central Depository Services Ltd., the second depository of the country.  (CDSL) was established when


 Ans.  February, 1998

कोई टिप्पणी नहीं

Blogger द्वारा संचालित.