प्रतिष्ठित "भारत रत्न डॉक्टर अंबेडकर पुरस्कार 2021" से किसे सम्मानित किया गया है?- Who has been honored with the prestigious "Bharat Ratna Doctor Ambedkar Award 2021"?
Current Affairs
Date :- 12/ January (01) /2022
Day :- बुधवार
DCA Dose 🔥 ⃝➥ 12__
प्रश्न 1:- IIT मद्रास के नए निदेशक कौन बने हैं?
उत्तर :- प्रोफेसर वी. कामकोटि।
प्रश्न 2:- कितनी कंपनियों ने ऑटोमोबाइल और ऑटो कंपोनेंट उद्योग के लिए "PLI Scheme" के तहत आवेदन दाखिल किया है?
उत्तर :- 115 कंपनियों ने।
प्रश्न 3:- लीजेंड लीग क्रिकेट में किस भारतीय महिला क्रिकेटर को "ऑल विमेंस मैच अधिकारिक टीम" का एंबेसडर नामित किया है?
उत्तर :- झूलन गोस्वामी।
प्रश्न 4:- US 25 सेंट सिक्के पर अंकित होने वाली पहली अश्वेत महिला कौन बनी हैं?
उत्तर :- माया एन्जेलो।
प्रश्न 5:- 12 जनवरी 2022 को पूरे भारतवर्ष में कौनसा दिवस मनाया जाता है?
उत्तर :- राष्ट्रीय युवा दिवस।
प्रश्न 6:- Melbourne Summer Set Tennis Tournament 2022 का खिताब किसने जीता है?
उत्तर :- राफेल नडाल।
प्रश्न 7:- चालू खरीफ विपणन सत्र में अब तक कितने मीट्रिक टन धान की खरीद की गई है?
उत्तर :- 532.86 लाख मीट्रिक टन धान।
प्रश्न 8:- किस राज्य सरकार ने राज्य सरकार की सेवाओं के लिए अधिकतम आयु सीमा 32 से बढ़ाकर 38 करने का निर्णय लिया है?
उत्तर :- ओडिशा राज्य सरकार ने।
प्रश्न 9:- गोल्डन ग्लोब पुरस्कार जीतने वाले पहले दक्षिण कोरियाई अभिनेता कौन बने हैं?
उत्तर :- ओह यंग-सू।
प्रश्न 10:- किस देश के Surgeons ने PIG 🐖 क ह्रदय को मानव में सफलतापूर्वक प्रत्यारोपित किया है?
उत्तर :- अमेरिका।
प्रश्न 11:- कैप्टन अमरिंदर सिंह की पार्टी, "पंजाब लोक कांग्रेस" ने किसे चुनाव चिन्ह के रूप में आवंटित किया है?
उत्तर :- हॉकी स्टिक और बॉल।
प्रश्न 12:- राष्ट्रीय बाघ संरक्षण प्राधिकरण की 19वीं बैठक की अध्यक्षता किसने की है?
उत्तर :- भूपेंद्र यादव जी ने।
प्रश्न 13:- प्रतिष्ठित "भारत रत्न डॉक्टर अंबेडकर पुरस्कार 2021" से किसे सम्मानित किया गया है?
उत्तर :- हर्षाली मल्होत्रा।
प्रश्न 14:- प्रधानमंत्री नरेंद्र मोदी जी किस राज्य में 11 नए सरकारी मेडिकल कॉलेजों का उद्घाटन करेंगे?
उत्तर :- तमिलनाडु में।
प्रश्न 15:- गुजरात के "केवड़िया रेलवे स्टेशन" का नाम बदलकर क्या रखा गया है?
उत्तर :- एकता नगर रेलवे स्टेशन।
प्रश्न 16. प्रतिष्ठित "भारत रत्न डॉक्टर अंबेडकर पुरस्कार 2021" से किसे सम्मानित किया गया है?
उत्तर :- हर्षाली मल्होत्रा।
प्रश्न 17. आईआईटी दिल्ली का नाम डायरेक्टर किसे नियुक्त किया गया है?
उत्तर : रंगन बनर्जी।
प्रश्न 18. चंपा के नाम से मशहूर एवं जाने माने कन्नड़ साहित्यकार का 82 वर्ष की उम्र में निधन हो गया है?
उत्तर : चंद्रशेखर पाटिल।
प्रश्न 19. आईसीसी ने दिसंबर 2021 के लिए किस खिलाड़ी को सर्वश्रेष्ठ प्लेयर चुना है?
उत्तर : एजाज पटेल।
प्रश्न 20. गोल्डन ग्लोब्स पुरस्कारों में किस अभिनेता एवं अभिनेत्री को बेस्ट एक्टर इन ड्रामा एवं बेस्ट एक्ट्रेस इन ड्रामा का अवार्ड प्रदान किया गया है?
उत्तर : विल स्मिथ एवं निकोल किडमैन।
प्रश्न 21. श्रीलंका ने भारत की मदद से लग्जरी ट्रेन की शुरआत की है, यह किन जगहों के बीच शुरू की गयी है?
उत्तर : तमिल बहुल इलाके जाफना से श्रीलंका की राजधानी कोलंबो।
प्रश्न 22. उद्योग एवं आंतरिक व्यापार संवर्धन विभाग (DPIIT) १० से 16 जनवरी के सप्ताह को किस रूप में मना रहा है?
उत्तर : पहले स्टार्टअप इंडिया इनोवेशन वीक।
प्रश्न 23. यूआईपाथ ऑटोमेशन एक्ससिलैंस अवार्ड 2021 का अवार्ड किसे प्रदान किया गया है?
उत्तर : साऊथ इंडियन बैंक।
प्रश्न 24. यूपी सरकार ने किस जिले के ४ गावों को राजस्व गांव घोषित कर दिया है?
उत्तर : बहराइच।
प्रश्न 25. पंजाब राज्य के नए डीजीपी के रूप में किसे नियुक्त किया गया है?
उत्तर : वीरेश कुमार भावरा।
️ Current Affairs
Date :- 12/ January (01) /2022
Day :- Wednesday
DCA Dose 12__
Question 1:- Who has become the new director of IIT Madras?
Answer: - Professor V. Kamakoti.
Question 2:- How many companies have filed application under "PLI Scheme" for Automobile and Auto Component Industry?
Answer :- 115 companies.
Question 3:- Which Indian woman cricketer has been named as the ambassador of "All Women's Match Official Team" in Legends League cricket?
Answer:- Jhulan Goswami.
Question 4:- Who has become the first black woman to be inscribed on US 25 cent coin?
Answer:- Maya Angelou.
Question 5:- Which day is celebrated all over India on 12 January 2022?
Answer:- National Youth Day.
Question 6:- Who has won the Melbourne Summer Set Tennis Tournament 2022 title?
Answer:- Rafael Nadal.
Question 7:- How many metric tonnes of paddy have been procured so far in the current Kharif marketing season?
Answer: – 532.86 lakh metric tonnes of paddy.
Question 8:- Which state government has decided to increase the maximum age limit for state government services from 32 to 38?
Answer:- Odisha State Government.
Question 9:- Who has become the first South Korean actor to win the Golden Globe Award?
Answer: Oh Young-soo.
Question 10:- Surgeons of which country have successfully transplanted PIG II heart into human?
Answer:- America.
Question 11:- What has been allotted as election symbol by Captain Amarinder Singh's party, “Punjab Lok Congress”?
Answer :- Hockey stick and ball.
Question 12:- Who has presided over the 19th meeting of the National Tiger Conservation Authority?
Answer:- Bhupendra Yadav ji.
Question 13:- Who has been honored with the prestigious "Bharat Ratna Doctor Ambedkar Award 2021"?
Answer :- Harshali Malhotra.
Question 14:- Prime Minister Narendra Modi will inaugurate 11 new government medical colleges in which state?
Answer:- In Tamil Nadu.
Question 15:- What has been renamed as "Kevadiya Railway Station" of Gujarat?
Answer:- Ekta Nagar Railway Station.
Question 16. What has been allotted as the election symbol by Captain Amarinder Singh's party, “Punjab Lok Congress”?
Answer :- Hockey stick and ball.
Question 17. Who has been appointed as the director of IIT Delhi?
Answer: Rangan Banerjee.
Question 18. Famous and well-known Kannada litterateur known as Champa has passed away at the age of 82?
Answer: Chandrashekhar Patil.
Question 19. Which player has been chosen by the ICC as the best player for December 2021?
Answer: Ejaz Patel.
Question 20. Which actor and actress has been awarded Best Actor in Drama and Best Actress in Drama at the Golden Globe Awards?
Answer: Will Smith and Nicole Kidman.
Question 21. Sri Lanka has started luxury train with the help of India, between which places it has been started?
Answer: Colombo, the capital of Sri Lanka from Jaffna, a Tamil dominated area.
Question 22. In what form is the Department for Promotion of Industry and Internal Trade (DPIIT) celebrating the week of January 10 to 16?
Answer: First Startup India Innovation Week.
Question 23. Who has been conferred with the UiPath Automation Excellence Award 2021?
Answer: South Indian Bank.
Question 24. Which district's 4 villages have been declared as revenue villages by the UP government?
Answer: Bahraich.
Question 25. Who has been appointed as the new DGP of Punjab state?
Answer: Viresh Kumar Bhavra.
Post a Comment