Header Ads

जापान का Order of the Rising Sun सम्मान किसने जीता है ?--Who has won the Order of the Rising Sun of Japan?

 ☑️ पॉवरफुल सामान्य ज्ञान (GK) 2021 प्रश्नोत्तरी सभी प्रतियोगी परीक्षाओं के लिए ✓


प्रश्‍न 1. विश्व के सबसे ऊंचे पर्वत शिखर का नाम क्या है ?

उत्तर – माउंट एवरेस्ट


प्रश्‍न 2. मानसून हवाएं किन हवाओं को कहा जाता है ?

उत्तर – वर्षा ऋतु के हवाओं को


प्रश्‍न 3. पृथ्वी का सबसे बड़ा वृत्त कौन-सा है ?

उत्तर – भूमध्य रेखा


प्रश्‍न 4. जलियांवाला बाग हत्याकांड किस शहर में हुआ था ?

उत्तर – अमृतसर (पंजाब)


प्रश्‍न 5. भारत की सबसे लंबी सड़क का नाम क्या है ?

उत्तर – जीटी रोड (GT Road)


प्रश्‍न 6. किस पुरस्कार को भारत का सर्वोच्च पुरस्कार माना जाता है ?

उत्तर – भारत रत्न


प्रश्‍न 7. विशाखापट्टनम बंदरगाह भारत के किस राज्य में स्थित है ?

उत्तर – आंध्र प्रदेश


प्रश्‍न 8. नैनो यूरिया (Nano Urea) को कौन लॉन्च करेगा ?

उत्तर – इफको (IFFCO)


प्रश्‍न 9. करेन विद्रोही (Karen Rebels) कौन है ?

उत्तर – करेन विद्रोही म्यांमार का एक पुराना विद्रोही दल है। इसी विरोधी दल ने करेन नेशनल यूनियन (Karen National Union - KNU) का गठन किया है।


प्रश्‍न 10. जापान का Order of the Rising Sun सम्मान किसने जीता है ?

उत्तर – बेंगलुरु (कर्नाटक) की अध्यापिका

️ Powerful General Knowledge (GK) 2021 Quiz for All Competitive Exams   Question 1. What is the name of the highest mountain peak in the world?  Answer – Mount Everest   Question 2. Which winds are called monsoon winds?  Answer – To the winds of the rainy season   Question 3. Which is the largest circle of the earth?  Answer – Equator   Question 4. In which city did the Jallianwala Bagh massacre take place?  Answer – Amritsar (Punjab)   Question 5. What is the name of the longest road in India?  Answer – GT Road   Question 6. Which award is considered as the highest award of India?  Answer – Bharat Ratna   Question 7. In which state of India is the Visakhapatnam port located?  Answer – Andhra Pradesh   Question 8.Who will launch Nano Urea?  Answer – IFFCO (IFFCO)   Question 9. Who is Karen Rebels?  Answer – Karen rebel is an old rebel group of Myanmar.  This opposition party has formed the Karen National Union (KNU).   Question 10. Who has won the Order of the Rising Sun of Japan?  Answer – Teacher from Bangalore (Karnataka)


️ Powerful General Knowledge (GK) 2021 Quiz for All Competitive Exams


 Question 1. What is the name of the highest mountain peak in the world?

 Answer – Mount Everest


 Question 2. Which winds are called monsoon winds?

 Answer – To the winds of the rainy season


 Question 3. Which is the largest circle of the earth?

 Answer – Equator


 Question 4. In which city did the Jallianwala Bagh massacre take place?

 Answer – Amritsar (Punjab)


 Question 5. What is the name of the longest road in India?

 Answer – GT Road


 Question 6. Which award is considered as the highest award of India?

 Answer – Bharat Ratna


 Question 7. In which state of India is the Visakhapatnam port located?

 Answer – Andhra Pradesh


 Question 8.Who will launch Nano Urea?

 Answer – IFFCO (IFFCO)


 Question 9. Who is Karen Rebels?

 Answer – Karen rebel is an old rebel group of Myanmar.  This opposition party has formed the Karen National Union (KNU).


 Question 10. Who has won the Order of the Rising Sun of Japan?

 Answer – Teacher from Bangalore (Karnataka)

कोई टिप्पणी नहीं

Blogger द्वारा संचालित.