Header Ads

भारत आने वाला प्रथम ब्रटिश नागरिक कौन था।

 Indian History Most Questions


प्रश्‍न 1- हडप्‍पा की सभ्‍यता की खोज सर्वप्रथम किसने की।


उत्‍तर - दयाराम सहानी ने ।


प्रश्‍न 2- सिन्‍धु की घाटी सभ्‍यता का स्‍थल 'कालीबंगा' किस प्रदेश में है।


उत्‍तर - राजस्‍थान में ।


प्रश्‍न 3- हडप्‍पा की सभ्‍यता की खोज किस वर्ष हुई थी ।


उत्‍तर - 1921 ई. में ।


प्रश्‍न 4- हडप्‍पा सभ्‍यता की ईटों का अलंकरण किस स्‍थान से प्राप्‍त हुआ ।


उत्‍तर - कालीबंगा ।


प्रश्‍न 5- सिन्‍धु सभ्‍यता में एक बडा स्‍थानघर कहॉ मिला ।


उत्‍तर - मोहनजोदडो में ।


प्रश्‍न 6- सिन्‍धु सभ्‍यता की मुद्रा पर किस देवता का चित्र अंकित था ।


उत्‍तर - आद्यशिव का ।


प्रश्‍न 7- मोहनजोदडों को एक अन्‍य नाम से भी जाता है।


उत्‍तर - मृतकों का टीला ।


प्रश्‍न 8- सैंधव स्‍थलों के उत्‍खनन से प्राप्‍त मोहरों पर किस पशु का प्रकीर्णन सर्वाधिक हुआ ।


उत्‍तर - बैल ।


प्रश्‍न 9- सिन्‍धु सभ्‍यता का कौन सा स्‍थान भारत में स्थित है।


उत्‍तर - लोथल ।


प्रश्‍न 10- भारत में चांदी की उपलब्‍धता के साक्ष्‍य कहॉ मिले ।


उत्‍तर - हडप्‍पा की संस्‍कृति में ।


प्रश्‍न 11- किस शासक को उग्रसेन कहा जाता था ।


उत्‍तर - महापद्मनंद को ।


प्रश्‍न 12- सिंकदर के साथ भारत आने वाला इतिहासकार कौन था।


उत्‍तर - हेरोडोटस ।


प्रश्‍न 13- काशी और लिच्‍छवी का विलय मगध साम्राज्‍य में किसने किया ।


उत्‍तर - अजातशत्रु ने ।


प्रश्‍न 14- अजातशत्रु का उपनाम क्‍या था ।


उत्‍तर - कुणिक ।


प्रश्‍न 15- अजातशत्रु किस धर्म का अनुयायी था ।


उत्‍तर - बौद्ध धर्म का ।


प्रश्‍न 16- अजातशत्रु की हत्‍या किसने की ।


उत्‍तर - उदयिन ने ।


प्रश्‍न 17- अजातशत्रु गद्दी पर कब बैठा।


उत्‍तर - 429 ई. पू. ।


प्रश्‍न 18- धनानंद के बाद शासन किसने प्राप्‍त किया ।


उत्‍तर - चन्‍द्रगुप्‍त मोर्य ।


प्रश्‍न 19- हिन्‍दू धर्म का आधार कौन से ग्रंथ है।


उत्‍तर - वेद ।


प्रश्‍न 20- हिन्‍दू धर्म की पवित्र पुस्‍तकें कौन सी है।


उत्‍तर - रामायण, महाभारत , वेद , पुराण ।


प्रश्‍न 21- पांडिचेरी की स्‍थापना किसने और कब की।


उत्‍तर - 1674 ई. में फ्रांसिस मार्टिन ने।


प्रश्‍न 22- अंग्रेजो ने पांडेचेरी को फ्रोसीसियों से कब छीना।


उत्‍तर - 1761 ई. ।


प्रश्‍न 23- भारत का फ्रांसिसी गर्वरनर कौन था।


उत्‍तर - डुप्‍ले।


प्रश्‍न 24- किस संधि के बाद कर्नाटक का दूसरा युद्ध विराम हुआ।


उत्‍तर - पांडेचेरी की संधि।


प्रश्‍न 25- निकोबार द्वीप पर से अपने अधिकार किसने अंग्रेजों को बेच दिए।


उत्‍तर - डेनिश कंपनी ने 1868 ई. में।


प्रश्‍न 26- पुर्तगालीयों ने अपने पहले दुर्ग लली की स्‍थापना कोचीन में कब की थी।


उत्‍तर - 1503 ई. में।


प्रश्‍न 27- अल्‍बुकर्क ने 1510 ई. में बीजापुर के किस शासक से गोओ छीना था।


उत्‍तर - आदिलशाह युसूफ।


प्रश्‍न 28- भारत आने वाला प्रथम ब्रटिश नागरिक कौन था।


उत्‍तर - जांन मिल्‍डन हाल।


प्रश्‍न 29- मद्रास के संस्‍थापक कौन है।


उत्‍तर - फ्रैको मार्टिन ।


प्रश्‍न 30- डेनमार्क ईस्‍ट इंडिया कम्‍पनी की स्‍थापना कब हुई थी।


उत्‍तर - 1616 ई. में।


प्रश्‍न 31- प्‍लासी का युद्ध कब हुआ था।


उत्‍तर - 22 जून 1757 में।


प्रश्‍न 32- किस बंगाल के नवाब को कर्नल क्‍लाइव का गीदड़ कहा जाता है।


उत्‍तर - मीर जाफर।


प्रश्‍न 33- प्‍लासी के युद्ध में अंग्रेजी सेना का नेतृत्‍व किया था।


उत्‍तर - क्‍लाइव।


प्रश्‍न 34- बक्‍सर का युद्ध कब हुआ था।


उत्‍तर - 23 अक्‍टूबर 1764 ।


प्रश्‍न 35- स्‍वतंत्र कर्नाटक राज्‍य की स्‍थापना किसने की थी।


उत्‍तर - सादतुल्‍ला खां।


प्रश्‍न 36- जुझार सिंह की राजधानी थी।


उत्‍तर - ओरछा।


प्रश्‍न 37- मैसूर शक्ति की आधारशिला किसने रखी थी।


उत्‍तर - हैदर अली।


प्रश्‍न 38- भारत में पहली अंग्रेजी फैक्‍ट्री कहां स्‍थापित हुई थी।


उत्‍तर - सूरत ।


प्रश्‍न 39- कोचीन की जगह गोआ कब पुर्तगालीयों ने राजधानी बनाया था।


उत्‍तर - 1530 ई. में।


प्रश्‍न 40- भारत का पुर्तगाली गवर्नर कौन था।


उत्‍तर - अल्‍मेडा



Indian History Most Question


 Question 1- Who first discovered the Harappan civilization?


 Answer: Dayaram Sahani.


 Question 2- In which state is the site of Indus Valley Civilization 'Kalibanga'?


 Answer – In Rajasthan.


 Question 3- In which year was the Harappan civilization discovered?


 Answer - In 1921 AD.


 Question 4: From where did the decoration of the Harappan bricks come from?


 Answer - Kalibanga.


 Question 5- Where was a big place house found in the Indus civilization?


 Answer – In Mohenjodaro.


 Question 6- Which deity was depicted on the currency of Indus civilization?


 Answer: Aadishiva.


 Question 7- Mohenjodaro is also known by another name.


 Answer – Mound of the Dead.


 Question 8- Which animal has been scattered the most on the seals obtained from the excavations of Sandhav sites.


 Answer - Bull.


 Question 9- Which place of Indus civilization is located in India?


 Answer – Lothal.


 Question 10- Where is the evidence of silver availability found in India?


 Answer – In Harappan culture.


 Question 11- Which ruler was called Ugrasen?


 Answer: Mahapadmananda.


 Question 12- Who was the historian who came to India with Sikandar?


 Answer: Herodotus.


 Question 13- Who merged Kashi and Licchavi in ​​the Magadha kingdom?


 Answer: Ajatashatru.


 Question 14- What was the surname of Ajatashatru?


 Answer: Kunik.


 Question 15- Ajatashatru was a follower of which religion?


 Answer: Buddhism.


 Question 16- Who killed Ajatashatru?


 Answer: Udayin.


 Question 17- When did Ajatashatru sit on the throne?


 Answer - 429 BC  .


 Question 18- Who got the rule after Dhananand?


 Answer: Chandragupta Morya.


 Question 19- Which texts are the basis of Hinduism?


 Answer: Vedas.


 Question 20- Which are the holy books of Hinduism?


 Answer – Ramayana, Mahabharata, Vedas, Puranas.


 Question 21- Who founded Pondicherry and when?


 Answer - Francis Martin in 1674 AD.


 Question 22- When did the British snatch Pondicherry from the French.


 Answer - 1761 AD.


 Question 23- Who was the French Governor of India?


 Answer: Duple.


 Question 24- After which treaty did the second ceasefire of Karnataka take place?


 Answer: Treaty of Pondicherry.


 Question 25- Who sold their rights over the Nicobar Islands to the British?


 Answer - Danish company in 1868 AD.


 Question 26- When did the Portuguese establish their first fortification in Cochin?


 Answer - In 1503 AD.


 Question 27- From which ruler of Bijapur did Albuquerque snatch goo in 1510 AD?


 Answer: Adilshah Yusuf.


 Question 28- Who was the first British citizen to come to India?


 Answer – John Milden Hall.


 Q29- Who is the founder of Madras?


 Answer: Fraco Martin.


 Q30- When was the Denmark East India Company established?


 Answer - In 1616 AD.


 Question 31- When did the Battle of Plassey take place?


 Answer – In June 22, 1757.


 Question 32- Which Bengal's Nawab is called Colonel Clive's jackal?


 Answer: Mir Jafar.


 Question 33- Who led the British army in the Battle of Plassey?


 Answer - Clive.


 Question 34- When did the battle of Buxar take place?


 Answer - 23 October 1764.


 Question 35- Who established the independent state of Karnataka?


 Answer – Sadatullah Khan.


 Q36- What was the capital of Jujhar Singh?


 Answer – Orchha.


 Question 37- Who laid the foundation stone of Mysore power?


 Answer: Hyder Ali


 Question 38- Where was the first English factory established in India?


 Answer: Surat.


 Question 39- When did the Portuguese make Goa the capital instead of Cochin?


 Answer – In 1530 AD.


 Q40- Who was the Portuguese Governor of India?


 Answer: Alameda.


 


कोई टिप्पणी नहीं

Blogger द्वारा संचालित.