Header Ads

किसके द्वारा "साइंस बिहाइंड सूर्य नमस्कार" नामक पुस्तक का अनावरण किया गया है?

  Current Affairs

Date :- 05/ September (09) /2022

Day :- सोमवार 

#DCA_Dose 🔥 ⃝➥ 244__


प्रश्न 1:- किस देश ने पहली बार "US Pacific Island Country Summit" की मेजबानी की घोषणा की है?

उत्तर :- अमेरिका ने।


प्रश्न 2:- AICTE ने किस कंपनी के साथ भारत में डिजिटल साक्षरता को आगे बढ़ाने हेतु समझौता किया है?

उत्तर :- Adobe ।


प्रश्न 3:- हाल ही में ही रिपोर्ट के अनुसार भारत किस देश को पछाड़ दुनिया की पांचवीं सबसे बड़ी अर्थव्यवस्था बना है?

उत्तर :- ब्रिटेन को।


प्रश्न 4:- किस राज्य सरकार ने विनिर्माण और स्थिरता से संबंधित क्षेत्रों में विकास चरण के स्टार्टअप का समर्थन करने के उद्देश्य से, ग्लोबल स्टार्टअप चैलेंज - वेंटुराइज लॉन्च किया है?

उत्तर :- कर्नाटक राज्य सरकार ने।


प्रश्न 5:- 5 सितंबर 2022 को पूरे विश्व भर में कौन सा दिवस मनाया जाता है?

उत्तर :- शिक्षक दिवस।


प्रश्न 6:- किसे अखिल Indian Council of Technical Education (AICTE) के अंतरिम प्रमुख के रूप में नियुक्त किया गया है?

उत्तर :- एम. जगदीश कुमार को।


प्रश्न 7:- ओडिशा के मुख्यमंत्री नवीन पटनायक जी ने किस योजना के तहत 41.85 लाख किसानों को 869 करोड़ रुपये वितरित किये हैं?

उत्तर :- राज्य सरकार की आजीविका एवं आय संवर्धन (KALIA) के तहत।


प्रश्न 8:- किसके द्वारा "साइंस बिहाइंड सूर्य नमस्कार" नामक पुस्तक का अनावरण किया गया है?

उत्तर :- डॉ कालूभाई द्वारा।


प्रश्न 9:- किसे National Legal Services Authority का एग्जीक्यूटिव चेयरमैन मनोनीत किया गया है?

उत्तर :- सुप्रीम कोर्ट के जज जस्टिस डी.वाई. चंद्रचूड़ को।


प्रश्न 10:- कौन सा देश क्वाड वरिष्ठ अधिकारियों की बैठक की मेजबानी करेगा?

उत्तर :- भारत।


प्रश्न 11:- किसने NHPC के अध्यक्ष और प्रबंध निदेशक के रूप में पदभार ग्रहण किया है?

उत्तर :- यमुना कुमार चौबे ने।


प्रश्न 12:- किसे AIFF के नए महासचिव के रूप में नियुक्त किया गया है?

उत्तर :- दिल्ली फुटबॉल के शाजी प्रभाकरन को।


प्रश्न 13:- कनाडा देश के किस शहर में एक सड़क का नाम विश्व विख्यात संगीतकार एआर रहमान के नाम पर रखा गया है?

उत्तर :- मरखम शहर में।


प्रश्न 14:- कौन सी राज्य सरकार दिल्ली-एनसीआर की तर्ज पर ‘राज्य राजधानी क्षेत्र' का विकास करेगी?

उत्तर :- उत्तर प्रदेश राज्य सरकार।


प्रश्न 15:- सरकार एस्ट्रो पर्यटन को बढ़ावा देने के लिए किस केंद्र शासित प्रदेश में देश का पहला नाइट स्काई अभयारण्य स्थापित करेगी?

उत्तर :- लद्दाख में।

Current Affairs Date :- 05/ September (09) /2022  Day :- Monday  #DCA_Dose 244__   Question 1:- Which country has announced the hosting of "US Pacific Island Country Summit" for the first time?  Answer:- America.    Question 2:- AICTE has tied up with which company to advance digital literacy in India?  Answer :- Adobe.    Question 3:- According to the recent report, which country has overtaken India to become the fifth largest economy in the world?  Answer:- Britain.    Question 4:- Which state government has launched the Global Startup Challenge – Venturise, with an aim to support growth stage startups in manufacturing and sustainability related sectors?  Answer:- Karnataka State Government.    Question 5:- Which day is celebrated all over the world on 5th September 2022?  Answer: Teacher's Day.    Question 6:- Who has been appointed as the interim head of the All India Council of Technical Education (AICTE)?  Answer:- M. Jagdish Kumar.    Question 7:- Under which scheme Odisha Chief Minister Naveen Patnaik has distributed Rs 869 crore to 41.85 lakh farmers?  Answer: - Under the State Government's Livelihood and Income Augmentation (KALIA).    Question 8:- By whom the book titled "Science Behind Surya Namaskar" has been unveiled?  Answer :- By Dr.Kalubhai.    Question 9:- Who has been nominated as the executive chairman of the National Legal Services Authority?  Answer:- Supreme Court Judge Justice D.Y. to Chandrachud.    Question 10:- Which country will host the Quad Senior Officers' Meeting?  North India.    Question 11:- Who has taken over as the Chairman and Managing Director of NHPC?  Answer:- Yamuna Kumar Choubey.    Question 12:- Who has been appointed as the new General Secretary of AIFF?  Answer:- Shaji Prabhakaran of Delhi Football.    Question 13:- In which city of Canada country a street is named after world famous musician AR Rahman?  Answer:- In the city of Markham.    Question 14:- Which state government will develop 'State Capital Region' on the lines of Delhi-NCR?  Answer:- Uttar Pradesh State Government.    Question 15:- The government will set up the country's first Night Sky Sanctuary in which union territory to promote astro tourism?  Answer:- In Ladakh.

Current Affairs

Date :- 05/ September (09) /2022

Day :- Monday

#DCA_Dose 244__



Question 1:- Which country has announced the hosting of "US Pacific Island Country Summit" for the first time?

Answer:- America.



Question 2:- AICTE has tied up with which company to advance digital literacy in India?

Answer :- Adobe.



Question 3:- According to the recent report, which country has overtaken India to become the fifth largest economy in the world?

Answer:- Britain.



Question 4:- Which state government has launched the Global Startup Challenge – Venturise, with an aim to support growth stage startups in manufacturing and sustainability related sectors?

Answer:- Karnataka State Government.



Question 5:- Which day is celebrated all over the world on 5th September 2022?

Answer: Teacher's Day.



Question 6:- Who has been appointed as the interim head of the All India Council of Technical Education (AICTE)?

Answer:- M. Jagdish Kumar.



Question 7:- Under which scheme Odisha Chief Minister Naveen Patnaik has distributed Rs 869 crore to 41.85 lakh farmers?

Answer: - Under the State Government's Livelihood and Income Augmentation (KALIA).



Question 8:- By whom the book titled "Science Behind Surya Namaskar" has been unveiled?

Answer :- By Dr.Kalubhai.



Question 9:- Who has been nominated as the executive chairman of the National Legal Services Authority?

Answer:- Supreme Court Judge Justice D.Y. to Chandrachud.



Question 10:- Which country will host the Quad Senior Officers' Meeting?

North India.



Question 11:- Who has taken over as the Chairman and Managing Director of NHPC?

Answer:- Yamuna Kumar Choubey.



Question 12:- Who has been appointed as the new General Secretary of AIFF?

Answer:- Shaji Prabhakaran of Delhi Football.



Question 13:- In which city of Canada country a street is named after world famous musician AR Rahman?

Answer:- In the city of Markham.



Question 14:- Which state government will develop 'State Capital Region' on the lines of Delhi-NCR?

Answer:- Uttar Pradesh State Government.



Question 15:- The government will set up the country's first Night Sky Sanctuary in which union territory to promote astro tourism?

Answer:- In Ladakh.

कोई टिप्पणी नहीं

Featured post

Does digital marketing have a good scope in India?-क्या भारत में डिजिटल मार्केटिंग का अच्छा दायरा है?

  Does digital marketing have a good scope in India? Yes, digital marketing has an excellent scope in India, and its growth is only increasi...

Blogger द्वारा संचालित.