किस देश के डिंग लिरेन ने ‘द चेसेबल मास्टर्स’ टूर्नामेंट 2022 जीता है?

  Current Affairs

Date :- 29/ May (05) /2022

#DCA_Dose 🔥 ⃝➥ 147_


प्रश्न 1:- डाक विभाग और IPPB ने हाल ही में आरोहण 4.0 किस शहर में शुरू किया है?

उत्तर :- शिमला में।


प्रश्न 2:- राष्ट्रीय उद्यान में Community Forest Resources (CFR) अधिकारों को मान्यता देने वाला भारत का दूसरा राज्य कौन सा बना है?

उत्तर :- छत्तीसगढ़।


प्रश्न 3:- केंद्रीय रक्षा मंत्री राजनाथ सिंह ने हाल ही में किस राज्य के लिए नए रक्षा संपदा सर्किल को मंजूरी दे दी है?

उत्तर :- उत्तराखंड।


प्रश्न 4:- किस देश के डिंग लिरेन ने ‘द चेसेबल मास्टर्स’ टूर्नामेंट 2022 जीता है?

उत्तर :- चीन के।


प्रश्न 5:- 29 मई 2022 को विश्वभर में कौन सा दिवस मनाया जाता है?

उत्तर :- विश्व पाचन स्वास्थ्य दिवस।


प्रश्न 6:- विश्व स्वास्थ्य संगठन और किसने हाल ही में पहली Global Report on Assistive Technology (GReAT) जारी की है?

उत्तर :- संयुक्त राष्ट्र बाल कोष ने।


प्रश्न 7:- किस राज्य मंत्री ने भारतीय निर्यातकों और विदेशी खरीदारों के लिए "भारतीय व्यापार पोर्टल" लॉन्च किया है?

उत्तर :- वाणिज्य और उद्योग राज्य मंत्री अनुप्रिया पटेल ने।


प्रश्न 8:- किस राज्य ने 'Star of Governance-Skoch Award in Education' जीता है?

उत्तर :- पश्चिम बंगाल ने।


प्रश्न 9:- RBI की बैलेंस शीट वित्त वर्ष 2022 में 8.46% बढ़कर कितने लाख करोड़ रुपये हुई है?

उत्तर :- 61.9 लाख करोड़ रुपये।


प्रश्न 10:- भारी उद्योगों को कार्बन उत्सर्जन मुक्त बनाने के लिए भारत किस कार्यक्रम में शामिल हुआ है?

उत्तर :- ‘फर्स्ट मूवर्स कोलिशन’ कार्यक्रम में।


प्रश्न 11:- किसने प्रतिस्पर्धा और उत्पादकता बढ़ाने के लिए सूक्ष्म और लघु उद्यम क्लस्टर विकास कार्यक्रम के लिए नए दिशानिर्देशों को मंजूरी दे दी है?

उत्तर :- केंद्र सरकार ने।


प्रश्न 12:- फिनटेक स्टार्टअप महाग्राम ने हाल ही में किस बैंक के साथ साझेदारी की है?

उत्तर :- IndusInd Bank.


प्रश्न 13:- किस राज्य में विश्व के पहले नैनो यूरिया (तरल) संयंत्र का उद्घाटन किया गया है?

उत्तर :- गुजरात में।


प्रश्न 14:- अंतरराष्ट्रीय बुकर पुरस्कार जीतने वाला पहला हिंदी अनुवादित उपन्यास कौन सा बना है?

उत्तर :- 'Tomb Of Sand'।


प्रश्न 15:- पुरातात्विक अनुसंधान और ASI के क्षेत्र में काम करने वाले लोगों के लिए कितने वर्ष पहले गठित केंद्रीय सलाहकार बोर्ड की फिर से स्थापना की गयी है?

उत्तर :- 7 वर्ष पहले।

Current Affairs Date :- 29/ May (05) /2022  #DCA_Dose 🔥 ⃝➥ 147_   प्रश्न 1:- डाक विभाग और IPPB ने हाल ही में आरोहण 4.0 किस शहर में शुरू किया है?  उत्तर :- शिमला में।    प्रश्न 2:- राष्ट्रीय उद्यान में Community Forest Resources (CFR) अधिकारों को मान्यता देने वाला भारत का दूसरा राज्य कौन सा बना है?  उत्तर :- छत्तीसगढ़।    प्रश्न 3:- केंद्रीय रक्षा मंत्री राजनाथ सिंह ने हाल ही में किस राज्य के लिए नए रक्षा संपदा सर्किल को मंजूरी दे दी है?  उत्तर :- उत्तराखंड।    प्रश्न 4:- किस देश के डिंग लिरेन ने ‘द चेसेबल मास्टर्स’ टूर्नामेंट 2022 जीता है?  उत्तर :- चीन के।    प्रश्न 5:- 29 मई 2022 को विश्वभर में कौन सा दिवस मनाया जाता है?  उत्तर :- विश्व पाचन स्वास्थ्य दिवस।    प्रश्न 6:- विश्व स्वास्थ्य संगठन और किसने हाल ही में पहली Global Report on Assistive Technology (GReAT) जारी की है?  उत्तर :- संयुक्त राष्ट्र बाल कोष ने।    प्रश्न 7:- किस राज्य मंत्री ने भारतीय निर्यातकों और विदेशी खरीदारों के लिए "भारतीय व्यापार पोर्टल" लॉन्च किया है?  उत्तर :- वाणिज्य और उद्योग राज्य मंत्री अनुप्रिया पटेल ने।    प्रश्न 8:- किस राज्य ने 'Star of Governance-Skoch Award in Education' जीता है?  उत्तर :- पश्चिम बंगाल ने।    प्रश्न 9:- RBI की बैलेंस शीट वित्त वर्ष 2022 में 8.46% बढ़कर कितने लाख करोड़ रुपये हुई है?  उत्तर :- 61.9 लाख करोड़ रुपये।    प्रश्न 10:- भारी उद्योगों को कार्बन उत्सर्जन मुक्त बनाने के लिए भारत किस कार्यक्रम में शामिल हुआ है?  उत्तर :- ‘फर्स्ट मूवर्स कोलिशन’ कार्यक्रम में।    प्रश्न 11:- किसने प्रतिस्पर्धा और उत्पादकता बढ़ाने के लिए सूक्ष्म और लघु उद्यम क्लस्टर विकास कार्यक्रम के लिए नए दिशानिर्देशों को मंजूरी दे दी है?  उत्तर :- केंद्र सरकार ने।    प्रश्न 12:- फिनटेक स्टार्टअप महाग्राम ने हाल ही में किस बैंक के साथ साझेदारी की है?  उत्तर :- IndusInd Bank.    प्रश्न 13:- किस राज्य में विश्व के पहले नैनो यूरिया (तरल) संयंत्र का उद्घाटन किया गया है?  उत्तर :- गुजरात में।    प्रश्न 14:- अंतरराष्ट्रीय बुकर पुरस्कार जीतने वाला पहला हिंदी अनुवादित उपन्यास कौन सा बना है?  उत्तर :- 'Tomb Of Sand'।    प्रश्न 15:- पुरातात्विक अनुसंधान और ASI के क्षेत्र में काम करने वाले लोगों के लिए कितने वर्ष पहले गठित केंद्रीय सलाहकार बोर्ड की फिर से स्थापना की गयी है?  उत्तर :- 7 वर्ष पहले।    Current Affairs Date :- 29/ May (05) /2022  #DCA_Dose 147_   Question 1:- Department of Posts and IPPB have recently launched Aarohan 4.0 in which city?  Answer:- In Shimla.    Question 2:- Which state has become the second state in India to recognize Community Forest Resources (CFR) rights in the national park?  Answer:- Chhattisgarh.    Question 3:- Union Defense Minister Rajnath Singh has recently approved the new Defense Estates Circle for which state?  Answer:- Uttarakhand.    Question 4:- Which country's Ding Liren has won 'The Chessable Masters' tournament 2022?  Answer:- China.    Question 5:- Which day is celebrated across the world on 29th May 2022?  Answer: World Digestive Health Day.    Question 6:- World Health Organization and who has recently released the first Global Report on Assistive Technology (GReAT)?  Answer:- United Nations Children's Fund.    Question 7:- Which Minister of State has launched “Indian Business Portal” for Indian exporters and overseas buyers?  Answer: Anupriya Patel, Minister of State for Commerce and Industry.    Question 8:- Which state has won the 'Star of Governance-Skoch Award in Education'?  Answer:- West Bengal.    Question 9:- RBI's balance sheet has increased by 8.46% in FY 2022 to how many lakh crore rupees?  Answer :- Rs 61.9 lakh crore.    Question 10:- In which program India has joined to make heavy industries carbon emission free?  Answer: - In the program 'First Movers Coalition'.    Question 11:- Who has approved the new guidelines for Micro and Small Enterprises Cluster Development Program to enhance competitiveness and productivity?  Answer:- Central Government.    Question 12:- Fintech startup Mahagram has recently partnered with which bank?  Answer :- IndusInd Bank.    Question 13:- In which state the world's first nano urea (liquid) plant has been inaugurated?  Answer:- In Gujarat.    Question 14:- Which has become the first Hindi translated novel to win the International Booker Prize?  Answer :- 'Tomb Of Sand'.    Question 15:- How many years ago the Central Advisory Board constituted for people working in the field of archaeological research and ASI has been re-established?  Answer :- 7 years ago.


Current Affairs

Date :- 29/ May (05) /2022

#DCA_Dose 147_


Question 1:- Department of Posts and IPPB have recently launched Aarohan 4.0 in which city?

Answer:- In Shimla.



Question 2:- Which state has become the second state in India to recognize Community Forest Resources (CFR) rights in the national park?

Answer:- Chhattisgarh.



Question 3:- Union Defense Minister Rajnath Singh has recently approved the new Defense Estates Circle for which state?

Answer:- Uttarakhand.



Question 4:- Which country's Ding Liren has won 'The Chessable Masters' tournament 2022?

Answer:- China.



Question 5:- Which day is celebrated across the world on 29th May 2022?

Answer: World Digestive Health Day.



Question 6:- World Health Organization and who has recently released the first Global Report on Assistive Technology (GReAT)?

Answer:- United Nations Children's Fund.



Question 7:- Which Minister of State has launched “Indian Business Portal” for Indian exporters and overseas buyers?

Answer: Anupriya Patel, Minister of State for Commerce and Industry.



Question 8:- Which state has won the 'Star of Governance-Skoch Award in Education'?

Answer:- West Bengal.



Question 9:- RBI's balance sheet has increased by 8.46% in FY 2022 to how many lakh crore rupees?

Answer :- Rs 61.9 lakh crore.



Question 10:- In which program India has joined to make heavy industries carbon emission free?

Answer: - In the program 'First Movers Coalition'.



Question 11:- Who has approved the new guidelines for Micro and Small Enterprises Cluster Development Program to enhance competitiveness and productivity?

Answer:- Central Government.



Question 12:- Fintech startup Mahagram has recently partnered with which bank?

Answer :- IndusInd Bank.



Question 13:- In which state the world's first nano urea (liquid) plant has been inaugurated?

Answer:- In Gujarat.



Question 14:- Which has become the first Hindi translated novel to win the International Booker Prize?

Answer :- 'Tomb Of Sand'.



Question 15:- How many years ago the Central Advisory Board constituted for people working in the field of archaeological research and ASI has been re-established?

Answer :- 7 years ago.

टिप्पणियाँ

इस ब्लॉग से लोकप्रिय पोस्ट

राजवंशों के संस्थापक और अंतिम सम्राट-founder and last emperor of dynasties

रोजगार समाचार 18 से 24 मई 2024-Employment News 18 To 24 May 2024

केंद्रीय बजट 2024 की मुख्य बातें – Union Budget 2024-25 Highlights in Hindi