Header Ads

रामकृष्ण परमहंस का मूल नाम क्या था ?

 भारतीय इतिहास से सम्बन्धित प्रश्न

 

प्रश्‍न 1. शिवाजी के संरक्षक एवं राजनीतिक गुरु कौन थे ?

उत्तर – दादा जी कोंड देव


प्रश्‍न 2. शिवाजी के शासन में पेशवा किसको कहा जाता था ?

उत्तर – प्रधानमंत्री को


प्रश्‍न 3. शिवाजी के आध्यात्मिक गुरु कौन थे ?

उत्तर – रामदास


प्रश्‍न 4. शिवाजी के अष्ट प्रधान का जो सदस्य विदेशी मामलों की देख रेख करता था, उसे क्या कहा जाता था ?

उत्तर – सुमंत


प्रश्‍न 5. शिवाजी की मृत्यु कब हुई थी ?

उत्तर – 12 अप्रैल, 1680 में


प्रश्‍न 6. शिवाजी के राज्य में आय का प्रमुख स्रोत क्या था ?

उत्तर – चौथ और सरदेशमुखी (हर साल वसूल किया जाने वाला कर)।


प्रश्‍न 7. शिवाजी का राज्याभिषेक कहाँ हुआ था ?

उत्तर – रायगढ़ (महाराष्ट्र)


प्रश्‍न 8. शिवाजी का राज्यभिषेक कब हुआ था ?

उत्तर – 1674 में


प्रश्‍न 9. शिवाजी का जन्म कहाँ हुआ था ?

उत्तर – शिवनेर किले में


प्रश्‍न 10. शिवाजी का अंतिम सैन्य अभियान कौन-सा था ?

उत्तर – कर्नाटक अभियान


प्रश्‍न 11. राष्ट्रकूटों का पतन किसने किया था ?

उत्तर – तैलप


प्रश्‍न 12. राष्ट्रकूट साम्राज्य का संस्थापक कौन था ?

उत्तर – दंतिदुर्ग या दन्तिवर्मन (735-756 ई.)


प्रश्‍न 13. रायदासी संप्रदाय की स्थापना किसने की थी ?

उत्तर – रैदास (रविदास) ने


प्रश्‍न 14. रामानुज के अनुयायियों को क्या कहा जाता था ?

उत्तर – वैष्णव


प्रश्‍न 15. रामचरितमानस नामक ग्रंथ की रचना किसने की थी ?

उत्तर – गोस्वामी तुलसीदास जी ने


प्रश्‍न 16. रामचरित मानस के रचियता किसके समकालीन थे ?

उत्तर – बादशाह अकबर ने


प्रश्‍न 17. रामचरित की रचना किसने की थी ?

उत्तर – संध्याकर नंदी ने


प्रश्‍न 18. रामकृष्ण मिशन की स्थापना किसने की थी ?

उत्तर – स्वामी विवेकानंद


प्रश्‍न 19. रामकृष्ण मिशन की स्थापना कब हुई थी ?

उत्तर – 1 मई 1897 ई., बेलूड़ मठ (कलकत्ता)


प्रश्‍न 20. रामकृष्ण परमहंस का मूल नाम क्या था ?

उत्तर – गदाधर चट्टोपाध्याय

Indian History Questions    Question 1. Who was the patron and political guru of Shivaji?  Answer – Dada Ji Kond Dev    Question 2. Who was called Peshwa during Shivaji's rule?  Answer – Prime Minister    Question 3. Who was the spiritual teacher of Shivaji?  Answer – Ramdas    Question 4. What was the name of the member of the Ashta Pradhan of Shivaji who looked after foreign affairs?  Answer – Sumant    Question 5. When did Shivaji die?  Answer – In April 12, 1680    Question 6. What was the main source of income in Shivaji's kingdom?  Answer – Chauth and Sardeshmukhi (tax to be collected every year).    Question 7. Where did the coronation of Shivaji take place?  Answer – Raigarh (Maharashtra)    Question 8. When was the coronation of Shivaji?  Answer – In 1674    Question 9. Where was Shivaji born?  Answer – In Shivner Fort    Question 10. Which was the last military campaign of Shivaji?  Answer – Karnataka Campaign    Question 11. Who had brought down the Rashtrakutas?  Answer – Tailap    Question 12. Who was the founder of Rashtrakuta Empire?  Answer – Dantidurga or Dantivarman (735-756 AD)    Question 13. Who founded the Rayadasi sect?  Answer – Raidas (Ravidas)    Question 14. What were the followers of Ramanuja called?  Answer – Vaishnav    Question 15. Who wrote the book Ramcharitmanas?  Answer – Goswami Tulsidas ji    Question 16. Who was the contemporary of the author of Ramcharitmanas?  Answer – Emperor Akbar    Question 17. Who composed the Ramcharit?  Answer – Sandhyakar Nandi    Question 18. Who founded the Ramakrishna Mission?  Answer – Swami Vivekananda    Question 19. When was the Ramakrishna Mission established?  Answer – 1 May 1897 AD, Belur Math (Calcutta)    Question 20. What was the original name of Ramakrishna Paramahansa?  Answer – Gadadhar Chattopadhyay


Indian History Questions

 
Question 1. Who was the patron and political guru of Shivaji?
Answer – Dada Ji Kond Dev


Question 2. Who was called Peshwa during Shivaji's rule?
Answer – Prime Minister


Question 3. Who was the spiritual teacher of Shivaji?
Answer – Ramdas


Question 4. What was the name of the member of the Ashta Pradhan of Shivaji who looked after foreign affairs?
Answer – Sumant


Question 5. When did Shivaji die?
Answer – In April 12, 1680


Question 6. What was the main source of income in Shivaji's kingdom?
Answer – Chauth and Sardeshmukhi (tax to be collected every year).


Question 7. Where did the coronation of Shivaji take place?
Answer – Raigarh (Maharashtra)


Question 8. When was the coronation of Shivaji?
Answer – In 1674


Question 9. Where was Shivaji born?
Answer – In Shivner Fort


Question 10. Which was the last military campaign of Shivaji?
Answer – Karnataka Campaign


Question 11. Who had brought down the Rashtrakutas?
Answer – Tailap


Question 12. Who was the founder of Rashtrakuta Empire?
Answer – Dantidurga or Dantivarman (735-756 AD)


Question 13. Who founded the Rayadasi sect?
Answer – Raidas (Ravidas)


Question 14. What were the followers of Ramanuja called?
Answer – Vaishnav


Question 15. Who wrote the book Ramcharitmanas?
Answer – Goswami Tulsidas ji


Question 16. Who was the contemporary of the author of Ramcharitmanas?
Answer – Emperor Akbar


Question 17. Who composed the Ramcharit?
Answer – Sandhyakar Nandi


Question 18. Who founded the Ramakrishna Mission?
Answer – Swami Vivekananda


Question 19. When was the Ramakrishna Mission established?
Answer – 1 May 1897 AD, Belur Math (Calcutta)


Question 20. What was the original name of Ramakrishna Paramahansa?
Answer – Gadadhar Chattopadhyay

कोई टिप्पणी नहीं

Blogger द्वारा संचालित.