Header Ads

राष्ट्रीय चिकित्सा आयोग ने किस परीक्षा के लिए अधिकतम आयु सीमा खत्म कर दी है?National Medical Commission has abolished the maximum age limit for which examination?

 Current Affairs

Date :- 13/ March (03) /2022

Day :- रविवार

#DCA_Dose  ⃝➥ 72__


प्रश्न 1:- किसने Paytm Payments Bank पर तत्काल प्रभाव से नए खाते खोलने पर प्रतिबंध लगा दिया है?

उत्तर :- भारतीय रिजर्व बैंक (RBI) ने।


प्रश्न 2:- राष्ट्रीय चिकित्सा आयोग ने किस परीक्षा के लिए अधिकतम आयु सीमा खत्म कर दी है?

उत्तर :- NEET UG।


प्रश्न 3:- किस प्रसिद्ध गोल्फर को हाल ही में औपचारिक रूप से "World Golf Hall of Fame" में शामिल किया गया है?

उत्तर :- टाइगर वुड्स।


प्रश्न 4:- किसे Colgate-Palmolive (India) Limited का CEO & MD नियुक्त किया गया है?

उत्तर :- प्रभा नरसिम्हन को।


प्रश्न 5:- किस केंद्रीय मंत्री ने मध्य प्रदेश के ग्वालियर में पहले ड्रोन स्कूल का उद्घाटन किया है?

उत्तर :- केंद्रीय नागरिक उड्डयन मंत्री ज्योतिरादित्य सिंधिया जी ने।


प्रश्न 6:- MSME इनक्यूबेशन, डिजाइन और  IPR योजनाओं के समेकन के रूप में शुरू की गई नई योजना का नाम क्या है?

उत्तर :- MSME Innovative Scheme।


प्रश्न 7:- Falklands Maritime Heritage Trust और History Hits ने मिलकर किस जगह 107 साल पुराने डूबे जहाज को खोज निकाला है?

उत्तर :- अंटार्कटिका।


प्रश्न 8:- किस राज्य सरकार ने "मुख्यमंत्री चा श्रमिक कल्याण प्रकल्प योजना" की शुरुआत की है?

उत्तर :- त्रिपुरा राज्य सरकार ने।


प्रश्न 9:- राष्ट्रीय युवा संसद महोत्सव का तीसरा संस्करण कहां आयोजित किया गया है?

उत्तर :- संसद के सेंट्रल हॉल, नई दिल्ली में।


प्रश्न 10:- वी-डेम डेमोक्रेसी रिपोर्ट 2022 में भारत कौनसे स्थान पर रहा है?

उत्तर :- 93वें स्थान पर।


प्रश्न 11:- किस केंद्रीय मंत्रालय के द्वारा ड्रोन और ड्रोन घटकों के लिए PLI योजना की घोषणा की गई है?

उत्तर :- नागरिक उड्डयन मंत्रालय।


प्रश्न 12:- किस केंद्रीय मंत्री ने हाल ही में दिल्ली में "पूसा कृषि विज्ञान मेला 2022" का आयोजन किया है?

उत्तर :- केंद्रीय कृषि और किसान कल्याण मंत्री श्री नरेंद्र सिंह तोमर जी ने।


प्रश्न 13:- IRDAI के नए चेयरमैन कौन बने हैं?

उत्तर :- देबाशीष पांडा।


प्रश्न 14:- तमिलनाडु के थुथुकुड़ी में तैरते हुए सौर ऊर्जा संयंत्र की स्थापना किसके द्वारा की गयी है?

उत्तर :- पेट्रोकेमिकल इंडस्ट्री कॉरपोरेशन लिमिटेड द्वारा।


प्रश्न 15:- सर्वोच्च न्यायालय ने चार धाम परियोजना के उच्चाधिकार प्राप्त समिति के अध्यक्ष के रूप में किसे नियुक्त किया है?

उत्तर :- अर्जुन कुमार सीकरी।


प्रश्न 16: हाल ही में किसे “राष्ट्रीय वित्तीय रिपोर्टिंग प्राधिकरण”(NFRA) के अध्यक्ष के रूप में नियुक्त किया गया है ?

उत्तर – अजय भूषण पांडे

 

प्रश्न 17 : विश्वकप के इतिहास में सर्वाधिक विकेट लेने वाली पहली गेंदबाज कौन बनी है ?

उत्तर –झूलन गोस्वामी


प्रश्न 18 : किस राज्य सरकार द्वारा “सुषमा स्वराज पुरस्कार”की घोषणा की गयी ?

उत्तर – हरियाणा राज्य सरकार द्वारा

 

प्रश्न 19 : हाल ही में किस राज्य में “तैरते हुए सौर ऊर्जा संयंत्र”की स्थापना की गयी ?

उत्तर- तमिलनाडु के थुथुकुड़ी में


प्रश्न 20 : तमिलनाडु के थुथुकुड़ी में तैरते हुए सौर ऊर्जा संयंत्र की स्थापना किसके द्वारा की गयी?

उत्तर : पेट्रोकेमिकल इंडस्ट्री कॉर्पोरेशन लिमिटेड

 

प्रश्न 21 : हाल ही में राष्ट्रीय युवा संसद महोत्स्व 2022 के किस संस्करण का उद्धघाटन किया गया ?

उत्तर – तीसरे संस्करण का


प्रश्न 22: हाल ही में केंद्रीय केबिनेट द्वारा किसके गठन को मजूरी दी गयी ?

उत्तर : राष्ट्रीय भूमि मुद्रीकरण निगम


प्रश्न 23: हर साल विश्व गुर्दा दिवस कब मनाया जाता है?”

उत्तर – मार्च के दूसरे गुरुवार को इस वर्ष यह 10 मार्च को मनाया गया

 

प्रश्न 24 : साहित्योत्सव“ का आयोजन 10 से 15 मार्च तक किसके द्वारा किया जा रहा है ?

उत्तर –साहित्य अकादमी द्वारा


प्रश्न 25: विश्व गुर्दा दिवस जो की 10 मार्च को मनाया जाता है इस वर्ष उसकी थीम क्या थी ?

उत्तर : “बेहतर किडनी स्वास्थ्य के लिए ज्ञान की खाई को पाटना”

Current Affairs Date :- 13/ March (03) /2022 Day :- रविवार  #DCA_Dose  ⃝➥ 72__    प्रश्न 1:- किसने Paytm Payments Bank पर तत्काल प्रभाव से नए खाते खोलने पर प्रतिबंध लगा दिया है?  उत्तर :- भारतीय रिजर्व बैंक (RBI) ने।    प्रश्न 2:- राष्ट्रीय चिकित्सा आयोग ने किस परीक्षा के लिए अधिकतम आयु सीमा खत्म कर दी है?  उत्तर :- NEET UG।    प्रश्न 3:- किस प्रसिद्ध गोल्फर को हाल ही में औपचारिक रूप से "World Golf Hall of Fame" में शामिल किया गया है?  उत्तर :- टाइगर वुड्स।    प्रश्न 4:- किसे Colgate-Palmolive (India) Limited का CEO & MD नियुक्त किया गया है?  उत्तर :- प्रभा नरसिम्हन को।    प्रश्न 5:- किस केंद्रीय मंत्री ने मध्य प्रदेश के ग्वालियर में पहले ड्रोन स्कूल का उद्घाटन किया है?  उत्तर :- केंद्रीय नागरिक उड्डयन मंत्री ज्योतिरादित्य सिंधिया जी ने।    प्रश्न 6:- MSME इनक्यूबेशन, डिजाइन और  IPR योजनाओं के समेकन के रूप में शुरू की गई नई योजना का नाम क्या है?  उत्तर :- MSME Innovative Scheme।    प्रश्न 7:- Falklands Maritime Heritage Trust और History Hits ने मिलकर किस जगह 107 साल पुराने डूबे जहाज को खोज निकाला है?  उत्तर :- अंटार्कटिका।    प्रश्न 8:- किस राज्य सरकार ने "मुख्यमंत्री चा श्रमिक कल्याण प्रकल्प योजना" की शुरुआत की है?  उत्तर :- त्रिपुरा राज्य सरकार ने।    प्रश्न 9:- राष्ट्रीय युवा संसद महोत्सव का तीसरा संस्करण कहां आयोजित किया गया है?  उत्तर :- संसद के सेंट्रल हॉल, नई दिल्ली में।    प्रश्न 10:- वी-डेम डेमोक्रेसी रिपोर्ट 2022 में भारत कौनसे स्थान पर रहा है?  उत्तर :- 93वें स्थान पर।    प्रश्न 11:- किस केंद्रीय मंत्रालय के द्वारा ड्रोन और ड्रोन घटकों के लिए PLI योजना की घोषणा की गई है?  उत्तर :- नागरिक उड्डयन मंत्रालय।    प्रश्न 12:- किस केंद्रीय मंत्री ने हाल ही में दिल्ली में "पूसा कृषि विज्ञान मेला 2022" का आयोजन किया है?  उत्तर :- केंद्रीय कृषि और किसान कल्याण मंत्री श्री नरेंद्र सिंह तोमर जी ने।    प्रश्न 13:- IRDAI के नए चेयरमैन कौन बने हैं?  उत्तर :- देबाशीष पांडा।    प्रश्न 14:- तमिलनाडु के थुथुकुड़ी में तैरते हुए सौर ऊर्जा संयंत्र की स्थापना किसके द्वारा की गयी है?  उत्तर :- पेट्रोकेमिकल इंडस्ट्री कॉरपोरेशन लिमिटेड द्वारा।    प्रश्न 15:- सर्वोच्च न्यायालय ने चार धाम परियोजना के उच्चाधिकार प्राप्त समिति के अध्यक्ष के रूप में किसे नियुक्त किया है?  उत्तर :- अर्जुन कुमार सीकरी।    प्रश्न 16: हाल ही में किसे “राष्ट्रीय वित्तीय रिपोर्टिंग प्राधिकरण”(NFRA) के अध्यक्ष के रूप में नियुक्त किया गया है ?  उत्तर – अजय भूषण पांडे     प्रश्न 17 : विश्वकप के इतिहास में सर्वाधिक विकेट लेने वाली पहली गेंदबाज कौन बनी है ?  उत्तर –झूलन गोस्वामी    प्रश्न 18 : किस राज्य सरकार द्वारा “सुषमा स्वराज पुरस्कार”की घोषणा की गयी ?  उत्तर – हरियाणा राज्य सरकार द्वारा     प्रश्न 19 : हाल ही में किस राज्य में “तैरते हुए सौर ऊर्जा संयंत्र”की स्थापना की गयी ?  उत्तर- तमिलनाडु के थुथुकुड़ी में    प्रश्न 20 : तमिलनाडु के थुथुकुड़ी में तैरते हुए सौर ऊर्जा संयंत्र की स्थापना किसके द्वारा की गयी?  उत्तर : पेट्रोकेमिकल इंडस्ट्री कॉर्पोरेशन लिमिटेड     प्रश्न 21 : हाल ही में राष्ट्रीय युवा संसद महोत्स्व 2022 के किस संस्करण का उद्धघाटन किया गया ?  उत्तर – तीसरे संस्करण का    प्रश्न 22: हाल ही में केंद्रीय केबिनेट द्वारा किसके गठन को मजूरी दी गयी ?  उत्तर : राष्ट्रीय भूमि मुद्रीकरण निगम    प्रश्न 23: हर साल विश्व गुर्दा दिवस कब मनाया जाता है?”  उत्तर – मार्च के दूसरे गुरुवार को इस वर्ष यह 10 मार्च को मनाया गया     प्रश्न 24 : साहित्योत्सव“ का आयोजन 10 से 15 मार्च तक किसके द्वारा किया जा रहा है ?  उत्तर –साहित्य अकादमी द्वारा    प्रश्न 25: विश्व गुर्दा दिवस जो की 10 मार्च को मनाया जाता है इस वर्ष उसकी थीम क्या थी ?  उत्तर : “बेहतर किडनी स्वास्थ्य के लिए ज्ञान की खाई को पाटना”    Current Affairs Date :- 13/ March (03) /2022 Day :- Sunday #DCA_Dose 72__   Question 1:- Who has banned Paytm Payments Bank from opening new accounts with immediate effect? Answer:- Reserve Bank of India (RBI).   Question 2:- National Medical Commission has abolished the maximum age limit for which examination? Answer :- NEET UG.   Question 3:- Which famous golfer has recently been formally inducted into the "World Golf Hall of Fame"? Answer:- Tiger Woods.   Question 4:- Who has been appointed as the CEO & MD of Colgate-Palmolive (India) Limited? Answer:- Prabha Narasimhan.   Question 5:- Which Union Minister has inaugurated the first Drone School in Gwalior, Madhya Pradesh? Answer:- Union Civil Aviation Minister Jyotiraditya Scindia ji.   Question 6:- What is the name of the new scheme launched as an amalgamation of MSME Incubation, Design and IPR schemes? Answer :- MSME Innovative Scheme.   Question 7:- Falklands Maritime Heritage Trust and History Hits together have discovered a 107-year-old sunken ship at which place? Answer:- Antarctica.   Question 8:- Which state government has launched "Mukhyamantri Cha Shramik Kalyan Prakalpa Yojana"? Answer:- Tripura State Government.   Question 9:- Where is the third edition of the National Youth Parliament Festival organized? Answer :- In the Central Hall of Parliament, New Delhi.   Question 10:- What is the rank of India in the V-Dem Democracy Report 2022? Answer:- At 93rd place.   Question 11:- PLI scheme for drones and drone components has been announced by which union ministry? Answer:- Ministry of Civil Aviation.   Question 12:- Which Union Minister has recently organized "Pusa Krishi Vigyan Mela 2022" in Delhi? Answer:- Union Minister of Agriculture and Farmers Welfare Shri Narendra Singh Tomar ji.   Question 13:- Who has become the new chairman of IRDAI? Answer:- Debashish Panda.   Question 14:- Who has established floating solar power plant in Thoothukudi, Tamil Nadu? Answer :- By Petrochemical Industry Corporation Limited.   Question 15:- Who has been appointed by the Supreme Court as the chairman of the High Powered Committee of Char Dham Project? Answer:- Arjun Kumar Sikri.   Question 16: Recently who has been appointed as the chairman of “National Financial Reporting Authority” (NFRA)? Answer – Ajay Bhushan Pandey   Question 17: Who has become the first bowler to take the most wickets in the history of the World Cup? Answer – Jhulan Goswami   Question 18: "Sushma Swaraj Award" was announced by which state government? Answer – By Haryana State Government   Question 19: Recently in which state "floating solar power plant" was established? Answer – Thoothukudi in Tamil Nadu   Question 20: By whom was the floating solar power plant established in Thoothukudi, Tamil Nadu? Answer: Petrochemical Industry Corporation Limited   Question 21: Which edition of the National Youth Parliament Festival 2022 was inaugurated recently? Answer – Third edition   Question 22: Recently, whose formation was approved by the Union Cabinet? Answer: National Land Monetization Corporation   Question 23: When is World Kidney Day observed every year? Answer – This year it was celebrated on 10th March on the second Thursday of March.   Question 24: By whom is the “literacy festival” being organized from March 10 to 15? Answer – By Sahitya Akademi   Question 25: What was the theme of this year's World Kidney Day which is celebrated on 10th March? Answer: “Bridging the Knowledge Gap for Better Kidney Health”

Current Affairs

Date :- 13/ March (03) /2022

Day :- Sunday
#DCA_Dose 72__


Question 1:- Who has banned Paytm Payments Bank from opening new accounts with immediate effect?
Answer:- Reserve Bank of India (RBI).


Question 2:- National Medical Commission has abolished the maximum age limit for which examination?
Answer :- NEET UG.


Question 3:- Which famous golfer has recently been formally inducted into the "World Golf Hall of Fame"?
Answer:- Tiger Woods.


Question 4:- Who has been appointed as the CEO & MD of Colgate-Palmolive (India) Limited?
Answer:- Prabha Narasimhan.


Question 5:- Which Union Minister has inaugurated the first Drone School in Gwalior, Madhya Pradesh?
Answer:- Union Civil Aviation Minister Jyotiraditya Scindia ji.


Question 6:- What is the name of the new scheme launched as an amalgamation of MSME Incubation, Design and IPR schemes?
Answer :- MSME Innovative Scheme.


Question 7:- Falklands Maritime Heritage Trust and History Hits together have discovered a 107-year-old sunken ship at which place?
Answer:- Antarctica.


Question 8:- Which state government has launched "Mukhyamantri Cha Shramik Kalyan Prakalpa Yojana"?
Answer:- Tripura State Government.


Question 9:- Where is the third edition of the National Youth Parliament Festival organized?
Answer :- In the Central Hall of Parliament, New Delhi.


Question 10:- What is the rank of India in the V-Dem Democracy Report 2022?
Answer:- At 93rd place.


Question 11:- PLI scheme for drones and drone components has been announced by which union ministry?
Answer:- Ministry of Civil Aviation.


Question 12:- Which Union Minister has recently organized "Pusa Krishi Vigyan Mela 2022" in Delhi?
Answer:- Union Minister of Agriculture and Farmers Welfare Shri Narendra Singh Tomar ji.


Question 13:- Who has become the new chairman of IRDAI?
Answer:- Debashish Panda.


Question 14:- Who has established floating solar power plant in Thoothukudi, Tamil Nadu?
Answer :- By Petrochemical Industry Corporation Limited.


Question 15:- Who has been appointed by the Supreme Court as the chairman of the High Powered Committee of Char Dham Project?
Answer:- Arjun Kumar Sikri.


Question 16: Recently who has been appointed as the chairman of “National Financial Reporting Authority” (NFRA)?
Answer – Ajay Bhushan Pandey
 
Question 17: Who has become the first bowler to take the most wickets in the history of the World Cup?
Answer – Jhulan Goswami


Question 18: "Sushma Swaraj Award" was announced by which state government?
Answer – By Haryana State Government
 
Question 19: Recently in which state "floating solar power plant" was established?
Answer – Thoothukudi in Tamil Nadu


Question 20: By whom was the floating solar power plant established in Thoothukudi, Tamil Nadu?
Answer: Petrochemical Industry Corporation Limited
 
Question 21: Which edition of the National Youth Parliament Festival 2022 was inaugurated recently?
Answer – Third edition


Question 22: Recently, whose formation was approved by the Union Cabinet?
Answer: National Land Monetization Corporation


Question 23: When is World Kidney Day observed every year?
Answer – This year it was celebrated on 10th March on the second Thursday of March.
 
Question 24: By whom is the “literacy festival” being organized from March 10 to 15?
Answer – By Sahitya Akademi


Question 25: What was the theme of this year's World Kidney Day which is celebrated on 10th March?
Answer: “Bridging the Knowledge Gap for Better Kidney Health”

कोई टिप्पणी नहीं

Blogger द्वारा संचालित.