ऐसा कौन सा देश है जहाँ के डाक टिकट पर उस देश का नाम नहीं होता ? Which country does not have the name of that country on its postage stamp?
सामान्य ज्ञान (GK) प्रश्नोत्तरी प्रतियोगी परीक्षाओं के लिए
प्रश्न 1. विश्व में भारत के अलावा 15 अगस्त को ही स्वतंत्रता दिवस और किस देश में मनाया जाता है ?
उत्तर – दक्षिण कोरिया, बहरीन, और कांगो।
प्रश्न 2. ऐसा कौन सा देश है जो आज तक किसी का गुलाम नहीं हुआ ?
उत्तर – नेपाल
प्रश्न 3. विश्व में कुल कितने देश है ?
उत्तर – 195
प्रश्न 4. विश्व की सबसे बड़ी मस्जिद कौन-सी है ?
उत्तर – अलमलिवया (ईराक)
प्रश्न 5. विश्व का किस देश में कोई भी मन्दिर नही है ?
उत्तर – सऊदी अरब
प्रश्न 6. विश्व का सबसे बड़ा महासागर कौन-सा है ?
उत्तर – प्रशांत महासागर
प्रश्न 7. विश्व में सबसे कठोर कानून वाला देश कौन-सा है ?
उत्तर – सऊदी अरब
प्रश्न 8. विश्व की सबसे बड़ी दीवार कौन-सी है ?
उत्तर – ग्रेट वाल ऑफ़ चाईना (चीन की दीवार)
प्रश्न 9. विश्व में सबसे अधिक वेतन किस देश के राष्ट्रपति को मिलता है ?
उत्तर – अमेरिका के राष्ट्रपति
प्रश्न 10. ऐसा कौन सा देश है जहाँ के डाक टिकट पर उस देश का नाम नहीं होता ?
उत्तर – ग्रेट ब्रिटेन
प्रश्न 11. भारत का राष्ट्रीय पुष्प क्या है ?
उत्तर – कमल
प्रश्न 12. शिक्षक दिवस कब मनाया जाता है ?
उत्तर – 5 सितम्बर
प्रश्न 13. जापान पर परमाणु बम कब गिराया गया था ?
उत्तर – सन् 1945
प्रश्न 14. विश्व युद्ध कब लड़ा गया था ?
उत्तर – 1914-1918 ई.
प्रश्न 15. भारत के राष्ट्रगान “जन गण मन” के रचयिता कौन थे ?
उत्तर – श्री रवीन्द्रनाथ टैगोर
प्रश्न 16. विख्यात महाकाव्य “महाभारत” के रचयिता कौन थे ?
उत्तर – श्री वेदव्यास
प्रश्न 17. किन दो स्थानों के बीच हिमसागर एक्सप्रेस चलती है ?
उत्तर – जम्मू से कन्याकुमारी
प्रश्न 18. “जनरल” किस सेना का एक अधिकारी पद है ?
उत्तर – थल सेना
प्रश्न 19. भारत के किस राज्य में पवित्र तीर्थस्थल “अमरनाथ” स्थित है ?
उत्तर – जम्मू एवं कश्मीर
प्रश्न 20. विख्यात पर्यटन-स्थल “गुलमर्ग” भारत के किस क्षेत्र में स्थित है ?
उत्तर – कश्मीर
General Knowledge (GK) Quiz for Competitive Exams
Question 1. Apart from India, in which other country is Independence Day celebrated on 15th August in the world?
North – South Korea, Bahrain, and Congo.
Question 2. Which country has not become the slave of anyone till date?
Answer – Nepal
Question 3. How many countries are there in the world?
Answer – 195
Question 4. Which is the largest mosque in the world?
Answer – Almalivaya (Iraq)
Question 5. In which country of the world there is no temple?
Answer – Saudi Arabia
Question 6. Which is the largest ocean of the world?
North Pacific Ocean
Question 7. Which country has the most stringent laws in the world?
Answer – Saudi Arabia
Question 8. Which is the longest wall in the world?
Answer – Great Wall of China (Wall of China)
Question 9. Which country's President gets the highest salary in the world?
Answer – President of America
Question 10. Which country does not have the name of that country on its postage stamp?
Answer – Great Britain
Question 11. What is the national flower of India?
Answer – Kamal
Question 12. When is Teacher's Day celebrated?
Answer – 5 September
Question 13. When was the atomic bomb dropped on Japan?
Answer – 1945
Question 14. When was the world war fought?
Answer – 1914-1918 AD.
Question 15. Who was the author of the national anthem of India “Jana Gana Mana”?
Answer – Shri Rabindranath Tagore
Question 16. Who was the author of the famous epic "Mahabharata"?
Answer – Shri Ved Vyas
Q17. Between which two places Himsagar Express runs?
Answer – Jammu to Kanyakumari
Question 18. "General" is an officer rank of which army?
Answer – Army
Question 19. In which state of India is the holy shrine "Amarnath" located?
Answer – Jammu and Kashmir
Question 20. In which region of India is the famous tourist destination "Gulmarg" located?
Answer – Kashmir
Post a Comment