Header Ads

मीठे पानी की सबसे बड़ी झील कौन-सी है ?Which is the largest freshwater lake?

☑️ पॉवरफुल सामान्य ज्ञान (GK) 2021 प्रश्नोत्तरी सभी प्रतियोगी परीक्षाओं के लिए ✓ 


प्रश्‍न 1. अलकनंदा के साथ वह नदी कौन-सी है, जिसके संगम पर रुद्रप्रयाग स्थित है ?

उत्तर – मंदाकिनी


प्रश्‍न 2. कौन-सी झील कश्मीर में नहीं है ?

उत्तर – लोनार झील


प्रश्‍न 3. कर्क रेखा कहा से गुजरती है ?

उत्तर – मध्य प्रदेश से


प्रश्‍न 4. नदी द्वीप माजुली नदियों में से किसमें स्थित है ?

उत्तर – ब्रह्मपुत्र


प्रश्‍न 5. सौरमंडल के बाहर सिरियस नाम के चमकीले तारे को और क्या कहते है ?

उत्तर – डॉग स्टार


प्रश्‍न 6. मीठे पानी की सबसे बड़ी झील कौन-सी है ?

उत्तर – वुलर झील


प्रश्‍न 7. डंकन पैसेज किनके बीच स्थित है ?

उत्तर – दक्षिणी और लिटिल अंडमान के बीच


प्रश्‍न 8. भारतीय मरुस्थल को क्या कहते है ?

उत्तर – थार


प्रश्‍न 9. गॉडविन ऑस्टिन एक क्या है ?

उत्तर – शिखर


प्रश्‍न 10. किस एक संस्कृति ने अपने मृदभांडों को सर्वप्रथम चित्रित किया ?

उत्तर – लौह-युग

️ Powerful General Knowledge (GK) 2021 Quiz for All Competitive Exams   Question 1. Which is the river at its confluence with the Alaknanda, at which Rudraprayag is situated?  Answer – Mandakini   Question 2. Which lake is not in Kashmir?  Answer – Lonar Lake   Question 3. Where does the Tropic of Cancer pass through?  Answer – From Madhya Pradesh   Question 4. In which of the rivers Majuli river island is situated?  Answer – Brahmaputra   Question 5. What is the bright star named Sirius outside the solar system called?  Answer – Dog Star   Question 6. Which is the largest freshwater lake?  Answer – Wular Lake   Question 7. Duncan Passage is situated between  Answer – Between South and Little Andaman   Question 8. What is the Indian desert called?  Answer – Thar   Question 9. What is a Godwin Austin one?  North Peak   Question 10. Which one culture painted its pottery for the first time?  Answer – Iron Age


️ Powerful General Knowledge (GK) 2021 Quiz for All Competitive Exams


 Question 1. Which is the river at its confluence with the Alaknanda, at which Rudraprayag is situated?

 Answer – Mandakini


 Question 2. Which lake is not in Kashmir?

 Answer – Lonar Lake


 Question 3. Where does the Tropic of Cancer pass through?

 Answer – From Madhya Pradesh


 Question 4. In which of the rivers Majuli river island is situated?

 Answer – Brahmaputra


 Question 5. What is the bright star named Sirius outside the solar system called?

 Answer – Dog Star


 Question 6. Which is the largest freshwater lake?

 Answer – Wular Lake


 Question 7. Duncan Passage is situated between

 Answer – Between South and Little Andaman


 Question 8. What is the Indian desert called?

 Answer – Thar


 Question 9. What is a Godwin Austin one?

 North Peak


 Question 10. Which one culture painted its pottery for the first time?

 Answer – Iron Age

कोई टिप्पणी नहीं

Blogger द्वारा संचालित.