Header Ads

इलेक्ट्रिक वाहनों को अपनाने पर जोर देने के लिए ‘शून्य अभियान (Shoonya Programme)’ को किसने शुरू किया है ? Who has started the 'Shoonya Programme' to emphasize the adoption of electric vehicles?

स्टैटिक जीके के साथ परीक्षा से संबंधित करंट अफेयर्स

📅 18-09-2021 || Saturday #TOP10



1- कहाँ के ‘विलो क्रिकेट बैट (Willow Cricket Bat)’ को भौगोलिक संकेत (GI) टैग दिया जाएगा ?

Ans. कश्मीर

Important Points –

GI टैग –

Geographical indication

GI टैग किसी भी उत्पाद के लिए एक प्रतीक चिन्ह के समान होता है यह उत्पाद की विशिष्ट भौगोलिक उत्पत्ति, विशेष गुणवत्ता और पहचान के आधार पर दिया जाता है.



2- इलेक्ट्रिक वाहनों को अपनाने पर जोर देने के लिए ‘शून्य अभियान (Shoonya Programme)’ को किसने शुरू किया है ?

Ans. नीति आयोग

Important Points –

ईंधन की खपत और उसके प्रयोग के चलते देश में वायु प्रदूषण का खतरा दिनों दिन बढ़ता जा रहा है। ऐसे में केंद्र सरकार ने पिछले कुछ सालों से इलेक्ट्रिक वाहनों को अपनाने को लेकर भी ध्यान दिया जा रहा है.

केंद्र सरकार की तरफ से भी एक अभियान ‘शून्य’ के तहत इलेक्ट्रिक वाहनों को अपनाने पर जोर दिया है.

साथ ही इस अभियान का उद्देश्य शहरी डिलिवरी खंड में इलेक्ट्रिक वाहनों (ईवी) को अपनाने में तेजी लाना और शून्य प्रदूषण वितरण व्यवस्था के लाभ के बारे में उपभोक्ता में जागरूकता पैदा करना है.

NITI Aayog

National Institution for Transforming India.

राष्‍ट्रीय भारत परिवर्तन संस्‍थान

स्थापना – 1 जनवरी 2015

मुख्यालय – नई दिल्ली

अध्यक्ष – नरेंद्र मोदी

उपाध्यक्ष – राजीव कुमार

CEO – अमिताभ कांत

नीति आयोग के पहले अध्यक्ष – नरेंद्र मोदी



3- ‘मालदीव में भारत के अगले उच्चायुक्त (High commissioner)’ कौन बने है ?

Ans. मुनु महावर

Important Points –

मुनु महावर वर्तमान में ओमान में भारत के राजदूत है.

मालदीव (Maldives)

मालदीव एशिया महाद्वीप में स्थित है.

राजधानी – माले

Currency – मालदीव रूफिया

राष्ट्रपति – इब्राहिम मोहम्मद सोलिह

मालदीव की संसद का क्या नाम है – मजलिस



4- ‘अंतर्राष्ट्रीय ओज़ोन परत संरक्षण दिवस (International Day for the Preservation of the Ozone Layer)’ कब मनाया गया है ?

Ans. 16 सितंबर

Important Points –

हर साल 16 सितंबर को विश्व भर में अंतरराष्ट्रीय ओजोन परत संरक्षण दिवस मनाया जाता है.

संयुक्त राष्ट्र द्वारा इस दिन को मनाने की शुरुआत हुई है, पृथ्वी के संरक्षण के लिए ओजोन बहुत महत्वपूर्ण है, ओजोन यह एक गैस की नाजुक परत होती है.

ओजोन की परत पृथ्वी को सूर्य की किरणों से हानिकारक प्रभाव से बचाने का काम करती है.

इस तरह पृथ्वी पर जीवन को संरक्षित करने में ओजोन की परत महत्वपूर्ण भूमिका निभाती है

पृथ्वी के वायुमंडल के समतापमंडल में ओजोन परत पाया जाता है.

उद्देश्य – इसका मुख्य उद्देश्य विश्वभर के लोगों के बीच पृथ्वी को सूर्य की हानिकार अल्ट्रा वाइलट किरणों से बचाने तथा हमारे जीवन को संरक्षित रखनेवाली ओजोन परत के विषय में जागरूक करना.

2021 की थीम- Montreal Protocol – keeping us, our food and vaccines cool (मॉन्ट्रियल प्रोटोकॉल – हमें, हमारे भोजन और टीकों को ठंडा रखना)



5- ‘गुरु घासीदास राष्ट्रीय उद्यान को देश का 53वां टाइगर रिजर्व’ बनाया गया है, यह टाइगर रिजर्व किस राज्य में स्थित है ?

Ans. छत्तीसगढ़

Important Points –

नेशनल टाइगर कंजर्वेशन अथॉरिटी।(NTCA) से गुरु घासीदास राष्ट्रीय उद्यान (छत्तीसगढ़) को टाइगर रिजर्व बनाने अनुमति मिली है.

छत्तीसगढ़ सरकार के नोटिफिकेशन के बाद टाइगर रिजर्व अस्तित्व में आएगा और भारत का 53वां टाइगर रिजर्व कहलाएगा.

इस टाइगर रिजर्व में बाघ, तेंदुआ, नीलगाय सहित 32 प्रकार के वन्यजीव प्राणी विचरण करते हैं.


6- राष्ट्रीय अपराध रिकॉर्ड ब्यूरो (NCRB) की रिपोर्ट के अनुसार पर्यावरण अपराधों में कितने प्रतिशत वृद्धि हुई है ?

Ans. 78%

Important Points –

राष्ट्रीय अपराध रिकॉर्ड ब्यूरो (NCRB) की रिपोर्ट के अनुसार पर्यावरण से सम्बंधित अपराध श्रेणी के मामलों में 78.1 % की वृद्धि हुई है.

वहीं देश के कुल अपराध मामलों में पिछले वर्ष की तुलना में साल 2020 में 28 % की वृद्धि दर्ज की गई है.



7- कर्नाटक सरकार ने किस ज़िले में ‘एक मसाला पार्क’ स्थापित करने का निर्णय लिया है ?

Ans. चिक्कामगलुरु

Important Points –

कर्नाटक सरकार चिक्कामगलुरु जिले के अंबले में एक मसाला पार्क बनाने जा रही है.

कृषि निर्यात को बढ़ावा देने के लिए 10 एकड़ सरकारी भूमि पर मसाला पार्क बनाया जाएगा.

कर्नाटक –(Karnataka)

कर्नाटक की राजधानी – बेंगलुरू

कर्नाटक के मुख्यमंत्री – बसवराज बोम्मई

कर्नाटक के गवर्नर – थावर चंद गहलोत

भारत की स्पेस एजंसी ISRO का मुख्यालय – बेंगलुरू (कर्नाटक)

कर्नाटक के मुख्यन्यायधीश – अभय श्रीनिवासन ओका



8- प्रधानमंत्री नरेंद्र मोदी ने ‘लोकसभा टीवी और राज्यसभा टीवी’ को मिलाकर किस नाम से नया चैनल लॉन्च किया गया है ?

Ans. संसद टीवी

Important Points –

संसद टीवी प्रोग्रामिंग संसद और लोकतांत्रिक संस्थानों के कामकाज, शासन और योजनाओं और नीतियों के कार्यान्वयन, भारत के इतिहास और संस्कृति और आम आदमी के हित के मुद्दों को छूएगा.

और साथ ही यह नया चैनल देश की संसदीय प्रणाली में एक और महत्वपूर्ण अध्याय जोड़ेगा.



9- ‘कार्बन डाइऑक्साइड (CO2) कैप्चर’ करने के लिए भारत का पहला संयंत्र किस कम्पनी ने चालू किया है ?

Ans. भारतीय तेल निगम

Important Points –

टाटा स्टील ने जमशेदपुर वर्क्स में भारत का पहला कार्बन कैप्चर प्लांट चालू किया है जो ब्लास्ट फर्नेस गैस से सीधे CO2 निकालता है.

इस उपलब्धि के साथ टाटा स्टील ऐसी कार्बन कैप्चर तकनीक अपनाने वाली देश की पहली स्टील कंपनी बन गई है.



10- सड़क दुर्घटनाओं को कम करने में मदद करने के लिए ‘iRASTE’ रोड सेफ्टी प्रोजेक्ट को किसने लॉन्च किया है ?

Ans. नितिन गडकरी

Important Points –

केंद्रीय सड़क परिवहन मंत्री, नितिन गडकरी ने आर्टिफिशियल इंटेलिजेंस-संचालित परियोजना ‘iRASTE’ का शुभारंभ किया है.

इस परियोजना का उद्देश्य सड़क दुर्घटनाओं को कम करने में मदद करना, इन घटनाओं के लिए जिम्मेदार कारकों को समझना और उन्हें कम करने के लिए समाधान निकालना है.

iRASTE का मतलब प्रौद्योगिकी और इंजीनियरिंग के माध्यम से सड़क सुरक्षा के लिए बुद्धिमान समाधान है.

Current Affairs Related to Exams with Static GK   18-09-2021 ||  Saturday #TOP10     1- Where will the 'Willow Cricket Bat' will be given the Geographical Indication (GI) tag?   Ans.  Kashmir   Important Points –   GI tag –   Geographical indication   GI tag is like a logo for any product, it is given on the basis of specific geographical origin, special quality and identity of the product.     2- Who has started the 'Shoonya Programme' to emphasize the adoption of electric vehicles?   Ans.  NITI Aayog   Important Points –   Due to the consumption and use of fuel, the danger of air pollution in the country is increasing day by day.  In such a situation, for the last few years, the central government is also paying attention to the adoption of electric vehicles.   A campaign from the central government has also emphasized on the adoption of electric vehicles under 'Zero'.   Also, the campaign aims to accelerate the adoption of Electric Vehicles (EVs) in the urban delivery segment and create consumer awareness about the benefits of zero pollution delivery systems.   NITI Aayog   National Institution for Transforming India.   National Institute of Transformation of India   Establishment – ​​1 January 2015   Headquarters – New Delhi   President – ​​Narendra Modi   Vice President – ​​Rajeev Kumar   CEO – Amitabh Kant   First Chairman of NITI Aayog – Narendra Modi     3- Who has become the 'next High Commissioner of India to Maldives'?   Ans.  Munu Mahavar   Important Points –   Munu Mahawar is currently the Ambassador of India to Oman.   Maldives   Maldives is located in the continent of Asia.   Capital – Male   Currency – Maldives Rufiyaa   President – ​​Ibrahim Mohamed Solih   What is the name of the Parliament of Maldives - Majlis     4- When is the 'International Day for the Preservation of the Ozone Layer' observed?   Ans.  16 September   Important Points –   International Day for the Protection of the Ozone Layer is observed every year on 16 September across the world.   The United Nations has started celebrating this day, ozone is very important for the protection of the earth, ozone is a delicate layer of gas.   The ozone layer works to protect the earth from the harmful effects of the sun's rays.   In this way the ozone layer plays an important role in preserving life on Earth.   The ozone layer is found in the stratosphere of the Earth's atmosphere.   Purpose – Its main purpose is to create awareness among the people around the world about protecting the earth from harmful ultraviolet rays of the sun and about the ozone layer that preserves our life.   Theme of 2021- Montreal Protocol – Keeping us, our food and vaccines cool (Montreal Protocol – Keeping us, our food and vaccines cool)     5- 'Guru Ghasidas National Park has been made the 53rd Tiger Reserve of the country', in which state is this Tiger Reserve located?   Ans.  Chhattisgarh   Important Points –   The National Tiger Conservation Authority (NTCA) has got permission to make Guru Ghasidas National Park (Chhattisgarh) a tiger reserve.   After the notification of the Chhattisgarh government, the Tiger Reserve will come into existence and will be called the 53rd Tiger Reserve of India.   32 types of wildlife animals including tiger, leopard, nilgai roam in this tiger reserve.    According to the National Crime Records Bureau (NCRB) report, what is the percentage increase in environmental crimes?   Ans.  78%   Important Points –   According to the report of National Crime Records Bureau (NCRB), there has been an increase of 78.1% in the cases of environment related crime category.   At the same time, an increase of 28% has been registered in the total crime cases of the country in the year 2020 as compared to the previous year.     In which district the Karnataka government has decided to set up a spice park?   Ans.  chikkamagaluru   Important Points –   The Karnataka government is going to set up a spice park at Ambale in Chikkamagaluru district.   To promote agricultural exports, a spice park will be set up on 10 acres of government land.   Karnataka -(Karnataka)   Capital of Karnataka – Bengaluru   Chief Minister of Karnataka – Basavaraj Bommai   Governor of Karnataka – Thawar Chand Gehlot   Headquarter of India's space agency ISRO – Bengaluru (Karnataka)   Chief Justice of Karnataka – Abhay Srinivasan Oka     8- Prime Minister Narendra Modi has launched a new channel under the name of 'Lok Sabha TV and Rajya Sabha TV'?   Ans.  Parliament TV   Important Points –   Sansad TV programming will touch on issues of functioning of Parliament and democratic institutions, governance and implementation of plans and policies, history and culture of India and the interest of the common man.   And at the same time this new channel will add another important chapter in the parliamentary system of the country.     Which company has commissioned India's first plant to 'capture carbon dioxide (CO2)'?   Ans.  Indian Oil Corporation   Important Points –   Tata Steel has commissioned India's first carbon capture plant at Jamshedpur Works that extracts CO2 directly from blast furnace gas.   With this achievement, Tata Steel has become the first steel company in the country to adopt such carbon capture technology.     10- Who has launched the 'iRASTE' road safety project to help reduce road accidents?   Ans.  Nitin Gadkari   Important Points –   The Union Road Transport Minister, Nitin Gadkari has launched the Artificial Intelligence-powered project 'iRASTE'.   The objective of this project is to help reduce road accidents, understand the factors responsible for these incidents and devise solutions to reduce them.   iRASTE stands for Intelligent Solutions for Road Safety through Technology and Engineering.


Current Affairs Related to Exams with Static GK


 18-09-2021 ||  Saturday #TOP10


 1- Where will the 'Willow Cricket Bat' will be given the Geographical Indication (GI) tag?


 Ans.  Kashmir


 Important Points –


 GI tag –


 Geographical indication


 GI tag is like a logo for any product, it is given on the basis of specific geographical origin, special quality and identity of the product.




 2- Who has started the 'Shoonya Programme' to emphasize the adoption of electric vehicles?


 Ans.  NITI Aayog


 Important Points –


 Due to the consumption and use of fuel, the danger of air pollution in the country is increasing day by day.  In such a situation, for the last few years, the central government is also paying attention to the adoption of electric vehicles.


 A campaign from the central government has also emphasized on the adoption of electric vehicles under 'Zero'.


 Also, the campaign aims to accelerate the adoption of Electric Vehicles (EVs) in the urban delivery segment and create consumer awareness about the benefits of zero pollution delivery systems.


 NITI Aayog


 National Institution for Transforming India.


 National Institute of Transformation of India


 Establishment – ​​1 January 2015


 Headquarters – New Delhi


 President – ​​Narendra Modi


 Vice President – ​​Rajeev Kumar


 CEO – Amitabh Kant


 First Chairman of NITI Aayog – Narendra Modi




 3- Who has become the 'next High Commissioner of India to Maldives'?


 Ans.  Munu Mahavar


 Important Points –


 Munu Mahawar is currently the Ambassador of India to Oman.


 Maldives


 Maldives is located in the continent of Asia.


 Capital – Male


 Currency – Maldives Rufiyaa


 President – ​​Ibrahim Mohamed Solih


 What is the name of the Parliament of Maldives - Majlis




 4- When is the 'International Day for the Preservation of the Ozone Layer' observed?


 Ans.  16 September


 Important Points –


 International Day for the Protection of the Ozone Layer is observed every year on 16 September across the world.


 The United Nations has started celebrating this day, ozone is very important for the protection of the earth, ozone is a delicate layer of gas.


 The ozone layer works to protect the earth from the harmful effects of the sun's rays.


 In this way the ozone layer plays an important role in preserving life on Earth.


 The ozone layer is found in the stratosphere of the Earth's atmosphere.


 Purpose – Its main purpose is to create awareness among the people around the world about protecting the earth from harmful ultraviolet rays of the sun and about the ozone layer that preserves our life.


 Theme of 2021- Montreal Protocol – Keeping us, our food and vaccines cool (Montreal Protocol – Keeping us, our food and vaccines cool)




 5- 'Guru Ghasidas National Park has been made the 53rd Tiger Reserve of the country', in which state is this Tiger Reserve located?


 Ans.  Chhattisgarh


 Important Points –


 The National Tiger Conservation Authority (NTCA) has got permission to make Guru Ghasidas National Park (Chhattisgarh) a tiger reserve.


 After the notification of the Chhattisgarh government, the Tiger Reserve will come into existence and will be called the 53rd Tiger Reserve of India.


 32 types of wildlife animals including tiger, leopard, nilgai roam in this tiger reserve.



 According to the National Crime Records Bureau (NCRB) report, what is the percentage increase in environmental crimes?


 Ans.  78%


 Important Points –


 According to the report of National Crime Records Bureau (NCRB), there has been an increase of 78.1% in the cases of environment related crime category.


 At the same time, an increase of 28% has been registered in the total crime cases of the country in the year 2020 as compared to the previous year.




 In which district the Karnataka government has decided to set up a spice park?


 Ans.  chikkamagaluru


 Important Points –


 The Karnataka government is going to set up a spice park at Ambale in Chikkamagaluru district.


 To promote agricultural exports, a spice park will be set up on 10 acres of government land.


 Karnataka -(Karnataka)


 Capital of Karnataka – Bengaluru


 Chief Minister of Karnataka – Basavaraj Bommai


 Governor of Karnataka – Thawar Chand Gehlot


 Headquarter of India's space agency ISRO – Bengaluru (Karnataka)


 Chief Justice of Karnataka – Abhay Srinivasan Oka




 8- Prime Minister Narendra Modi has launched a new channel under the name of 'Lok Sabha TV and Rajya Sabha TV'?


 Ans.  Parliament TV


 Important Points –


 Sansad TV programming will touch on issues of functioning of Parliament and democratic institutions, governance and implementation of plans and policies, history and culture of India and the interest of the common man.


 And at the same time this new channel will add another important chapter in the parliamentary system of the country.




 Which company has commissioned India's first plant to 'capture carbon dioxide (CO2)'?


 Ans.  Indian Oil Corporation


 Important Points –


 Tata Steel has commissioned India's first carbon capture plant at Jamshedpur Works that extracts CO2 directly from blast furnace gas.


 With this achievement, Tata Steel has become the first steel company in the country to adopt such carbon capture technology.




 10- Who has launched the 'iRASTE' road safety project to help reduce road accidents?


 Ans.  Nitin Gadkari


 Important Points –


 The Union Road Transport Minister, Nitin Gadkari has launched the Artificial Intelligence-powered project 'iRASTE'.


 The objective of this project is to help reduce road accidents, understand the factors responsible for these incidents and devise solutions to reduce them.


 iRASTE stands for Intelligent Solutions for Road Safety through Technology and Engineering.

कोई टिप्पणी नहीं

Blogger द्वारा संचालित.