Header Ads

किस जनजाति के लोग दूध को ताजा न पीकर उसे खट्टा करके पीते है ?People of which tribe do not drink milk fresh but drink it sour?

सुपरफास्ट सामान्य ज्ञान (GK) 2021

 प्रश्नोत्तरी सभी प्रतियोगी परीक्षाओं के लिए 

 17 #SUPERFAST {SET 02}


26) ‘हीराकुंड बाँध’ किस नदी पर बनाया गया है ?

Ans. महानदी


27) विश्व की सबसे ऊँची झील कौन सी है ?

Ans. टिटिकाका


28) केन्द्रीय शुष्क भूमि खेती अनुसन्धान संस्थान कहां विद्यमान है ?

Ans. नई दिल्ली


29) ‘ग्रेट बैरियर रीफ’ कहाँ स्थित है ?

Ans. ऑस्ट्रेलिया के उत्तरी-पूर्वी तट पर


30) ‘दक्षिण की गंगा’ किस नदी को कहा जाता है ?

Ans. कावेरी 


31) विश्व की सबसे गहरी झील कौन सी है ?

Ans. बैकाल (रूस)


32) सबसे बड़ा सागर कौन सा है ?

Ans. दक्षिणी चीन सागर


33) वायुमण्डल में दैनिक मौसम परिवर्तन किस मंडल में होते है ?

Ans. क्षोभ मण्डल


34) विश्व का सबसे ऊँचा ज्वालामुखी पर्वत कौन सा है ?

Ans. कोटोपैक्सी


35) संसार की सबसे बड़ी पोटवाहक नहर कौन सी है ?

Ans. स्वेज नहर


36) भारत में सबसे पुरानी पर्वतमाला कौन सी है ?

Ans. अरावली


37) किस जनजाति के लोग दूध को ताजा न पीकर उसे खट्टा करके पीते है ?

Ans. ख़िरगीज


38) देश का प्रथम जैव आरक्षित क्षेत्र कौन सा है ?

Ans. नीलगिरि


39) चाय की खेती के लिए सबसे उपयुक्त जलवायु कौन सी है ?

Ans. मानसूनी


40) सबसे चमकीला ग्रह कौन सा है ?

Ans. शुक्र 


41) ब्राजील की अर्थव्यवस्था मुख्यतः किसके उत्पादन पर निर्भर करती है ?

Ans. कॉफी


42) संसार में निम्नतम प्रजनन दर किस देश की है ?

Ans. स्वीडन


43) कौन-सी मिट्टी कपास की खेती के लिए उपयुक्त होती है ?

Ans. रेगुर


44) खैबर का दर्रा कहाँ है ?

Ans. पाकिस्तान


45) टुंडा वनस्पति का सर्वाधिक विस्तार कहाँ पाया जाता है ?

Ans. उत्तरी अमेरिका में


46) गोल क्रान्ति का सम्बन्ध किससे है ?

Ans. आलू उत्पादन


47) कौन सी जल संयोजी यूरोप को अफ्रीका से पृथक करती है ?

Ans. जिब्राल्टर


48) भारत की सबसे लम्बी नहर कौन सी है ?

Ans. इन्दिरा गाँधी


49) किसे ‘रूस का मैनचेस्टर’ कहा जाता है ?

Ans. इवानेवो

Superfast General Knowledge (GK) 2021   Quiz for all competitive exams   17 #SUPERFAST {SET 02}   26) On which river is the Hirakud Dam built?  Ans.  Mahanadi   27) Which is the highest lake in the world?  Ans.  Titicaca   28) Where is the Central Arid Land Agriculture Research Institute situated?  Ans.  New Delhi   29) Where is the 'Great Barrier Reef' located?  Ans.  off the north-east coast of Australia   30) Which river is called 'Ganga of the South'?  Ans.  Kaveri   31) Which is the deepest lake in the world?  Ans.  Baikal (Russia)   32) Which is the largest ocean?  Ans.  South China Sea   33) In which zone the daily weather changes take place in the atmosphere?  Ans.  troposphere   34) Which is the highest volcanic mountain in the world?  Ans.  cotopaxy   35) Which is the world's largest shipping canal?  Ans.  Suez Canal   36) Which is the oldest mountain range in India?  Ans.  Aravali   37) People of which tribe do not drink milk fresh but drink it sour?  Ans.  Khirgiz   38) Which is the first bio reserve area of ​​the country?  Ans.  Nilgiri   39) Which is the most suitable climate for the cultivation of tea?  Ans.  monsoon   40) Which is the brightest planet?  Ans.  Venus   41) The economy of Brazil mainly depends on the production of?  Ans.  coffee   42) Which country has the lowest fertility rate in the world?  Ans.  Sweden   43) Which soil is suitable for cotton cultivation?  Ans.  regular   44) Where is Khyber Pass?  Ans.  Pakistan   45) Where is the maximum expansion of Tunda vegetation found?  Ans.  in North America   46) What is the round revolution related to?  Ans.  potato production   47) Which water connective separates Europe from Africa?  Ans.  Gibraltar   48) Which is the longest canal of India?  Ans.  Indira Gandhi   49) Who is known as 'Manchester of Russia'?  Ans.  ivanevo


Superfast General Knowledge (GK) 2021

  Quiz for all competitive exams

  17 #SUPERFAST {SET 02}


 26) On which river is the Hirakud Dam built?

 Ans.  Mahanadi


 27) Which is the highest lake in the world?

 Ans.  Titicaca


 28) Where is the Central Arid Land Agriculture Research Institute situated?

 Ans.  New Delhi


 29) Where is the 'Great Barrier Reef' located?

 Ans.  off the north-east coast of Australia


 30) Which river is called 'Ganga of the South'?

 Ans.  Kaveri


 31) Which is the deepest lake in the world?

 Ans.  Baikal (Russia)


 32) Which is the largest ocean?

 Ans.  South China Sea


 33) In which zone the daily weather changes take place in the atmosphere?

 Ans.  troposphere


 34) Which is the highest volcanic mountain in the world?

 Ans.  cotopaxy


 35) Which is the world's largest shipping canal?

 Ans.  Suez Canal


 36) Which is the oldest mountain range in India?

 Ans.  Aravali


 37) People of which tribe do not drink milk fresh but drink it sour?

 Ans.  Khirgiz


 38) Which is the first bio reserve area of ​​the country?

 Ans.  Nilgiri


 39) Which is the most suitable climate for the cultivation of tea?

 Ans.  monsoon


 40) Which is the brightest planet?

 Ans.  Venus


 41) The economy of Brazil mainly depends on the production of?

 Ans.  coffee


 42) Which country has the lowest fertility rate in the world?

 Ans.  Sweden


 43) Which soil is suitable for cotton cultivation?

 Ans.  regular


 44) Where is Khyber Pass?

 Ans.  Pakistan


 45) Where is the maximum expansion of Tunda vegetation found?

 Ans.  in North America


 46) What is the round revolution related to?

 Ans.  potato production


 47) Which water connective separates Europe from Africa?

 Ans.  Gibraltar


 48) Which is the longest canal of India?

 Ans.  Indira Gandhi


 49) Who is known as 'Manchester of Russia'?

 Ans.  ivanevo

कोई टिप्पणी नहीं

Featured post

क्या भारतीय अर्थव्यवस्था एक मृत अर्थव्यवस्था है-Is the Indian economy a dead economy?

  Is the Indian economy a dead economy? No, the Indian economy is not a dead economy — in fact, it’s one of the fastest-growing major econ...

Blogger द्वारा संचालित.