Header Ads

दिल्ली के कश्मीरी गेट मेट्रो स्टेशन पर ‘भारत की पहली फास्टैग-आधारित मेट्रो पार्किंग सुविधा’ किसने शुरू की है ?

स्टैटिक जीके के साथ परीक्षा से संबंधित करंट अफेयर्स

📅 17-09-2021 || Friday #TOP10

━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━


Q.1- ‘ड्राई राशन योजना (Dry Ration Scheme)’ को किस राज्य की सरकार ने शुरू किया है ?

Ans. ओड़िसा

Important Points –

ओडिशा सरकार ने प्रवासी श्रमिकों को ड्राई राशन आपूर्ति करने के लिए एक योजना शुरू की है.

इस योजना को उन प्रवासी कामगारों तक भी बढ़ाया जाएगा जिनके पास राष्ट्रीय खाद्य सुरक्षा अधिनियम ( NFSA ) के तहत राशन कार्ड नहीं हैं

इस योजना के तहत प्रत्येक प्रवासी श्रमिक को 5 kg चावल मुफ्त दिये जायेंगे.

किसी प्रवासी श्रमिक को एक ऐसे व्यक्ति के रूप में परिभाषित किया जाता है, जो रोजगार की दृष्टि से एक स्थान से दूसरे स्थान पर प्रवास करता है.

ओडिशा –(Odisha)

ओडिशा की स्थापना – 1 April 1936

ओडिशा की राजधानी – भुवनेश्वर

ओडिशा के मुख्यमंत्री – नवीन पटनायक (बीजू जनता दल पार्टी)

ओडिशा के गवर्नर – गणेशी लाल

ओडिशा के मुख्यन्यायाधीश – एस मुरलीधर



2- ‘ ‘अंतर्राष्ट्रीय लोकतंत्र दिवस (International Day of Democracy) 2021’ कब मनाया गया है ?

Ans. 15 सितंबर

Important Points –

अंतर्राष्ट्रीय लोकतंत्र दिवस हर साल 15 सितंबर को विश्व स्तर पर मनाया जाता है.

यह लोकतंत्र के सिद्धांतों को बढ़ावा देने और बनाए रखने और दुनिया में लोकतंत्र की स्थिति की समीक्षा करने का अवसर प्रदान करने के लिए 2007 में संयुक्त राष्ट्र महासभा द्वारा पारित एक प्रस्ताव के माध्यम से स्थापित किया गया था.

2021 की थीम – Strengthening democratic resilience in the face of future crises(भविष्य के संकटों का सामना करने में लोकतांत्रिक लचीलापन को मजबूत करना)



3- ‘ ‘स्वामी ब्रह्मानंद पुरस्कार (Swami Brahmanand Award) 2021’ से किसे सम्मानित किया गया है ?

Ans. आनंद कुमार

Important Points –

गणितज्ञ आनंद कुमार को उनकी ‘सुपर 30’ पहल के माध्यम से शिक्षा के क्षेत्र में उनके योगदान के लिए स्वामी ब्रह्मानंद पुरस्कार 2021 से सम्मानित किया गया है.



4- ‘दिल्ली के कश्मीरी गेट मेट्रो स्टेशन पर ‘भारत की पहली फास्टैग-आधारित मेट्रो पार्किंग सुविधा’ किसने शुरू की है ?

Ans. पेटीएम पेमेंट्स बैंक लिमिटेड

Important Points –

पेटीएम पेमेंट्स बैंक लिमिटेड (PPBL) ने दिल्ली मेट्रो रेल कॉरपोरेशन (DMRC) के साथ साझेदारी में कश्मीरी गेट मेट्रो स्टेशन पर भारत की पहली फास्टैग-आधारित मेट्रो पार्किंग सुविधा शुरू की है.


 

5- ‘अंतर्राष्ट्रीय ओलंपिक समिति (IOC) ने किस देश को 2022 शीतकालीन ओलंपिक से निलंबित कर दिया है ?

Ans. उत्तर कोरिया

Important Points –

COVID-19 महामारी का हवाला देते हुए टोक्यो खेलों में एक टीम भेजने से इनकार करने की सजा के रूप में उत्तर कोरिया को 10 सितंबर को अंतर्राष्ट्रीय ओलंपिक समिति (IOC) द्वारा 2022 बीजिंग शीतकालीन ओलंपिक से औपचारिक रूप से निलंबित कर दिया गया है.


6- ‘प्रधानमंत्री नरेंद्र मोदी ने 14 सितंबर 2021 को किस शहर में राजा महेंद्र प्रताप सिंह स्टेट यूनिवर्सिटी की आधारशिला रखी है ?

Ans. अलीगढ़ (उत्तर प्रदेश)

Important Points –

प्रधान मंत्री नरेंद्र मोदी ने उत्तर प्रदेश के अलीगढ़ में राजा महेंद्र प्रताप सिंह राज्य विश्वविद्यालय की आधारशिला रखी है.

उत्तर प्रदेश सरकार महान स्वतंत्रता सेनानी, शिक्षाविद् और समाज सुधारक राजा महेंद्र प्रताप सिंह की स्मृति और सम्मान में विश्वविद्यालय की स्थापना कर रही है.



7- ‘किस शिक्षा बोर्ड को ‘यूनेस्को (UNESCO) साक्षरता पुरस्कार’ प्रदान किया गया है ?

Ans. NIOS

Important Points –

NIOS – National Institute Of Open Schooling

मुख्यालय- नोएडा (उत्तर प्रदेश)

UNESCO –

United Nations Educational Scientific and Cultural Organization

संयुक्त राष्ट्र शैक्षिक वैज्ञानिक एवं सांस्कृतिक संगठन

स्थापना – 16 नवंबर 1945

मुख्यालय – पेरिस (फ्रांस)

अध्यक्ष – आन्द्रे अजोले


8- ‘ ‘एशिया ओलंपिक परिषद के कार्यवाहक अध्यक्ष’ कौन बने है ?

Ans. राजा रणधीर सिंह

Important Points –

भारत के राजा रणधीर सिंह (Raja Randhir Singh) ने एशियाई ओलंपिक परिषद के कार्यकारी अध्यक्ष के रूप में पदभार संभाला है.

एशिया की ओलंपिक परिषद का मुख्यालय – कुवैत सिटी, कुवैत.

एशिया की ओलंपिक परिषद की स्थापना: 16 नवंबर 1982।.


 

9- ‘किस IIT संस्थान ने ‘प्रोजेक्ट उड़ान (Project Udaan)’ को लॉन्च किया है ?

Ans. IIT- बॉम्बे

Important Points –

IIT- बॉम्बे ने 14 सितंबर, 2021 को हिंदी दिवस (Hindi Diwas) के अवसर पर अपना “प्रोजेक्ट उड़ान” (Project Udaan) लॉन्च किया है.

परियोजना का उद्देश्य – ‘प्रोजेक्ट उड़ान’ को उच्च शिक्षा के संस्थानों में शामिल होने के दौरान कई छात्रों द्वारा सामना की जाने वाली भाषा की बाधा को तोड़ने के उद्देश्य से शुरू किया गया है.



10- ‘ ‘राष्ट्रीय इंजीनियर्स दिवस (National Engineer’s Day)’ कब मनाया गया है ?

Ans. 15 सितंबर

Important Points –

भारत में हर साल 15 सितंबर को इंजीनियर्स डे मनाया जाता है। यह दिवस राष्ट्र के विकास में इंजीनियरों के योगदान को मान्यता देने के लिए मनाया जाता है। यह दिन भारत के इंजीनियरिंग अग्रणी, सर मोक्षगुंडम विश्वेश्वरय्या की जयंती का प्रतीक है.

1955 में भारत के निर्माण में उनके असाधारण योगदान के लिए उन्हें ‘भारत रत्न’ से सम्मानित किया गया था.

उन्हें ब्रिटिश नाइटहुड से भी सम्मानित किया था और उन्होंने 1912 से 1918 तक मैसूर के दीवान के रूप में कार्य किया था.

Current Affairs Related to Exams with Static GK   17-09-2021 ||  Friday #TOP10   ?    Q.1- Which state government has started 'Dry Ration Scheme'?   Ans.  Odisha   Important Points –   Odisha government has started a scheme to supply dry ration to migrant workers.   The scheme will also be extended to migrant workers who do not have ration cards under the National Food Security Act (NFSA).   Under this scheme, 5 kg rice will be given to each migrant worker free of cost.   A migrant worker is defined as a person who migrates from one place to another for the purpose of employment.   Odisha –(Odisha)   Establishment of Odisha – 1 April 1936   Capital of Odisha – Bhubaneshwar   Chief Minister of Odisha – Naveen Patnaik (Biju Janata Dal Party)   Governor of Odisha – Ganeshi Lal   Chief Justice of Odisha – S Muralidhar     2- When is 'International Day of Democracy 2021' celebrated?   Ans.  15 september   Important Points –   International Day of Democracy is celebrated globally on 15 September every year.   It was established through a resolution passed by the United Nations General Assembly in 2007 to promote and uphold the principles of democracy and to provide an opportunity to review the state of democracy in the world.   Theme of 2021 – Strengthening democratic resilience in the face of future crises     3- Who has been honored with 'Swami Brahmanand Award 2021'?   Ans.  Anand Kumar   Important Points –   Mathematician Anand Kumar has been awarded the Swami Brahmananda Award 2021 for his contribution in the field of education through his 'Super 30' initiative.     4- Who has launched 'India's first FASTag-based metro parking facility' at Delhi's Kashmere Gate Metro Station?   Ans.  Paytm Payments Bank Limited   Important Points –   Paytm Payments Bank Limited (PPBL) in partnership with Delhi Metro Rail Corporation (DMRC) has launched India's first FASTag-based metro parking facility at Kashmere Gate metro station.      Which country has been suspended by the International Olympic Committee (IOC) from the 2022 Winter Olympics?   Ans.  North Korea   Important Points –   North Korea was formally suspended from the 2022 Beijing Winter Olympics by the International Olympic Committee (IOC) on 10 September as a punishment for refusing to send a team to the Tokyo Games, citing the COVID-19 pandemic.    In which city, Prime Minister Narendra Modi has laid the foundation stone of Raja Mahendra Pratap Singh State University on 14 September 2021?   Ans.  Aligarh (Uttar Pradesh)   Important Points –   Prime Minister Narendra Modi has laid the foundation stone of Raja Mahendra Pratap Singh State University in Aligarh, Uttar Pradesh.   The Uttar Pradesh government is establishing a university in the memory and honor of the great freedom fighter, educationist and social reformer Raja Mahendra Pratap Singh.     7- 'Which education board has been awarded the 'UNESCO Literacy Award'?   Ans.  NIOS   Important Points –   NIOS – National Institute Of Open Schooling   Headquarter- Noida (Uttar Pradesh)   UNESCO –   United Nations Educational Scientific and Cultural Organization   United Nations Educational Scientific and Cultural Organization   Establishment – ​​16 November 1945   Headquarters – Paris (France)   President – ​​Andre Azoulay    8- Who has become the 'Acting President of the Asia Olympic Council'?   Ans.  Raja Randhir Singh   Important Points –   India's Raja Randhir Singh has taken over as the acting President of the Asian Olympic Council.   Headquarters of the Olympic Council of Asia – Kuwait City, Kuwait.   Establishment of the Olympic Council of Asia: 16 November 1982.      9- 'Which IIT institute has launched 'Project Udaan'?   Ans.  IIT- Bombay   Important Points –   IIT-Bombay has launched its “Project Udaan” on the occasion of Hindi Diwas on September 14, 2021.   Objective of the project – ‘Project Udaan’ has been launched with an aim to break the language barrier faced by many students while joining the institutions of higher education.     10- When is 'National Engineer's Day' celebrated?   Ans.  15 september   Important Points –   Engineers Day is celebrated every year on 15 September in India.  This day is celebrated to recognize the contribution of engineers in the development of the nation.  The day marks the birth anniversary of India's engineering pioneer, Sir Mokshagundam Visvesvaraya.   He was awarded the 'Bharat Ratna' in 1955 for his exceptional contribution to the making of India.   He was also awarded the British Knighthood and served as the Diwan of Mysore from 1912 to 1918.


Current Affairs Related to Exams with Static GK


 17-09-2021 ||  Friday #TOP10


 Q.1- Which state government has started 'Dry Ration Scheme'?


 Ans.  Odisha


 Important Points –


 Odisha government has started a scheme to supply dry ration to migrant workers.


 The scheme will also be extended to migrant workers who do not have ration cards under the National Food Security Act (NFSA).


 Under this scheme, 5 kg rice will be given to each migrant worker free of cost.


 A migrant worker is defined as a person who migrates from one place to another for the purpose of employment.


 Odisha –(Odisha)


 Establishment of Odisha – 1 April 1936


 Capital of Odisha – Bhubaneshwar


 Chief Minister of Odisha – Naveen Patnaik (Biju Janata Dal Party)


 Governor of Odisha – Ganeshi Lal


 Chief Justice of Odisha – S Muralidhar




 2- When is 'International Day of Democracy 2021' celebrated?


 Ans.  15 september


 Important Points –


 International Day of Democracy is celebrated globally on 15 September every year.


 It was established through a resolution passed by the United Nations General Assembly in 2007 to promote and uphold the principles of democracy and to provide an opportunity to review the state of democracy in the world.


 Theme of 2021 – Strengthening democratic resilience in the face of future crises




 3- Who has been honored with 'Swami Brahmanand Award 2021'?


 Ans.  Anand Kumar


 Important Points –


 Mathematician Anand Kumar has been awarded the Swami Brahmananda Award 2021 for his contribution in the field of education through his 'Super 30' initiative.




 4- Who has launched 'India's first FASTag-based metro parking facility' at Delhi's Kashmere Gate Metro Station?


 Ans.  Paytm Payments Bank Limited


 Important Points –


 Paytm Payments Bank Limited (PPBL) in partnership with Delhi Metro Rail Corporation (DMRC) has launched India's first FASTag-based metro parking facility at Kashmere Gate metro station.





 Which country has been suspended by the International Olympic Committee (IOC) from the 2022 Winter Olympics?


 Ans.  North Korea


 Important Points –


 North Korea was formally suspended from the 2022 Beijing Winter Olympics by the International Olympic Committee (IOC) on 10 September as a punishment for refusing to send a team to the Tokyo Games, citing the COVID-19 pandemic.



 In which city, Prime Minister Narendra Modi has laid the foundation stone of Raja Mahendra Pratap Singh State University on 14 September 2021?


 Ans.  Aligarh (Uttar Pradesh)


 Important Points –


 Prime Minister Narendra Modi has laid the foundation stone of Raja Mahendra Pratap Singh State University in Aligarh, Uttar Pradesh.


 The Uttar Pradesh government is establishing a university in the memory and honor of the great freedom fighter, educationist and social reformer Raja Mahendra Pratap Singh.




 7- 'Which education board has been awarded the 'UNESCO Literacy Award'?


 Ans.  NIOS


 Important Points –


 NIOS – National Institute Of Open Schooling


 Headquarter- Noida (Uttar Pradesh)


 UNESCO –


 United Nations Educational Scientific and Cultural Organization


 United Nations Educational Scientific and Cultural Organization


 Establishment – ​​16 November 1945


 Headquarters – Paris (France)


 President – ​​Andre Azoulay



 8- Who has become the 'Acting President of the Asia Olympic Council'?


 Ans.  Raja Randhir Singh


 Important Points –


 India's Raja Randhir Singh has taken over as the acting President of the Asian Olympic Council.


 Headquarters of the Olympic Council of Asia – Kuwait City, Kuwait.


 Establishment of the Olympic Council of Asia: 16 November 1982.





 9- 'Which IIT institute has launched 'Project Udaan'?


 Ans.  IIT- Bombay


 Important Points –


 IIT-Bombay has launched its “Project Udaan” on the occasion of Hindi Diwas on September 14, 2021.


 Objective of the project – ‘Project Udaan’ has been launched with an aim to break the language barrier faced by many students while joining the institutions of higher education.




 10- When is 'National Engineer's Day' celebrated?


 Ans.  15 september


 Important Points –


 Engineers Day is celebrated every year on 15 September in India.  This day is celebrated to recognize the contribution of engineers in the development of the nation.  The day marks the birth anniversary of India's engineering pioneer, Sir Mokshagundam Visvesvaraya.


 He was awarded the 'Bharat Ratna' in 1955 for his exceptional contribution to the making of India.


 He was also awarded the British Knighthood and served as the Diwan of Mysore from 1912 to 1918.

कोई टिप्पणी नहीं

Featured post

Green Energy and Environmental Consciousness- हरित ऊर्जा और पर्यावरणीय चेतना

  हरित ऊर्जा और पर्यावरणीय चेतना 1. परिचय मानव सभ्यता की प्रगति ऊर्जा पर आधारित रही है। औद्योगिक क्रांति के बाद कोयला , पेट्रोलियम और गैस जै...

Blogger द्वारा संचालित.