Header Ads

किस कंपनी ने भारत का पहला यूरो ग्रीन बॉन्ड जारी किया है?Which company has issued India's first Euro Green Bond?

 ┏━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━┓

 📖 हिंदी करेंट अफेयर्स प्रश्नोत्तरी ➪ 17 सितम्बर

┗━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━┛


प्रश्न 1:- हाल ही में किसने संसद टीवी को लांच किया है?

उत्तर :- नरेंद्र मोदी जी ने।


प्रश्न 2:- किस राज्य सरकार ने सरकारी नौकरियों में महिलाओं के लिए आरक्षण को 30% से बढ़ाकर 40% कर दिया है?

उत्तर :- तमिलनाडु राज्य सरकार ने।


प्रश्न 3:- किस कंपनी ने भारत का पहला यूरो ग्रीन बॉन्ड जारी किया है?

उत्तर :- Power Finance Corporation Limited।


प्रश्न 4:- किस विधानसभा ने मंदिर की भूमि के अतिक्रमण को घोषित किया है?

उत्तर :- तमिलनाडु विधानसभा ने।


प्रश्न 5:- किस देश ने भारत के गगनयान मिशन को समर्थन करने की घोषणा की है?

उत्तर :- ऑस्ट्रेलिया ने।


प्रश्न 6:- कौन से पूर्वी एशिया शिखर सम्मेलन में ऊर्जा मंत्रियों की वर्चुअल बैठक आयोजित की गई है?

उत्तर :- 15वें।


प्रश्न 7:- डेयरी क्षेत्र को बढ़ावा देने के लिए किस राज्य ने NDDB के साथ संयुक्त कंपनी बनाने की घोषणा की है?

उत्तर :- असम राज्य ने।


प्रश्न 8:- कहां के विलो क्रिकेट बैट को भौगोलिक संकेत Tag दिया गया है?

उत्तर :- कश्मीर।


प्रश्न 9:- किस मंत्री ने गुजरात के अहमदाबाद में पुलिस भवनों का उद्घाटन और सेतु एप्लीकेशन का शुभारंभ किया है?

उत्तर :- अमित शाह जी ने।


प्रश्न 10:- गुरु घासीदास राष्ट्रीय उद्यान का देश का 53वां टाइगर रिजर्व बनाया गया है, यह टाइगर रिजर्व किस राज्य में स्थित है?

उत्तर :- छत्तीसगढ़ राज्य में।


प्रश्न 11:- किसने दिल्ली के कस्तूरबा गांधी मार्ग और अफ्रीका एवेन्यू में रक्षा मंत्रालय के 2 नए दफ्तरों का उद्घाटन किया है?

उत्तर :- नरेंद्र मोदी जी ने।


प्रश्न 12:- नीति आयोग और RMI India ने शून्य-प्रदूषण वाले डिलीवरी वाहनों को बढ़ावा देने किस पहल की शुरुआत की है?

उत्तर :- शून्य अभियान।


प्रश्न 13:- NCL AT के कार्यकारी अध्यक्ष कौन नियुक्त हुए हैं?

उत्तर :- न्यायमूर्ति वेणुगोपाल जी।


प्रश्न 14:- National Crime Records Bureau की रिपोर्ट के अनुसार पर्यावरण अपराधों में कितने प्रतिशत की वृद्धि हुई है?

उत्तर :- 78%।


प्रश्न 15:- CBIC द्वारा किस हवाई अड्डे को सीमा शुल्क अधिसूचित हवाई अड्डा घोषित किया गया है?

उत्तर :- कुशीनगर हवाई अड्डे को।


प्रश्न 16. जोमैटो के सह-संस्थापक का नाम बताइए जिन्होंने  अपने पद़ से इस्तीफा दे दिया है ?

Ans. गौरव गुप्ता


प्रश्न 17. केंद्र सरकार ने टेलीकॉम सेक्टर में ऑटोमेटिक रूट से कितने प्रतिशत एफडीआई को मंजूरी दे दी है ?

Ans. 100 प्रतिशत


प्रश्न 18. 16 सितम्बर को विश्वभर में कौनसा दिवस मनाया जाता है ?

Ans. अंतर्राष्ट्रीय ओजोन परत संरक्षण दिवस


प्रश्न 19. केंद्र सरकार ने देश के कितने राज्यों को बाजार से 15,721 करोड़ रुपये का अतिरिक्त फंड उधार लेने की अनुमति दी है ?

Ans. 11 राज्य 


प्रश्न 20. आईपीएल में किस टीम के लिए खेलने वाले श्रीलंका के तेज गेंदबाज लसिथ मलिंगा ने क्रिकेट के सभी फॉर्मेंट से संन्यास लेने की घोषणा की है ?

Ans. मुंबई इंडियन्स


प्रश्न 21. किस मंत्रालय के अंर्तगत आने वाले राष्ट्रीय खनिज विकास लिमिटेड "राजभाषा कीर्ति पुरस्कार" जीता है ?

Ans. इस्पात मंत्रालय


प्रश्न 22. भारतीय भूवैज्ञानिक सर्वेक्षण की टीम ने किस राज्य में हाइबोरडॉन्ट शार्क की नई प्रजातियों की खोज की है ?

Ans. राजस्थान


प्रश्न 23. किस राज्य सरकार ने राज्य को भारत का बाजरा केंद्र बनाने के उद्देश्य से "बाजरा मिशन" लांच किया है ?

Ans. छत्तीसगढ़ सरकार


प्रश्न 24. भारत में किस आईआईटी संस्थान ने "प्रोजेक्ट उडान" लॉन्च किया है ?

Ans. आईआईटी बॉम्बे


प्रश्न 25. किस हाईकोर्ट ने 120 किमी प्रति घंटे की गति सीमा तय करने की 2018 की अधिसूचना को रद्द कर दिया है ?

Ans. मद्रास हाईकोर्ट

?   Hindi Current Affairs Quiz 17 September  ?   Question 1:- Recently who has launched Parliament TV?  Answer:- Narendra Modi ji.   Question 2:- Which state government has increased the reservation for women in government jobs from 30% to 40%?  Answer:- Tamil Nadu State Government.   Question 3:- Which company has issued India's first Euro Green Bond?  Answer :- Power Finance Corporation Limited.   Question 4:- Which assembly has declared the encroachment of temple land?  Answer:- Tamil Nadu Legislative Assembly.   Question 5:- Which country has announced support to India's Gaganyaan mission?  Answer:- Australia.   Question 6:- In which East Asia summit virtual meeting of Energy Ministers has been organized?  Answer :- 15th.   Question 7:- Which state has announced to form a joint company with NDDB to promote the dairy sector?  Answer:- Assam State.   Question 8:- Where's willow cricket bat has been given the Geographical Indication Tag?  Answer:- Kashmir.   Question 9:- Which minister has inaugurated police buildings and launched the Setu application in Ahmedabad, Gujarat?  Answer:- Amit Shah ji.   Question 10:- The country's 53rd Tiger Reserve of Guru Ghasidas National Park has been made, in which state is this Tiger Reserve located?  Answer:- In the state of Chhattisgarh.   Question 11:- Who has inaugurated 2 new offices of Ministry of Defense at Kasturba Gandhi Marg and Africa Avenue in Delhi?  Answer:- Narendra Modi ji.   Question 12:- Which initiative has been launched by NITI Aayog and RMI India to promote zero-pollution delivery vehicles?  Answer:- Zero campaign.   Question 13:- Who has been appointed as the working chairman of NCL AT?  Answer:- Justice Venugopal G.   Question 14:- According to the report of National Crime Records Bureau, what is the percentage increase in environmental crimes?  Answer :- 78%.   Question 15:- Which airport has been declared as Customs Notified Airport by CBIC?  Answer:- Kushinagar airport.   Q16. Name the co-founder of Zomato who has resigned from his post?  Ans.  Gaurav Gupta   Question 17. What percentage of FDI has been approved by the central government through the automatic route in the telecom sector?  Ans.  100 percent   Question 18. Which day is celebrated all over the world on 16th September?  Ans.  international ozone layer protection day   Question 19. How many states of the country have been allowed by the central government to borrow an additional fund of Rs 15,721 crore from the market?  Ans.  11 states   Question 20. Sri Lankan fast bowler Lasith Malinga, who played for which team in IPL, has announced his retirement from all forms of cricket?  Ans.  Mumbai Indians   Question 21. National Mineral Development Limited under which ministry has won the "Rajbhasha Kirti Puraskar"?  Ans.  Ministry of Steel   Question 22. In which state the team of Geological Survey of India has discovered a new species of hyborodont shark?  Ans.  Rajasthan   Question 23. Which state government has launched "Bajra Mission" with the aim of making the state the millet center of India?  Ans.  Government of Chhattisgarh   Question 24. Which IIT institute has launched "Project Udaan" in India?  Ans.  IIT Bombay   Question 25. Which High Court has set aside the notification of 2018 fixing the speed limit of 120 kmph?  Ans.  Madras High Court


English Current Affairs Quiz 17 September

 


 Question 1:- Recently who has launched Parliament TV?

 Answer:- Narendra Modi ji.


 Question 2:- Which state government has increased the reservation for women in government jobs from 30% to 40%?

 Answer:- Tamil Nadu State Government.


 Question 3:- Which company has issued India's first Euro Green Bond?

 Answer :- Power Finance Corporation Limited.


 Question 4:- Which assembly has declared the encroachment of temple land?

 Answer:- Tamil Nadu Legislative Assembly.


 Question 5:- Which country has announced support to India's Gaganyaan mission?

 Answer:- Australia.


 Question 6:- In which East Asia summit virtual meeting of Energy Ministers has been organized?

 Answer :- 15th.


 Question 7:- Which state has announced to form a joint company with NDDB to promote the dairy sector?

 Answer:- Assam State.


 Question 8:- Where's willow cricket bat has been given the Geographical Indication Tag?

 Answer:- Kashmir.


 Question 9:- Which minister has inaugurated police buildings and launched the Setu application in Ahmedabad, Gujarat?

 Answer:- Amit Shah ji.


 Question 10:- The country's 53rd Tiger Reserve of Guru Ghasidas National Park has been made, in which state is this Tiger Reserve located?

 Answer:- In the state of Chhattisgarh.


 Question 11:- Who has inaugurated 2 new offices of Ministry of Defense at Kasturba Gandhi Marg and Africa Avenue in Delhi?

 Answer:- Narendra Modi ji.


 Question 12:- Which initiative has been launched by NITI Aayog and RMI India to promote zero-pollution delivery vehicles?

 Answer:- Zero campaign.


 Question 13:- Who has been appointed as the working chairman of NCL AT?

 Answer:- Justice Venugopal G.


 Question 14:- According to the report of National Crime Records Bureau, what is the percentage increase in environmental crimes?

 Answer :- 78%.


 Question 15:- Which airport has been declared as Customs Notified Airport by CBIC?

 Answer:- Kushinagar airport.


 Q16. Name the co-founder of Zomato who has resigned from his post?

 Ans.  Gaurav Gupta


 Question 17. What percentage of FDI has been approved by the central government through the automatic route in the telecom sector?

 Ans.  100 percent


 Question 18. Which day is celebrated all over the world on 16th September?

 Ans.  international ozone layer protection day


 Question 19. How many states of the country have been allowed by the central government to borrow an additional fund of Rs 15,721 crore from the market?

 Ans.  11 states


 Question 20. Sri Lankan fast bowler Lasith Malinga, who played for which team in IPL, has announced his retirement from all forms of cricket?

 Ans.  Mumbai Indians


 Question 21. National Mineral Development Limited under which ministry has won the "Rajbhasha Kirti Puraskar"?

 Ans.  Ministry of Steel


 Question 22. In which state the team of Geological Survey of India has discovered a new species of hyborodont shark?

 Ans.  Rajasthan


 Question 23. Which state government has launched "Bajra Mission" with the aim of making the state the millet center of India?

 Ans.  Government of Chhattisgarh


 Question 24. Which IIT institute has launched "Project Udaan" in India?

 Ans.  IIT Bombay


 Question 25. Which High Court has set aside the notification of 2018 fixing the speed limit of 120 kmph?

 Ans.  Madras High Court

कोई टिप्पणी नहीं

Featured post

Does digital marketing have a good scope in India?-क्या भारत में डिजिटल मार्केटिंग का अच्छा दायरा है?

  Does digital marketing have a good scope in India? Yes, digital marketing has an excellent scope in India, and its growth is only increasi...

Blogger द्वारा संचालित.