Header Ads

हाल ही में डूरंड कप का 131 वां संस्करण किसने जीता है? उत्तर – बेंगलुरू एफसी।

 ☑️ Current Affairs

Date :- 20/ September (09) /2022

Day :- मंगलवार 

#DCA_Dose 🔥 ⃝➥ 259__


प्रश्न 1:- 18-20 सितंबर को किस राज्य में राज्यों और केंद्र शासित प्रदेशों के पर्यटन मंत्रियों का राष्ट्रीय सम्मेलन आयोजित किया जा रहा है?

उत्तर :- हिमाचल प्रदेश के धर्मशाला में।


प्रश्न 2:- किस फुटबॉल क्लब ने फाइनल में मुंबई सिटी एफसी को 2-1 से हराकर डूरंड कप जीता है?

उत्तर :- बेंगलुरु एफसी ने।


प्रश्न 3:- कौन सा राज्य सम्पति पंजीकरण को डिजिटाइज़ करने वाला पहला राज्य बना है?

उत्तर :- महाराष्ट्र।


प्रश्न 4:- किस राज्य के मुख्यमंत्री ने डायग्नोस्टिक सेवा एक्सप्रेस क्लिनिक की शुरुआत की है?

उत्तर :- कर्नाटक के मुख्यमंत्री बसवराज बोम्मई जी ने।


प्रश्न 5:- 20 सितंबर 2022 को पूरे विश्व भर में कौन सा दिवस मनाया जाता है?

उत्तर :- अंतरराष्ट्रीय शांति दिवस।


प्रश्न 6:- किस देश में ‘U-19 महिला टी-20’ विश्वकप 2023 खेला जाएगा?

उत्तर :- दक्षिण अफ्रीका में।


प्रश्न 7:- किस बैंक ने तीन साल के लिए सुमत कठपालिका को अपना MD और CEO नियुक्त किया है?

उत्तर :- इंडसइंड बैंक।


प्रश्न 8:- किस देश की जलवायु कार्यकर्ता 'वैनेसा नकाटे' को UNICEF का सद्भावना राजदूत नियुक्त किया गया है?

उत्तर :- युगांडा।


प्रश्न 9:- मुम्बई इंडियंस के स्वामित्व वाली फ्रैंचाइजी 'Mi Emirates' ने किसे अपना मुख्य कोच नियुक्त किया है?

उत्तर :- शेन बॉन्ड।


प्रश्न 10:- किस केंद्रीय मंत्री ने देश भर में 9 जिला विकलांगता पुनर्वास केंद्रों का उद्घाटन किया है?

उत्तर :- केंद्रीय सामाजिक न्याय और अधिकारिता मंत्री डॉ. वीरेंद्र कुमार जी ने।


प्रश्न 11:- चीन और कौन सा देश मून रोवर मिशन पर साझेदारी करेगा?

उत्तर :- संयुक्त अरब अमीरात।


प्रश्न 12:- किस केंद्रीय मंत्री ने ‘हैदराबाद मुक्ति दिवस’ समारोह का उद्धघाटन किया है ?

उत्तर :- केंद्रीय गृह मंत्री अमित शाह जी ने।


प्रश्न 13:- बेलग्रेड में विश्व कुश्ती चैंपियनशिप में बजरंग पुनिया ने पुरुषों के 65 किग्रा वर्ग में कौन सा पदक जीता है?

उत्तर :- कांस्य पदक।


प्रश्न 14:- किस देश के उप कप्तान राचेल हेंस ने क्रिकेट के सभी प्रारूपों से सन्यास लेने की घोषणा की है?

उत्तर :- ऑस्ट्रेलिया।


प्रश्न 15:- हाल ही में जारी "Global Crypto Adoption Index 2022" में कौन सा देश शीर्ष स्थान पर रहा है?

उत्तर :- वियतनाम।


प्रश्न 16:- हाल ही में डूरंड कप का 131 वां संस्करण किसने जीता है?

उत्तर – बेंगलुरू एफसी।


प्रश्न 17- हाल ही में अंतरराष्ट्रीय समान वेतन दिवस कब आयोजित किया जाता है?

उत्तर – 18 सितंबर।


प्रश्न 18- हाल ही में किस राज्य के उपराज्यपाल ने 120 फीट लंबा राष्ट्रीय ध्वज राष्ट्र को समर्पित किया गया है?

उत्तर- जम्मू कश्मीर।


प्रश्न 19- हाल ही में राज्यों और केंद्र शासित प्रदेशों के पर्यटन मंत्रियों का राष्ट्रीय सम्मेलन कहां आयोजित किया गया है?

उत्तर – हिमाचल प्रदेश (धर्मशाला)।


प्रश्न 20- हाल ही में एलआईसी इंडिया लिमिटेड के सीएमडी कौन बने हैं?

उत्तर – प्रसन्ना कुमार मोटूपल्ली।


प्रश्न 21- हाल ही में कौन सी राज्य सरकार नीति आयोग जैसी एक संस्था की स्थापना करेगी?

उत्तर – महाराष्ट्र सरकार।


प्रश्न 22- हाल ही में किस राज्य ने 512 नई इंदिरा रसोइयों का शुभारंभ किया गया है?

उत्तर – राजस्थान।


प्रश्न 23- हाल ही में भारत का पहला स्वच्छ एवं सुजल प्रदेश कौन बन गया है ?

उत्तर- अंडमान निकोबार।


प्रश्न 24- हाल ही में किस राज्य सरकार ने स्कूलों में अनिवार्य “खेल पीरियड और नो बेग डे” प्रारंभ करने का निर्णय लिया है?

उत्तर- बिहार।


प्रश्न 25- हाल ही में बजरंग पूनिया ने 2022 में विश्व कुश्ती चैंपियनशिप में कौन सा पदक जीता है?

उत्तर- कास्य पदक।


प्रश्न 26- हाल ही में डूरंड कप का 131 वां संस्करण किसने जीता है?

उत्तर – बेंगलुरू एफसी।


प्रश्न 27- हाल ही में कौन सी राज्य सरकार अनुसूचित जाति के आरक्षण को 6% से बढ़ाकर 10% करेगी?

उत्तर – झारखंड।


प्रश्न 28- हाल ही में देवेंद्र झाझरिया ने विश्व पैरा एथलेटिक्स ग्रैंड प्रिक्स में कौन सा पदक जीता है?

उत्तर – रजत पदक (भाला फेंक खिलाड़ी)।


प्रश्न 29- हाल ही में किस राज्य सरकार ने “नंजरायण टैंक” को पक्षी अभ्यारण के रूप में अधिसूचित किया है?

उत्तर – तमिल नाडु।


प्रश्न 30- हाल ही में हैदराबाद मुक्ति दिवस समारोह का उद्घाटन किसने किया है?

उत्तर – अमित शाह (गृहमंत्री)।

☑️ Current Affairs Date :- 20/ September (09) /2022  Day :- मंगलवार   #DCA_Dose 🔥 ⃝➥ 259__   प्रश्न 1:- 18-20 सितंबर को किस राज्य में राज्यों और केंद्र शासित प्रदेशों के पर्यटन मंत्रियों का राष्ट्रीय सम्मेलन आयोजित किया जा रहा है?  उत्तर :- हिमाचल प्रदेश के धर्मशाला में।    प्रश्न 2:- किस फुटबॉल क्लब ने फाइनल में मुंबई सिटी एफसी को 2-1 से हराकर डूरंड कप जीता है?  उत्तर :- बेंगलुरु एफसी ने।    प्रश्न 3:- कौन सा राज्य सम्पति पंजीकरण को डिजिटाइज़ करने वाला पहला राज्य बना है?  उत्तर :- महाराष्ट्र।    प्रश्न 4:- किस राज्य के मुख्यमंत्री ने डायग्नोस्टिक सेवा एक्सप्रेस क्लिनिक की शुरुआत की है?  उत्तर :- कर्नाटक के मुख्यमंत्री बसवराज बोम्मई जी ने।    प्रश्न 5:- 20 सितंबर 2022 को पूरे विश्व भर में कौन सा दिवस मनाया जाता है?  उत्तर :- अंतरराष्ट्रीय शांति दिवस।    प्रश्न 6:- किस देश में ‘U-19 महिला टी-20’ विश्वकप 2023 खेला जाएगा?  उत्तर :- दक्षिण अफ्रीका में।    प्रश्न 7:- किस बैंक ने तीन साल के लिए सुमत कठपालिका को अपना MD और CEO नियुक्त किया है?  उत्तर :- इंडसइंड बैंक।    प्रश्न 8:- किस देश की जलवायु कार्यकर्ता 'वैनेसा नकाटे' को UNICEF का सद्भावना राजदूत नियुक्त किया गया है?  उत्तर :- युगांडा।    प्रश्न 9:- मुम्बई इंडियंस के स्वामित्व वाली फ्रैंचाइजी 'Mi Emirates' ने किसे अपना मुख्य कोच नियुक्त किया है?  उत्तर :- शेन बॉन्ड।    प्रश्न 10:- किस केंद्रीय मंत्री ने देश भर में 9 जिला विकलांगता पुनर्वास केंद्रों का उद्घाटन किया है?  उत्तर :- केंद्रीय सामाजिक न्याय और अधिकारिता मंत्री डॉ. वीरेंद्र कुमार जी ने।    प्रश्न 11:- चीन और कौन सा देश मून रोवर मिशन पर साझेदारी करेगा?  उत्तर :- संयुक्त अरब अमीरात।    प्रश्न 12:- किस केंद्रीय मंत्री ने ‘हैदराबाद मुक्ति दिवस’ समारोह का उद्धघाटन किया है ?  उत्तर :- केंद्रीय गृह मंत्री अमित शाह जी ने।    प्रश्न 13:- बेलग्रेड में विश्व कुश्ती चैंपियनशिप में बजरंग पुनिया ने पुरुषों के 65 किग्रा वर्ग में कौन सा पदक जीता है?  उत्तर :- कांस्य पदक।    प्रश्न 14:- किस देश के उप कप्तान राचेल हेंस ने क्रिकेट के सभी प्रारूपों से सन्यास लेने की घोषणा की है?  उत्तर :- ऑस्ट्रेलिया।    प्रश्न 15:- हाल ही में जारी "Global Crypto Adoption Index 2022" में कौन सा देश शीर्ष स्थान पर रहा है?  उत्तर :- वियतनाम।    प्रश्न 16:- हाल ही में डूरंड कप का 131 वां संस्करण किसने जीता है?  उत्तर – बेंगलुरू एफसी।    प्रश्न 17- हाल ही में अंतरराष्ट्रीय समान वेतन दिवस कब आयोजित किया जाता है?  उत्तर – 18 सितंबर।    प्रश्न 18- हाल ही में किस राज्य के उपराज्यपाल ने 120 फीट लंबा राष्ट्रीय ध्वज राष्ट्र को समर्पित किया गया है?  उत्तर- जम्मू कश्मीर।    प्रश्न 19- हाल ही में राज्यों और केंद्र शासित प्रदेशों के पर्यटन मंत्रियों का राष्ट्रीय सम्मेलन कहां आयोजित किया गया है?  उत्तर – हिमाचल प्रदेश (धर्मशाला)।    प्रश्न 20- हाल ही में एलआईसी इंडिया लिमिटेड के सीएमडी कौन बने हैं?  उत्तर – प्रसन्ना कुमार मोटूपल्ली।    प्रश्न 21- हाल ही में कौन सी राज्य सरकार नीति आयोग जैसी एक संस्था की स्थापना करेगी?  उत्तर – महाराष्ट्र सरकार।    प्रश्न 22- हाल ही में किस राज्य ने 512 नई इंदिरा रसोइयों का शुभारंभ किया गया है?  उत्तर – राजस्थान।    प्रश्न 23- हाल ही में भारत का पहला स्वच्छ एवं सुजल प्रदेश कौन बन गया है ?  उत्तर- अंडमान निकोबार।    प्रश्न 24- हाल ही में किस राज्य सरकार ने स्कूलों में अनिवार्य “खेल पीरियड और नो बेग डे” प्रारंभ करने का निर्णय लिया है?  उत्तर- बिहार।    प्रश्न 25- हाल ही में बजरंग पूनिया ने 2022 में विश्व कुश्ती चैंपियनशिप में कौन सा पदक जीता है?  उत्तर- कास्य पदक।    प्रश्न 26- हाल ही में डूरंड कप का 131 वां संस्करण किसने जीता है?  उत्तर – बेंगलुरू एफसी।    प्रश्न 27- हाल ही में कौन सी राज्य सरकार अनुसूचित जाति के आरक्षण को 6% से बढ़ाकर 10% करेगी?  उत्तर – झारखंड।    प्रश्न 28- हाल ही में देवेंद्र झाझरिया ने विश्व पैरा एथलेटिक्स ग्रैंड प्रिक्स में कौन सा पदक जीता है?  उत्तर – रजत पदक (भाला फेंक खिलाड़ी)।    प्रश्न 29- हाल ही में किस राज्य सरकार ने “नंजरायण टैंक” को पक्षी अभ्यारण के रूप में अधिसूचित किया है?  उत्तर – तमिल नाडु।    प्रश्न 30- हाल ही में हैदराबाद मुक्ति दिवस समारोह का उद्घाटन किसने किया है?  उत्तर – अमित शाह (गृहमंत्री)।    ️ Current Affairs Date :- 20/ September (09) /2022  Day :- Tuesday  #DCA_Dose 259__   Question 1:- In which state the National Conference of Tourism Ministers of States and Union Territories is being organized on 18-20 September?  Answer:- In Dharamshala of Himachal Pradesh.    Question 2:- Which football club has won the Durand Cup by defeating Mumbai City FC 2-1 in the final?  Answer:- Bengaluru FC.    Question 3:- Which state has become the first state to digitize property registration?  Answer:- Maharashtra.    Question 4:- The Chief Minister of which state has launched the Diagnostic Seva Express Clinic?  Answer:- Karnataka Chief Minister Basavaraj Bommai ji.    Question 5:- Which day is celebrated all over the world on 20 September 2022?  Answer:- International Day of Peace.    Question 6:- In which country 'U-19 Women's T20' World Cup 2023 will be played?  Answer:- In South Africa.    Question 7:- Which bank has appointed Sumat Kathpalika as its MD and CEO for three years?  Answer:- IndusInd Bank.    Question 8: - Which country's climate activist 'Vanessa Nakate' has been appointed as UNICEF's Goodwill Ambassador?  Answer: Uganda.    Question 9:- Who has been appointed by the Mumbai Indians-owned franchise 'Mi Emirates' as its head coach?  Answer:- Shane Bond.    Question 10:- Which Union Minister has inaugurated 9 District Disability Rehabilitation Centers across the country?  Answer:- Union Minister of Social Justice and Empowerment Dr. Virendra Kumar ji.    Question 11:- China and which country will partner on the Moon Rover mission?  Answer:- United Arab Emirates.    Question 12:- Which Union Minister has inaugurated the 'Hyderabad Liberation Day' celebrations?  Answer:- Union Home Minister Amit Shah ji.    Question 13:- Which medal has Bajrang Punia won in men's 65kg category at the World Wrestling Championships in Belgrade?  Answer :- Bronze medal.    Question 14:- Which country's vice-captain Rachel Haynes has announced her retirement from all forms of cricket?  Answer: Australia.    Question 15:- Which country has topped in the recently released "Global Crypto Adoption Index 2022"?  Answer:- Vietnam.    Question 16:- Who has won the 131st edition of Durand Cup recently?  Answer – Bengaluru FC.    Question 17- When is the International Equal Pay Day held recently?  Answer – 18 September.    Question 18- Recently the Lieutenant Governor of which state has dedicated the 120 feet long national flag to the nation?  Answer- Jammu and Kashmir.    Question 19- Where has the National Conference of Tourism Ministers of States and Union Territories been organized recently?  Answer – Himachal Pradesh (Dharamsala).    Question 20- Recently who has become the CMD of LIC India Limited?  Answer – Prasanna Kumar Motupalli.    Question 21- Recently which state government will set up an institution like NITI Aayog?  Answer – Government of Maharashtra.    Question 22- Recently which state has launched 512 new Indira Rasoi?  Answer – Rajasthan.    Question 23- Recently who has become the first clean and clean state of India?  Answer – Andaman and Nicobar.    Question 24- Recently which state government has decided to introduce compulsory “Sports Period and No Beg Day” in schools?  Answer – Bihar.    Question 25- Recently which medal has Bajrang Punia won in 2022 World Wrestling Championship?  Answer – Bronze medal.    Question 26- Recently who has won the 131st edition of Durand Cup?  Answer – Bengaluru FC.    Question 27- Recently which state government will increase the reservation of Scheduled Castes from 6% to 10%?  Answer – Jharkhand.    Question 28- Which medal has been won by Devendra Jhajharia in the World Para Athletics Grand Prix recently?  Answer – Silver medal (Javelin thrower).    Question 29- Recently which state government has notified “Nanjarayan Tank” as a bird sanctuary?  Answer – Tamil Nadu.    Question 30- Recently who has inaugurated the Hyderabad Liberation Day celebrations?  Answer – Amit Shah (Home Minister).

 Current Affairs

Date :- 20/ September (09) /2022

Day :- Tuesday

#DCA_Dose 259__


Question 1:- In which state the National Conference of Tourism Ministers of States and Union Territories is being organized on 18-20 September?

Answer:- In Dharamshala of Himachal Pradesh.



Question 2:- Which football club has won the Durand Cup by defeating Mumbai City FC 2-1 in the final?

Answer:- Bengaluru FC.



Question 3:- Which state has become the first state to digitize property registration?

Answer:- Maharashtra.



Question 4:- The Chief Minister of which state has launched the Diagnostic Seva Express Clinic?

Answer:- Karnataka Chief Minister Basavaraj Bommai ji.



Question 5:- Which day is celebrated all over the world on 20 September 2022?

Answer:- International Day of Peace.



Question 6:- In which country 'U-19 Women's T20' World Cup 2023 will be played?

Answer:- In South Africa.



Question 7:- Which bank has appointed Sumat Kathpalika as its MD and CEO for three years?

Answer:- IndusInd Bank.



Question 8: - Which country's climate activist 'Vanessa Nakate' has been appointed as UNICEF's Goodwill Ambassador?

Answer: Uganda.



Question 9:- Who has been appointed by the Mumbai Indians-owned franchise 'Mi Emirates' as its head coach?

Answer:- Shane Bond.



Question 10:- Which Union Minister has inaugurated 9 District Disability Rehabilitation Centers across the country?

Answer:- Union Minister of Social Justice and Empowerment Dr. Virendra Kumar ji.



Question 11:- China and which country will partner on the Moon Rover mission?

Answer:- United Arab Emirates.



Question 12:- Which Union Minister has inaugurated the 'Hyderabad Liberation Day' celebrations?

Answer:- Union Home Minister Amit Shah ji.



Question 13:- Which medal has Bajrang Punia won in men's 65kg category at the World Wrestling Championships in Belgrade?

Answer :- Bronze medal.



Question 14:- Which country's vice-captain Rachel Haynes has announced her retirement from all forms of cricket?

Answer: Australia.



Question 15:- Which country has topped in the recently released "Global Crypto Adoption Index 2022"?

Answer:- Vietnam.



Question 16:- Who has won the 131st edition of Durand Cup recently?

Answer – Bengaluru FC.



Question 17- When is the International Equal Pay Day held recently?

Answer – 18 September.



Question 18- Recently the Lieutenant Governor of which state has dedicated the 120 feet long national flag to the nation?

Answer- Jammu and Kashmir.



Question 19- Where has the National Conference of Tourism Ministers of States and Union Territories been organized recently?

Answer – Himachal Pradesh (Dharamsala).



Question 20- Recently who has become the CMD of LIC India Limited?

Answer – Prasanna Kumar Motupalli.



Question 21- Recently which state government will set up an institution like NITI Aayog?

Answer – Government of Maharashtra.



Question 22- Recently which state has launched 512 new Indira Rasoi?

Answer – Rajasthan.



Question 23- Recently who has become the first clean and clean state of India?

Answer – Andaman and Nicobar.



Question 24- Recently which state government has decided to introduce compulsory “Sports Period and No Beg Day” in schools?

Answer – Bihar.



Question 25- Recently which medal has Bajrang Punia won in 2022 World Wrestling Championship?

Answer – Bronze medal.



Question 26- Recently who has won the 131st edition of Durand Cup?

Answer – Bengaluru FC.



Question 27- Recently which state government will increase the reservation of Scheduled Castes from 6% to 10%?

Answer – Jharkhand.



Question 28- Which medal has been won by Devendra Jhajharia in the World Para Athletics Grand Prix recently?

Answer – Silver medal (Javelin thrower).



Question 29- Recently which state government has notified “Nanjarayan Tank” as a bird sanctuary?

Answer – Tamil Nadu.



Question 30- Recently who has inaugurated the Hyderabad Liberation Day celebrations?

Answer – Amit Shah (Home Minister).

कोई टिप्पणी नहीं

Featured post

Does digital marketing have a good scope in India?-क्या भारत में डिजिटल मार्केटिंग का अच्छा दायरा है?

  Does digital marketing have a good scope in India? Yes, digital marketing has an excellent scope in India, and its growth is only increasi...

Blogger द्वारा संचालित.