डिजिटल परिवर्तन को बढ़ावा देने के लिए SBI Cards ने किस के साथ समझौता किया है?

 ☑️ Current Affairs

Date :- 29/ April (04) /2022

Day :- शुक्रवार 

#DCA_Dose 🔥 ⃝➥ 119_


प्रश्न 1:- दिल्ली सरकार ने किस राज्य के साथ ज्ञान साझाकरण समझौते पर हस्ताक्षर किये हैं?

उत्तर :- पंजाब।


प्रश्न 2:- कौनसा देश "21st World Congress of Accountants 2022" की मेज़बानी करेगा?

उत्तर :- भारत।


प्रश्न 3:- किस कंपनी ने हाल ही में विशाखा मुले को अगला मुख्य कार्यकारी अधिकारी नियुक्त किया है?

उत्तर :- आदित्य बिरला कैपिटल।


प्रश्न 4:- कौन सी राज्य सरकार देसी गायों को पालने वाले किसानों को ₹900 प्रति माह देगी?

उत्तर :- मध्य प्रदेश राज्य सरकार।


प्रश्न 5:- किस राज्य/केंद्र शासित प्रदेश का पल्ली ग्राम भारत का पहला 'कार्बन-न्यूट्रल पंचायत' बना है?

उत्तर :- जम्मू कश्मीर।


प्रश्न 6:- किस राज्य सरकार की योजना विभाग की "e- Proposal System" की पहल ने WSIS फोरम पुरस्कार 2022 जीता है?

उत्तर :- मेघालय सरकार।


प्रश्न 7:- फ्लिपकार्ट ने स्थानीय कारीगरों, बुनकरों और हस्तशिल्प निर्माताओं का समर्थन करने के लिए किस राज्य सरकार के साथ समझौता ज्ञापन पर हस्ताक्षर किए हैं?

उत्तर :- पश्चिम बंगाल राज्य सरकार।


प्रश्न 8:- हाल ही में "Paris Book Festival 2022" में "Guest of Honor Country" के रूप में किसने भाग लिया है?

उत्तर :- अपने प्यारे देश भारत ने।


प्रश्न 9:- किस आयोग के द्वारा "बैटरी स्वैपिंग नीति 2022" का मसौदा जारी किया गया है?

उत्तर :- नीति आयोग के द्वारा।


प्रश्न 10:- किस राज्य सरकार ने 18 दिसंबर को "अल्पसंख्यक अधिकार दिवस" के रूप में मनाने की घोषणा की है?

उत्तर :- तमिलनाडु राज्य सरकार ने।


प्रश्न 11:- हाल ही में “Badminton Asia Championship 2022” की शुरुआत किस देश में की गई है?

उत्तर :- मनीला।


प्रश्न 12:- किस राज्य सरकार ने निमोनिया को सफलतापूर्वक रोकने के उद्देश्य से सामाजिक जागरूकता अभियान "SAANS" अभियान की शुरुआत की है?

उत्तर :- कर्नाटक राज्य सरकार ने।


प्रश्न 13:- किसे 'Laureus Sportsman of the Year 2022' के लिए चुना गया है?

उत्तर :- मैक्स वेरस्टैपेन।


प्रश्न 14:-  किस संस्थान ने सर डेविड एटनबरो को "Champions of the Earth" Life Time Achievement Award से सम्मानित किया है?

उत्तर :- संयुक्त राष्ट्र पर्यावरण कार्यक्रम।


प्रश्न 15:- इटली में आयोजित "Emilia Romagna Grand Prix" खिताब किसने जीता है?

उत्तर :- मैक्स वेरस्टैपेन।


प्रश्न 16:- डिजिटल परिवर्तन को बढ़ावा देने के लिए SBI Cards ने किस के साथ समझौता किया है?

उत्तर :- टीसीएस के साथ।


प्रश्न 17:- एशियाई कुश्ती चैंपियनशिप 2022 में भारत ने कुल कितने पदक जीते हैं?

उत्तर :- 17 पदक।


प्रश्न 18:- हाल ही में नेटफ्लिक्स इंडिया ने किस मंत्रालय के सहयोग से "वीमेन चेंज- मेकर्स" वीडियो सिरीज़ जारी की है?

उत्तर :- सूचना एवं प्रसारण मंत्रालय के सहयोग से।


प्रश्न 19:- किस ने 2022-23 के लिए TVCS के कृष्णन रामानुजम को अपना अध्यक्ष नियुक्त किया है?

उत्तर :- NASSCOM ने।


प्रश्न 20:- भारत का पहला 'अमृत सरोवर' किस राज्य में स्थापित किया गया है?

उत्तर :- उत्तर प्रदेश के रामपुर में।


प्रश्न 21:- किस देश ने हाल ही में मोटर वाहन उद्योग में कंपनियों के एक समूह द्वारा एक "बैटरी पासपोर्ट" विकसित करने की योजना की घोषणा की है?

उत्तर :- जर्मनी।


प्रश्न 22:- नक्सल क्षेत्रों में 2G मोबाइल साइटों को 4G में अपग्रेड करने के लिए कैबिनेट ने कितने करोड़ रुपये की मंजूरी दे दी है?

उत्तर :- 2,426 करोड़ रुपये।


प्रश्न 23:- किसने यूके का "Commonwealth Points of Light Award" जीता है?

उत्तर :- बांग्लादेश के शैक्षिक चैरिटी 'बिदानंदो' के संस्थापक किशोर कुमार दास ने।


प्रश्न 24:- किस संस्थान ने सर डेविड एटनबरो को "Champions of the Earth" Life Time Achievement Award से सम्मानित किया है?

उत्तर :- संयुक्त राष्ट्र पर्यावरण कार्यक्रम।


प्रश्न 25:- केंद्रीय मंत्रिमंडल ने इंडिया पोस्ट पेमेंट्स बैंक (IPPB) के लिए कितने करोड़ रुपये के अतिरिक्त वित्त पोषण को मंजूरी दे दी है?

उत्तर :- 820 करोड़ रुपये।


प्रश्न 26:- कौनसी भारतीय कंपनी 19 लाख करोड़ रुपये के M-Cap तक पहुंचने वाली पहली कंपनी बनी है?

उत्तर :- रिलायंस इंडस्ट्रीज।


प्रश्न 27:- ACI Worldwide Report के अनुसार कौन सा देश रियल टाइम लेन-देन में पहले स्थान पर है?

उत्तर :- अपना प्यारा देश भारत।


प्रश्न 28:- FD सुविधा प्रदान करने के लिए एयरटेल पेमेंट्स बैंक ने किस बैंक के साथ समझौता किया है?

उत्तर :- इंडसइंड बैंक के साथ।


प्रश्न 29:- किस अंतरराष्ट्रीय आयोग ने भारत को ‘विशेष चिंता का देश’ नामित करने की सिफारिश की है?

उत्तर :- अंतर्राष्ट्रीय धार्मिक स्वतंत्रता पर संयुक्त राज्य आयोग (USCIRF) ने।


प्रश्न 30:- हाल ही में हज समिति के अध्यक्ष के रूप में किसे चुना गया है?

उत्तर :- एपी अब्दुल्ला कुट्टी को।

☑️ Current Affairs Date :- 29/ April (04) /2022  Day :- शुक्रवार   #DCA_Dose 🔥 ⃝➥ 119_    प्रश्न 1:- दिल्ली सरकार ने किस राज्य के साथ ज्ञान साझाकरण समझौते पर हस्ताक्षर किये हैं?  उत्तर :- पंजाब।    प्रश्न 2:- कौनसा देश "21st World Congress of Accountants 2022" की मेज़बानी करेगा?  उत्तर :- भारत।    प्रश्न 3:- किस कंपनी ने हाल ही में विशाखा मुले को अगला मुख्य कार्यकारी अधिकारी नियुक्त किया है?  उत्तर :- आदित्य बिरला कैपिटल।    प्रश्न 4:- कौन सी राज्य सरकार देसी गायों को पालने वाले किसानों को ₹900 प्रति माह देगी?  उत्तर :- मध्य प्रदेश राज्य सरकार।    प्रश्न 5:- किस राज्य/केंद्र शासित प्रदेश का पल्ली ग्राम भारत का पहला 'कार्बन-न्यूट्रल पंचायत' बना है?  उत्तर :- जम्मू कश्मीर।    प्रश्न 6:- किस राज्य सरकार की योजना विभाग की "e- Proposal System" की पहल ने WSIS फोरम पुरस्कार 2022 जीता है?  उत्तर :- मेघालय सरकार।    प्रश्न 7:- फ्लिपकार्ट ने स्थानीय कारीगरों, बुनकरों और हस्तशिल्प निर्माताओं का समर्थन करने के लिए किस राज्य सरकार के साथ समझौता ज्ञापन पर हस्ताक्षर किए हैं?  उत्तर :- पश्चिम बंगाल राज्य सरकार।    प्रश्न 8:- हाल ही में "Paris Book Festival 2022" में "Guest of Honor Country" के रूप में किसने भाग लिया है?  उत्तर :- अपने प्यारे देश भारत ने।    प्रश्न 9:- किस आयोग के द्वारा "बैटरी स्वैपिंग नीति 2022" का मसौदा जारी किया गया है?  उत्तर :- नीति आयोग के द्वारा।    प्रश्न 10:- किस राज्य सरकार ने 18 दिसंबर को "अल्पसंख्यक अधिकार दिवस" के रूप में मनाने की घोषणा की है?  उत्तर :- तमिलनाडु राज्य सरकार ने।    प्रश्न 11:- हाल ही में “Badminton Asia Championship 2022” की शुरुआत किस देश में की गई है?  उत्तर :- मनीला।    प्रश्न 12:- किस राज्य सरकार ने निमोनिया को सफलतापूर्वक रोकने के उद्देश्य से सामाजिक जागरूकता अभियान "SAANS" अभियान की शुरुआत की है?  उत्तर :- कर्नाटक राज्य सरकार ने।    प्रश्न 13:- किसे 'Laureus Sportsman of the Year 2022' के लिए चुना गया है?  उत्तर :- मैक्स वेरस्टैपेन।    प्रश्न 14:-  किस संस्थान ने सर डेविड एटनबरो को "Champions of the Earth" Life Time Achievement Award से सम्मानित किया है?  उत्तर :- संयुक्त राष्ट्र पर्यावरण कार्यक्रम।    प्रश्न 15:- इटली में आयोजित "Emilia Romagna Grand Prix" खिताब किसने जीता है?  उत्तर :- मैक्स वेरस्टैपेन।    प्रश्न 16:- डिजिटल परिवर्तन को बढ़ावा देने के लिए SBI Cards ने किस के साथ समझौता किया है?  उत्तर :- टीसीएस के साथ।    प्रश्न 17:- एशियाई कुश्ती चैंपियनशिप 2022 में भारत ने कुल कितने पदक जीते हैं?  उत्तर :- 17 पदक।    प्रश्न 18:- हाल ही में नेटफ्लिक्स इंडिया ने किस मंत्रालय के सहयोग से "वीमेन चेंज- मेकर्स" वीडियो सिरीज़ जारी की है?  उत्तर :- सूचना एवं प्रसारण मंत्रालय के सहयोग से।    प्रश्न 19:- किस ने 2022-23 के लिए TVCS के कृष्णन रामानुजम को अपना अध्यक्ष नियुक्त किया है?  उत्तर :- NASSCOM ने।    प्रश्न 20:- भारत का पहला 'अमृत सरोवर' किस राज्य में स्थापित किया गया है?  उत्तर :- उत्तर प्रदेश के रामपुर में।    प्रश्न 21:- किस देश ने हाल ही में मोटर वाहन उद्योग में कंपनियों के एक समूह द्वारा एक "बैटरी पासपोर्ट" विकसित करने की योजना की घोषणा की है?  उत्तर :- जर्मनी।    प्रश्न 22:- नक्सल क्षेत्रों में 2G मोबाइल साइटों को 4G में अपग्रेड करने के लिए कैबिनेट ने कितने करोड़ रुपये की मंजूरी दे दी है?  उत्तर :- 2,426 करोड़ रुपये।    प्रश्न 23:- किसने यूके का "Commonwealth Points of Light Award" जीता है?  उत्तर :- बांग्लादेश के शैक्षिक चैरिटी 'बिदानंदो' के संस्थापक किशोर कुमार दास ने।    प्रश्न 24:- किस संस्थान ने सर डेविड एटनबरो को "Champions of the Earth" Life Time Achievement Award से सम्मानित किया है?  उत्तर :- संयुक्त राष्ट्र पर्यावरण कार्यक्रम।    प्रश्न 25:- केंद्रीय मंत्रिमंडल ने इंडिया पोस्ट पेमेंट्स बैंक (IPPB) के लिए कितने करोड़ रुपये के अतिरिक्त वित्त पोषण को मंजूरी दे दी है?  उत्तर :- 820 करोड़ रुपये।    प्रश्न 26:- कौनसी भारतीय कंपनी 19 लाख करोड़ रुपये के M-Cap तक पहुंचने वाली पहली कंपनी बनी है?  उत्तर :- रिलायंस इंडस्ट्रीज।    प्रश्न 27:- ACI Worldwide Report के अनुसार कौन सा देश रियल टाइम लेन-देन में पहले स्थान पर है?  उत्तर :- अपना प्यारा देश भारत।    प्रश्न 28:- FD सुविधा प्रदान करने के लिए एयरटेल पेमेंट्स बैंक ने किस बैंक के साथ समझौता किया है?  उत्तर :- इंडसइंड बैंक के साथ।    प्रश्न 29:- किस अंतरराष्ट्रीय आयोग ने भारत को ‘विशेष चिंता का देश’ नामित करने की सिफारिश की है?  उत्तर :- अंतर्राष्ट्रीय धार्मिक स्वतंत्रता पर संयुक्त राज्य आयोग (USCIRF) ने।    प्रश्न 30:- हाल ही में हज समिति के अध्यक्ष के रूप में किसे चुना गया है?  उत्तर :- एपी अब्दुल्ला कुट्टी को।    ️ Current Affairs Date :- 29/ April (04) /2022 Day :- Friday #DCA_Dose 119_   Question 1:- With which state Delhi government has signed a knowledge sharing agreement? Answer:- Punjab.   Question 2:- Which country will host the "21st World Congress of Accountants 2022"? North India.   Question 3:- Which company has recently appointed Visakha Mulay as the next Chief Executive Officer? Answer:- Aditya Birla Capital.   Question 4:- Which state government will give ₹ 900 per month to farmers rearing indigenous cows? Answer:- Madhya Pradesh State Government.   Question 5:- Palli village of which state / union territory has become India's first 'carbon-neutral panchayat'? Answer:- Jammu and Kashmir.   Question 6:- Which state government's "e-Proposal System" initiative of the Planning Department has won the WSIS Forum Award 2022? Answer:- Meghalaya Government.   Question 7:- Flipkart has signed MoU with which state government to support local artisans, weavers and handicraft makers? Answer:- West Bengal State Government.   Question 8:- Recently who has participated in "Paris Book Festival 2022" as "Guest of Honor Country"? Answer:- Your beloved country India.   Question 9:- By which commission the draft "Battery Swapping Policy 2022" has been released? Answer:- By NITI Aayog.   Question 10:- Which state government has announced to celebrate 18 December as "Minority Rights Day"? Answer:- Tamil Nadu State Government.   Question 11:- Recently in which country “Badminton Asia Championship 2022” has been started? Answer:- Manila.   Question 12:- Which state government has launched the social awareness campaign “SAANS” campaign with the aim of successfully preventing pneumonia? Answer:- Karnataka State Government.   Question 13:- Who has been selected for 'Laureus Sportsman of the Year 2022'? Answer:- Max Verstappen.   Question 14:- Which institution has honored Sir David Attenborough with the "Champions of the Earth" Life Time Achievement Award? Answer:- United Nations Environment Programme.   Question 15:- Who has won the title "Emilia Romagna Grand Prix" held in Italy? Answer:- Max Verstappen.   Question 16:- With whom has SBI Cards tied up to promote digital transformation? Answer :- With TCS.   Question 17:- How many medals has India won in the Asian Wrestling Championship 2022? Answer :- 17 medals.   Question 18:- Recently Netflix India has released the video series "Women Change-Makers" in collaboration with which ministry? Answer: In collaboration with the Ministry of Information and Broadcasting.   Question 19:- Who has appointed Krishnan Ramanujam of TVCS as its president for 2022-23? Answer:- NASSCOM.   Question 20:- In which state India's first 'Amrit Sarovar' has been established? Answer:- In Rampur of Uttar Pradesh.   Question 21:- Which country has recently announced plans to develop a "Battery Passport" by a group of companies in the automotive industry? Answer: Germany.   Question 22:- How many crore rupees has been approved by the cabinet for upgrading 2G mobile sites to 4G in Naxal areas? Answer :- Rs 2,426 crore.   Question 23:- Who has won the "Commonwealth Points of Light Award" of UK? Answer: Kishore Kumar Das, founder of Bangladesh's educational charity 'Bidanando'.   Question 24:- Which institution has honored Sir David Attenborough with the "Champions of the Earth" Life Time Achievement Award? Answer:- United Nations Environment Programme.   Question 25:- The Union Cabinet has approved additional funding of how many crore rupees for India Post Payments Bank (IPPB)? Answer :- Rs.820 crores.   Question 26:- Which Indian company has become the first company to reach M-cap of Rs 19 lakh crore? Answer:- Reliance Industries.   Question 27:- According to the ACI Worldwide Report, which country ranks first in real time transactions? Answer:- India is my beloved country.   Question 28:- Airtel Payments Bank has tied up with which bank to provide FD facility? Answer :- With IndusInd Bank.   Question 29:- Which international commission has recommended the designation of India as a 'Country of Special Concern'? Answer:- United States Commission on International Religious Freedom (USCIRF).   Question 30:- Recently who has been elected as the chairman of Haj Committee? Answer:- AP Abdullah Kutty.


️ Current Affairs

Date :- 29/ April (04) /2022
Day :- Friday
#DCA_Dose 119_


Question 1:- With which state Delhi government has signed a knowledge sharing agreement?
Answer:- Punjab.


Question 2:- Which country will host the "21st World Congress of Accountants 2022"?
North India.


Question 3:- Which company has recently appointed Visakha Mulay as the next Chief Executive Officer?
Answer:- Aditya Birla Capital.


Question 4:- Which state government will give ₹ 900 per month to farmers rearing indigenous cows?
Answer:- Madhya Pradesh State Government.


Question 5:- Palli village of which state / union territory has become India's first 'carbon-neutral panchayat'?
Answer:- Jammu and Kashmir.


Question 6:- Which state government's "e-Proposal System" initiative of the Planning Department has won the WSIS Forum Award 2022?
Answer:- Meghalaya Government.


Question 7:- Flipkart has signed MoU with which state government to support local artisans, weavers and handicraft makers?
Answer:- West Bengal State Government.


Question 8:- Recently who has participated in "Paris Book Festival 2022" as "Guest of Honor Country"?
Answer:- Your beloved country India.


Question 9:- By which commission the draft "Battery Swapping Policy 2022" has been released?
Answer:- By NITI Aayog.


Question 10:- Which state government has announced to celebrate 18 December as "Minority Rights Day"?
Answer:- Tamil Nadu State Government.


Question 11:- Recently in which country “Badminton Asia Championship 2022” has been started?
Answer:- Manila.


Question 12:- Which state government has launched the social awareness campaign “SAANS” campaign with the aim of successfully preventing pneumonia?
Answer:- Karnataka State Government.


Question 13:- Who has been selected for 'Laureus Sportsman of the Year 2022'?
Answer:- Max Verstappen.


Question 14:- Which institution has honored Sir David Attenborough with the "Champions of the Earth" Life Time Achievement Award?
Answer:- United Nations Environment Programme.


Question 15:- Who has won the title "Emilia Romagna Grand Prix" held in Italy?
Answer:- Max Verstappen.


Question 16:- With whom has SBI Cards tied up to promote digital transformation?
Answer :- With TCS.


Question 17:- How many medals has India won in the Asian Wrestling Championship 2022?
Answer :- 17 medals.


Question 18:- Recently Netflix India has released the video series "Women Change-Makers" in collaboration with which ministry?
Answer: In collaboration with the Ministry of Information and Broadcasting.


Question 19:- Who has appointed Krishnan Ramanujam of TVCS as its president for 2022-23?
Answer:- NASSCOM.


Question 20:- In which state India's first 'Amrit Sarovar' has been established?
Answer:- In Rampur of Uttar Pradesh.


Question 21:- Which country has recently announced plans to develop a "Battery Passport" by a group of companies in the automotive industry?
Answer: Germany.


Question 22:- How many crore rupees has been approved by the cabinet for upgrading 2G mobile sites to 4G in Naxal areas?
Answer :- Rs 2,426 crore.


Question 23:- Who has won the "Commonwealth Points of Light Award" of UK?
Answer: Kishore Kumar Das, founder of Bangladesh's educational charity 'Bidanando'.


Question 24:- Which institution has honored Sir David Attenborough with the "Champions of the Earth" Life Time Achievement Award?
Answer:- United Nations Environment Programme.


Question 25:- The Union Cabinet has approved additional funding of how many crore rupees for India Post Payments Bank (IPPB)?
Answer :- Rs.820 crores.


Question 26:- Which Indian company has become the first company to reach M-cap of Rs 19 lakh crore?
Answer:- Reliance Industries.


Question 27:- According to the ACI Worldwide Report, which country ranks first in real time transactions?
Answer:- India is my beloved country.


Question 28:- Airtel Payments Bank has tied up with which bank to provide FD facility?
Answer :- With IndusInd Bank.


Question 29:- Which international commission has recommended the designation of India as a 'Country of Special Concern'?
Answer:- United States Commission on International Religious Freedom (USCIRF).


Question 30:- Recently who has been elected as the chairman of Haj Committee?
Answer:- AP Abdullah Kutty.

टिप्पणियाँ

इस ब्लॉग से लोकप्रिय पोस्ट

राजवंशों के संस्थापक और अंतिम सम्राट-founder and last emperor of dynasties

रोजगार समाचार 18 से 24 मई 2024-Employment News 18 To 24 May 2024

केंद्रीय बजट 2024 की मुख्य बातें – Union Budget 2024-25 Highlights in Hindi