Operation Samudra Setu-II has been launched by-CA

सरकारी योजना सम्बन्धी करेंट अफेयर्स मई 2021

 

1. किस भारतीय राज्य सरकार ने ‘CLAP’ नाम से एक स्वच्छता अभियान शुरू किया है?

उत्तर : आंध्र प्रदेश


2. किस संस्थान ने “Sustainable Livelihoods For Tribal Households in India” नामक एक सहयोगी परियोजना का अनावरण किया है?

उत्तर : ट्राइफेड

3. ‘Scheme of Financial Assistance to States for CapEx’ के तहत केंद्र द्वारा राज्यों को प्रदान किए गए ऋणों की अवधि क्या है?

उत्तर : 50 वर्ष


4. MSME वृद्धि में मदद के लिए किस संस्थान ने ‘SHWAS और AROG’ नाम से दो त्वरित ऋण वितरण योजनाएं शुरू की है?

उत्तर : सिडबी (SIDBI)


5. ‘MPLADS’ कार्यक्रम किस मंत्रालय द्वारा प्रशासित है?

उत्तर : MoSPI

6. ऑपरेशन समुद्र सेतु-II ……… द्वारा शुरू किया गया है?

उत्तर : भारतीय नौसेना


7. ‘गोपबंधु सम्बदिका स्वास्थ्य बीमा योजना’ किस राज्य में लागू की जा रही है?

उत्तर : ओड़िशा


8. प्रधानमंत्री गरीब कल्याण अन्न योजना का प्राथमिक उद्देश्य क्या है?

उत्तर : मुफ्त खाद्यान्न उपलब्ध कराना


9. वित्त वर्ष 2021 के दौरान किस राज्य ने मनरेगा में सबसे अधिक लोगों को काम प्रदान किया?

उत्तर : पश्चिम बंगाल

10. सामाजिक और शैक्षिक रूप से पिछड़ा वर्ग (SEBC) अधिनियम, किस भारतीय राज्य से संबंधित है?

उत्तर : महाराष्ट्र

Operation Samudra Setu-II has been launched by


𝙶𝙾𝚅𝙴𝚁𝙽𝙼𝙴𝙽𝚃 𝚂𝙲𝙷𝙴𝙼𝙴 𝙲𝚄𝚁𝚁𝙴𝙽𝚃 𝙰𝙵𝙵𝙰𝙸𝚁𝚂

 

1. Which Indian state government has started a cleanliness drive named 'CLAP'?

Answer : Andhra Pradesh


2. Which institute has unveiled a collaborative project called "Sustainable Livelihoods for Tribal Households in India"?

Answer : Trifed

3. What is the period of loans provided by the Center to the states under the 'Scheme of Financial Assistance to States for CapEx'?

Answer : 50 years


4. To help MSME grow, which institute has launched two quick loan disbursement schemes named 'SHWAS and AROG'?

Answer : SIDBI


5. The 'MPLADS' program is administered by which ministry?

Answer : MoSPI

6. Operation Samudra Setu-II has been launched by ………?

Answer : Indian Navy


7. 'Gopabandhu Sambadika Health Insurance Scheme' is being implemented in which state?

Answer : Odisha


8. What is the primary objective of Pradhan Mantri Garib Kalyan Anna Yojana?

Answer : Providing free food grains


9. Which state provided the maximum number of jobs to the MNREGA during FY 2021?

Answer : West Bengal

10. The Socially and Educationally Backward Classes (SEBC) Act is related to which Indian state?

Answer : Maharashtra

टिप्पणियाँ

इस ब्लॉग से लोकप्रिय पोस्ट

राजवंशों के संस्थापक और अंतिम सम्राट-founder and last emperor of dynasties

रोजगार समाचार 18 से 24 मई 2024-Employment News 18 To 24 May 2024

केंद्रीय बजट 2024 की मुख्य बातें – Union Budget 2024-25 Highlights in Hindi