Header Ads

हाल ही में किस देश ने अपनी राजधानी का नाम “नूरसुल्तान” से बदलकर “इस्ताना” किया है?--Recently which country has changed the name of its capital from “Nursultan” to “Istana”?

  Current Affairs

Date :- 22/ September (09) /2022

Day :- गुरुवार 

#DCA_Dose 🔥 ⃝➥ 261__


प्रश्न 1:- बांग्लादेश ने किस देश को 3-1 से हराकर SAFF महिला चैम्पियनशिप अपने नाम किया है?

उत्तर :- नेपाल को।


प्रश्न 2:- अडानी ग्रीन ने किस राज्य में 325 मेगावाट की पवन ऊर्जा परियोजना की शुरूआत की है?

उत्तर :- मध्य प्रदेश।


प्रश्न 3:- सेना प्रमुख मनोज पांडे ने कारगिल इंटरनेशनल मैराथन का उद्धघाटन कहाँ किया है?

उत्तर :- लद्दाख में।


प्रश्न 4:- भारतीय नौसेना ने कितने साल की सेवा के बाद INS अजय को नेवल डॉकयार्ड, मुंबई में सेवामुक्त किया है?

उत्तर :- 32 साल की सेवा।


प्रश्न 5:- विश्व अल्जाइमर दिवस कब मनाया गया है?

उत्तर :- 20 सितंबर 2022 को।


प्रश्न 6:- चीन को पछाड़कर कौनसा देश श्रीलंका के सबसे बड़े ऋणदाता के रूप में उभरा है?

उत्तर :- भारत।


प्रश्न 7:- भारत और किस देश ने रक्षा संबंधों को मजबूत करने के लिए एक समझौता ज्ञापन पर हस्ताक्षर किए हैं?

उत्तर :- मिस्र ने।


प्रश्न 8:- जम्मू कश्मीर के किस शहर में पहला मल्टीप्लेक्स खुला है?

उत्तर :- श्रीनगर।


प्रश्न 9:- ग्लोबल क्लीन एनर्जी फोरम का प्रतिनिधित्व किसके द्वारा किया जाएगा?

उत्तर :- डॉ जितेंद्र सिंह।


प्रश्न 10:- किस केंद्रीय मंत्री ने केंद्रीय चमड़ा अनुसंधान संस्थान, चेन्नई में चमड़ा क्षेत्र में कौशल विकास के लिए स्केल एप्प लॉन्च किया है?

उत्तर :- शिक्षा और कौशल विकास मंत्री धर्मेंद्र प्रधान जी ने।


प्रश्न 11:- किस संस्था ने समाधान में मूल्य को अधिकतम करने के लिए विनियमन में संशोधन किया है?

उत्तर :- Insolvency and Bankruptcy Board of India (IBBI) ने।


प्रश्न 12:- किस राज्य के उपराजयपाल ने हाल ही में कम्यूनिटी पुलिसिंग पहल ‘वी केयर’ की शुरूआत की है?

उत्तर :- दिल्ली।


प्रश्न 13:-  Asia-Pacific Institute of Broadcasting Development (AIBD) ने भारत की अध्यक्षता को कब तक के  लिए बढ़ा दिया है?

उत्तर :- एक और वर्ष के लिए।


प्रश्न 14:- RBI ने यस बैंक के गैर-कार्यकारी अध्यक्ष के रूप में किसे नियुक्त किया है?

उत्तर :- राम सुब्रमण्यम गांधी को।


प्रश्न 15:- बांग्लादेश के किस क्रिकेटर ने टेस्ट क्रिकेट से सन्यास लेने की घोषणा की है?

उत्तर :- रूबुल हुसैन।


प्रश्न 16:-हाल ही में किस राज्य के कारागार विभाग ने मोबाइल अटेंडेंस एप्लीकेशन लॉन्च किया है ?

उत्तर – नागालैंड।


प्रश्न 17- हाल ही में कौन सी राज्य सरकार आजीविका कार्य योजना के लिए 261 करोड़ रुपए का निवेश करेगी?

उत्तर- ओडिशा सरकार।


प्रश्न 18- हाल ही में किसे प्रतिष्ठित “स्मिता पाटील मेमोरियल” पुरस्कार से सम्मानित किया गया है?

उत्तर- आलिया भट्ट।


प्रश्न 19- हाल ही में अंतरराष्ट्रीय शांति दिवस कब मनाया जाता है?

उत्तर – 21 सितंबर।


प्रश्न 20- हाल ही में किस भाषा की फिल्म “छैलो शो” ऑस्कर 2023 के लिए नामित हुई है?

उत्तर – गुजराती।


प्रश्न 21- हाल ही में किस राज्य के मंत्रिमंडल ने शराब बनाने को वैध बनाने का निर्णय किया है ?

उत्तर – मणिपुर।


प्रश्न 22- हाल ही में सतर्कता अधिकारियों के लिए पांच दिवसीय प्रशिक्षण कार्यक्रम कहां प्रारंभ हुआ है?

उत्तर – लेह (लद्दाख)।


प्रश्न 23- हाल ही में कितने स्केल ऐप स्केल (SCALE) scale certificate assessment for leather employees लॉन्च किया है?

उत्तर – धर्मेंद्र प्रधान ।


प्रश्न 24- हाल ही में किस बैंक ने किसान क्रेडिट कार्ड (KCC) के डिजिटलीकरण की घोषणा की है?

उत्तर – यूनियन बैंक ऑफ इंडिया।


प्रश्न 25- हाल ही में Electronic vehicle चार्जिंग इंफस्ट्रक्चर स्थापना के लिए हीरो मोटोकॉर्प ने किसके साथ समझौता किया है ?

उत्तर- एचपीसीएल (HPCL)।


प्रश्न 26- हाल ही में किस राज्य सरकार ने “दौलताबाद किले” का नाम बदलकर “देवगिरी किला” करने की घोषणा की है ?

उत्तर – महाराष्ट्र सरकार।


प्रश्न 27- हाल ही में किस देश ने अपनी राजधानी का नाम “नूरसुल्तान” से बदलकर “इस्ताना” किया है?

उत्तर- कजाकिस्तान।


प्रश्न 28- हाल ही में कि AIBD (AsiaPacific Institute of broadcasting development) भारत की अध्यक्षता कितने वर्ष के लिए बढ़ा दी गई है?

उत्तर – 1 वर्ष।


प्रश्न 29- हाल ही में समुद्री पर्यटन को बढ़ावा देने के लिए ग्रीनफिंच अब नामक वैश्विक डिजिटल प्लेटफॉर्म किस ने लांच किया है ?

उत्तर-UNEP (यूनाइटेड नेशन एनवायरमेंट प्रोग्राम)।


प्रश्न 30- हाल ही में किस राज्य के कारागार विभाग ने मोबाइल अटेंडेंस एप्लीकेशन लॉन्च किया है ?

उत्तर – नागालैंड।

Current Affairs Date :- 22/ September (09) /2022  Day :- गुरुवार   #DCA_Dose 🔥 ⃝➥ 261__   प्रश्न 1:- बांग्लादेश ने किस देश को 3-1 से हराकर SAFF महिला चैम्पियनशिप अपने नाम किया है?  उत्तर :- नेपाल को।    प्रश्न 2:- अडानी ग्रीन ने किस राज्य में 325 मेगावाट की पवन ऊर्जा परियोजना की शुरूआत की है?  उत्तर :- मध्य प्रदेश।    प्रश्न 3:- सेना प्रमुख मनोज पांडे ने कारगिल इंटरनेशनल मैराथन का उद्धघाटन कहाँ किया है?  उत्तर :- लद्दाख में।    प्रश्न 4:- भारतीय नौसेना ने कितने साल की सेवा के बाद INS अजय को नेवल डॉकयार्ड, मुंबई में सेवामुक्त किया है?  उत्तर :- 32 साल की सेवा।    प्रश्न 5:- विश्व अल्जाइमर दिवस कब मनाया गया है?  उत्तर :- 20 सितंबर 2022 को।    प्रश्न 6:- चीन को पछाड़कर कौनसा देश श्रीलंका के सबसे बड़े ऋणदाता के रूप में उभरा है?  उत्तर :- भारत।    प्रश्न 7:- भारत और किस देश ने रक्षा संबंधों को मजबूत करने के लिए एक समझौता ज्ञापन पर हस्ताक्षर किए हैं?  उत्तर :- मिस्र ने।    प्रश्न 8:- जम्मू कश्मीर के किस शहर में पहला मल्टीप्लेक्स खुला है?  उत्तर :- श्रीनगर।    प्रश्न 9:- ग्लोबल क्लीन एनर्जी फोरम का प्रतिनिधित्व किसके द्वारा किया जाएगा?  उत्तर :- डॉ जितेंद्र सिंह।    प्रश्न 10:- किस केंद्रीय मंत्री ने केंद्रीय चमड़ा अनुसंधान संस्थान, चेन्नई में चमड़ा क्षेत्र में कौशल विकास के लिए स्केल एप्प लॉन्च किया है?  उत्तर :- शिक्षा और कौशल विकास मंत्री धर्मेंद्र प्रधान जी ने।    प्रश्न 11:- किस संस्था ने समाधान में मूल्य को अधिकतम करने के लिए विनियमन में संशोधन किया है?  उत्तर :- Insolvency and Bankruptcy Board of India (IBBI) ने।    प्रश्न 12:- किस राज्य के उपराजयपाल ने हाल ही में कम्यूनिटी पुलिसिंग पहल ‘वी केयर’ की शुरूआत की है?  उत्तर :- दिल्ली।    प्रश्न 13:-  Asia-Pacific Institute of Broadcasting Development (AIBD) ने भारत की अध्यक्षता को कब तक के  लिए बढ़ा दिया है?  उत्तर :- एक और वर्ष के लिए।    प्रश्न 14:- RBI ने यस बैंक के गैर-कार्यकारी अध्यक्ष के रूप में किसे नियुक्त किया है?  उत्तर :- राम सुब्रमण्यम गांधी को।    प्रश्न 15:- बांग्लादेश के किस क्रिकेटर ने टेस्ट क्रिकेट से सन्यास लेने की घोषणा की है?  उत्तर :- रूबुल हुसैन।    प्रश्न 16:-हाल ही में किस राज्य के कारागार विभाग ने मोबाइल अटेंडेंस एप्लीकेशन लॉन्च किया है ?  उत्तर – नागालैंड।    प्रश्न 17- हाल ही में कौन सी राज्य सरकार आजीविका कार्य योजना के लिए 261 करोड़ रुपए का निवेश करेगी?  उत्तर- ओडिशा सरकार।    प्रश्न 18- हाल ही में किसे प्रतिष्ठित “स्मिता पाटील मेमोरियल” पुरस्कार से सम्मानित किया गया है?  उत्तर- आलिया भट्ट।    प्रश्न 19- हाल ही में अंतरराष्ट्रीय शांति दिवस कब मनाया जाता है?  उत्तर – 21 सितंबर।    प्रश्न 20- हाल ही में किस भाषा की फिल्म “छैलो शो” ऑस्कर 2023 के लिए नामित हुई है?  उत्तर – गुजराती।    प्रश्न 21- हाल ही में किस राज्य के मंत्रिमंडल ने शराब बनाने को वैध बनाने का निर्णय किया है ?  उत्तर – मणिपुर।    प्रश्न 22- हाल ही में सतर्कता अधिकारियों के लिए पांच दिवसीय प्रशिक्षण कार्यक्रम कहां प्रारंभ हुआ है?  उत्तर – लेह (लद्दाख)।    प्रश्न 23- हाल ही में कितने स्केल ऐप स्केल (SCALE) scale certificate assessment for leather employees लॉन्च किया है?  उत्तर – धर्मेंद्र प्रधान ।    प्रश्न 24- हाल ही में किस बैंक ने किसान क्रेडिट कार्ड (KCC) के डिजिटलीकरण की घोषणा की है?  उत्तर – यूनियन बैंक ऑफ इंडिया।    प्रश्न 25- हाल ही में Electronic vehicle चार्जिंग इंफस्ट्रक्चर स्थापना के लिए हीरो मोटोकॉर्प ने किसके साथ समझौता किया है ?  उत्तर- एचपीसीएल (HPCL)।    प्रश्न 26- हाल ही में किस राज्य सरकार ने “दौलताबाद किले” का नाम बदलकर “देवगिरी किला” करने की घोषणा की है ?  उत्तर – महाराष्ट्र सरकार।    प्रश्न 27- हाल ही में किस देश ने अपनी राजधानी का नाम “नूरसुल्तान” से बदलकर “इस्ताना” किया है?  उत्तर- कजाकिस्तान।    प्रश्न 28- हाल ही में कि AIBD (AsiaPacific Institute of broadcasting development) भारत की अध्यक्षता कितने वर्ष के लिए बढ़ा दी गई है?  उत्तर – 1 वर्ष।    प्रश्न 29- हाल ही में समुद्री पर्यटन को बढ़ावा देने के लिए ग्रीनफिंच अब नामक वैश्विक डिजिटल प्लेटफॉर्म किस ने लांच किया है ?  उत्तर-UNEP (यूनाइटेड नेशन एनवायरमेंट प्रोग्राम)।    प्रश्न 30- हाल ही में किस राज्य के कारागार विभाग ने मोबाइल अटेंडेंस एप्लीकेशन लॉन्च किया है ?  उत्तर – नागालैंड।  Current Affairs Date :- 22/ September (09) /2022  Day :- Thursday  #DCA_Dose 261__   Question 1:- Bangladesh has won the SAFF Women's Championship by defeating which country 3-1?  Answer:- Nepal.    Question 2:- In which state has Adani Green launched a 325 MW wind power project?  Answer:- Madhya Pradesh.    Question 3:- Where has Army Chief Manoj Pandey inaugurated the Kargil International Marathon?  Answer:- In Ladakh.    Question 4:- After how many years of service Indian Navy has decommissioned INS Ajay at Naval Dockyard, Mumbai?  Answer :- 32 years service.    Question 5:- When is the World Alzheimer's Day celebrated?  Answer :- On 20 September 2022.    Question 6:- Which country has emerged as the largest lender to Sri Lanka, overtaking China?  North India.    Question 7:- India and which country have signed an MoU to strengthen defense ties?  Answer:- Egypt.    Question 8:- In which city of Jammu and Kashmir the first multiplex has opened?  Answer:- Srinagar.    Question 9:- Global Clean Energy Forum will be represented by whom?  Answer:- Dr Jitendra Singh.    Question 10:- Which Union Minister has launched Scale App for skill development in leather sector at Central Leather Research Institute, Chennai?  Answer:- Education and Skill Development Minister Dharmendra Pradhan ji.    Question 11:- Which organization has amended the regulation to maximize the value in solution?  Answer:- Insolvency and Bankruptcy Board of India (IBBI).    Question 12:- The Lieutenant Governor of which state has recently launched the community policing initiative 'We Care'?  Answer:- Delhi.    Question 13:- Asia-Pacific Institute of Broadcasting Development (AIBD) has extended the presidency of India for how long?  Answer: For one more year.    Question 14:- Who has been appointed by RBI as the non-executive chairman of Yes Bank?  Answer:- Ram Subramaniam Gandhi.    Question 15:- Which Bangladesh cricketer has announced his retirement from Test cricket?  Answer:- Rubul Hussain.    Question 16:- Recently which state's prison department has launched mobile attendance application?  Answer – Nagaland.    Question 17- Recently which state government will invest Rs 261 crore for livelihood action plan?  Answer- Government of Odisha.    Question 18- Recently who has been honored with the prestigious “Smita Patil Memorial” award?  Answer- Alia Bhatt.    Question 19- Recently when is International Day of Peace celebrated?  Answer – 21st September.    Question 20- Recently which language film “Chalo Show” has been nominated for Oscar 2023?  Answer – Gujarati.    Question 21- Recently the cabinet of which state has decided to make liquor legal?  Answer – Manipur.    Question 22- Where has the five-day training program for Vigilance officers started recently?  Answer – Leh (Ladakh).    Question 23- Recently how many Scale App Scale (SCALE) scale certificate assessment for leather employees has been launched?  Answer – Dharmendra Pradhan.    Question 24- Recently which bank has announced the digitization of Kisan Credit Card (KCC)?  Answer – Union Bank of India.    Question 25- Recently with whom has Hero MotoCorp signed an agreement for setting up an electronic vehicle charging infrastructure?  Answer- HPCL.    Question 26- Recently which state government has announced to change the name of “Daulatabad Fort” to “Devagiri Fort”?  Answer – Government of Maharashtra.    Question 27- Recently which country has changed the name of its capital from “Nursultan” to “Istana”?  Answer - Kazakhstan.    Question 28- Recently, the presidency of AIBD (AsiaPacific Institute of broadcasting development) India has been extended for how many years?  Answer – 1 year.    Question 29- Recently who has launched a global digital platform named Greenfinch Ab to promote maritime tourism?  Answer – UNEP (United Nation Environment Programme).    Question 30- Recently which state's prison department has launched mobile attendance application?  Answer – Nagaland.

Current Affairs

Date :- 22/ September (09) /2022

Day :- Thursday

#DCA_Dose 261__



Question 1:- Bangladesh has won the SAFF Women's Championship by defeating which country 3-1?

Answer:- Nepal.



Question 2:- In which state has Adani Green launched a 325 MW wind power project?

Answer:- Madhya Pradesh.



Question 3:- Where has Army Chief Manoj Pandey inaugurated the Kargil International Marathon?

Answer:- In Ladakh.



Question 4:- After how many years of service Indian Navy has decommissioned INS Ajay at Naval Dockyard, Mumbai?

Answer :- 32 years service.



Question 5:- When is the World Alzheimer's Day celebrated?

Answer :- On 20 September 2022.



Question 6:- Which country has emerged as the largest lender to Sri Lanka, overtaking China?

North India.



Question 7:- India and which country have signed an MoU to strengthen defense ties?

Answer:- Egypt.



Question 8:- In which city of Jammu and Kashmir the first multiplex has opened?

Answer:- Srinagar.



Question 9:- Global Clean Energy Forum will be represented by whom?

Answer:- Dr Jitendra Singh.



Question 10:- Which Union Minister has launched Scale App for skill development in leather sector at Central Leather Research Institute, Chennai?

Answer:- Education and Skill Development Minister Dharmendra Pradhan ji.



Question 11:- Which organization has amended the regulation to maximize the value in solution?

Answer:- Insolvency and Bankruptcy Board of India (IBBI).



Question 12:- The Lieutenant Governor of which state has recently launched the community policing initiative 'We Care'?

Answer:- Delhi.



Question 13:- Asia-Pacific Institute of Broadcasting Development (AIBD) has extended the presidency of India for how long?

Answer: For one more year.



Question 14:- Who has been appointed by RBI as the non-executive chairman of Yes Bank?

Answer:- Ram Subramaniam Gandhi.



Question 15:- Which Bangladesh cricketer has announced his retirement from Test cricket?

Answer:- Rubul Hussain.



Question 16:- Recently which state's prison department has launched mobile attendance application?

Answer – Nagaland.



Question 17- Recently which state government will invest Rs 261 crore for livelihood action plan?

Answer- Government of Odisha.



Question 18- Recently who has been honored with the prestigious “Smita Patil Memorial” award?

Answer- Alia Bhatt.



Question 19- Recently when is International Day of Peace celebrated?

Answer – 21st September.



Question 20- Recently which language film “Chalo Show” has been nominated for Oscar 2023?

Answer – Gujarati.



Question 21- Recently the cabinet of which state has decided to make liquor legal?

Answer – Manipur.



Question 22- Where has the five-day training program for Vigilance officers started recently?

Answer – Leh (Ladakh).



Question 23- Recently how many Scale App Scale (SCALE) scale certificate assessment for leather employees has been launched?

Answer – Dharmendra Pradhan.



Question 24- Recently which bank has announced the digitization of Kisan Credit Card (KCC)?

Answer – Union Bank of India.



Question 25- Recently with whom has Hero MotoCorp signed an agreement for setting up an electronic vehicle charging infrastructure?

Answer- HPCL.



Question 26- Recently which state government has announced to change the name of “Daulatabad Fort” to “Devagiri Fort”?

Answer – Government of Maharashtra.



Question 27- Recently which country has changed the name of its capital from “Nursultan” to “Istana”?

Answer - Kazakhstan.



Question 28- Recently, the presidency of AIBD (AsiaPacific Institute of broadcasting development) India has been extended for how many years?

Answer – 1 year.



Question 29- Recently who has launched a global digital platform named Greenfinch Ab to promote maritime tourism?

Answer – UNEP (United Nation Environment Programme).



Question 30- Recently which state's prison department has launched mobile attendance application?

Answer – Nagaland.

कोई टिप्पणी नहीं

Featured post

Blogger द्वारा संचालित.