किसे दादा साहेब फाल्के पुरुस्कार से सम्मानित किया जाएगा?

 ☑️ Current Affairs

Date :- 29/ September (09) /2022

Day :- गुरुवार 

#DCA_Dose 🔥 ⃝➥ 268__


प्रश्न 1:- International Solar Alliance (ISA) और किसने एक समझौता ज्ञापन पर हस्ताक्षर किए हैं?

उत्तर :- International Civil Aviation Organization (ICAO) ने।


प्रश्न 2:- किसे दादा साहेब फाल्के पुरुस्कार से सम्मानित किया जाएगा?

उत्तर :- आशा पारेख।


प्रश्न 3:- किस राज्य के मुख्यमंत्री ने ‘जनजातियों पर विश्वकोश’ जारी किया है?

उत्तर :- ओडिशा के मुख्यमंत्री नवीन पटनायक जी ने।


प्रश्न 4:- किसके द्वारा विश्व पर्यटन दिवस पर 2018-19 के लिए राष्ट्रीय पर्यटन पुरस्कार प्रदान किए गए हैं?

उत्तर :- उपराष्ट्रपति जगदीप धनखड़ जी के द्वारा।


प्रश्न 5:- 29 अगस्त 2022 को पूरे विश्व भर में कौन सा दिवस मनाया जाता है?

उत्तर :- विश्व हृदय दिवस।


प्रश्न 6:- किस राज्य के मुख्यमंत्री ने फ्लाईबिग उड़ान का उद्धघाटन किया है?

उत्तर :- मणिपुर के मुख्यमंत्री ने।


प्रश्न 7:- किस केंद्रीय मंत्री ने ‘वन वीक वन लैब’ थीम आधारित अभियान की शुरुआत की है?

उत्तर :- केंद्रीय मंत्री डॉ जितेंद्र सिंह जी ने।


प्रश्न 8:- किसने ताजमहल के 500 मीटर के दायरे में सभी व्यावसायिक गतिविधियों पर रोक लगाने के लिए निर्देश दिया है?

उत्तर :- सर्वोच्च न्यायालय ने।


प्रश्न 9:- किस राज्य को ‘आयुष्मान उत्कृष्ट पुरुस्कार 2022’ मिला है?

उत्तर :- उत्तर प्रदेश।


प्रश्न 10:- किस देश ने UNSC के स्थायी सदस्य बनने के लिए भारत और जापान की बोली को अपना समर्थन दिया है?

उत्तर :- श्रीलंका।


प्रश्न 11:- किसके द्वारा 'रियल टाइम ट्रेन इंफॉर्मेशन सिस्टम (RTIS)' स्थापित किया जा रहा है?

उत्तर :- भारतीय रेलवे के द्वारा।


प्रश्न 12:- किस राज्य की केबिनेट ने ‘ऑनलाइन जुए’ को नियन्त्रित करने की मंजूरी दे दी है?

उत्तर :- तमिलनाडु।


प्रश्न 13:- प्रमुख फिनटेक प्लेटफॉर्म स्टैशफिन के नए स्वतंत्र निदेशक के रूप में किसे नियुक्त किया गया है?

उत्तर :- विजय जसुजा।


प्रश्न 14:- IL&FS के गैर-कार्यकारी अध्यक्ष के रूप में किसे पुन: नियुक्त किया गया है?

उत्तर :- सीएस राजन।


प्रश्न 15:- NPCI के MD & CEO के रूप में हाल ही में किसे नियुक्त किया गया है?

उत्तर :- दिलीप अस्बे।


प्रश्न 16:- हाल ही में किस देश के चैंपियन “एलिउड किपचोगे” ने बर्लिन मैराथन में विश्व रिकॉर्ड बनाया है ?

उत्तर- केन्या।


प्रश्न 17 – हाल ही में किस राज्य ने राष्ट्रीय पर्यटन पुरस्कार में 8 पुरस्कार प्राप्त किए हैं?

उत्तर – मध्य प्रदेश राज्य।


प्रश्न 18 – हाल ही में किस राज्य को बेस्ट एडवेंचर टूरिज्म डेस्टिनेशन अवार्ड प्राप्त हुआ है?

उत्तर – उत्तराखंड।


प्रश्न 19 – हाल ही में किस राज्य में विजिट AP अभियान शुरू हुआ है?

उत्तर – आंध्र प्रदेश।


प्रश्न 20 – हाल ही में भारतीय डेटा सुरक्षा परिषद का नया सीईओ किसे नियुक्त किया गया है?

उत्तर- विनायक गोडसे।


प्रश्न 21 – हाल ही में विश्व रेबीज दिवस कब मनाया जाता है ?

उत्तर- 28 सितंबर।


प्रश्न 22- हाल ही में किस राज्य की विधानसभा ने अंतरराष्ट्रीय बौद्ध विश्वविद्यालय के लिए विधेयक पारित किया है ?

उत्तर – त्रिपुरा राज्य।


प्रश्न 23 – हाल ही में ब्रिटानिया इंडस्ट्रीज ने किसे अपना सीईओ नियुक्त किया गया है?

उत्तर – रजनीत कोहली।


प्रश्न 24 – हाल ही में DRDO (defence Research Development organisations) ने कहा वेरी शॉर्ट रेंज एयर डिफेंस सिस्टम मिसाइल का सफल परीक्षण किया है?

उत्तर – ओडीशा।


प्रश्न 25 - हाल ही में कहां लता मंगेशकर की जयंती पर लता मंगेशकर चौक का उद्घाटन हुआ है?

उत्तर – अयोध्या।


प्रश्न 26 – हाल ही में किसने G- 20 शिखर सम्मेलन में भारत का प्रतिनिधित्व किया है ?

उत्तर- नरेंद्र सिंह तोमर (केंद्रीय कृषि मंत्री)।


प्रश्न 27 – हाल ही में किस देश के चैंपियन “एलिउड किपचोगे” ने बर्लिन मैराथन में विश्व रिकॉर्ड बनाया है ?

उत्तर- केन्या।


प्रश्न 28- हाल ही में मोहम्मद बिन सलमान किस देश के नए प्रधानमंत्री बने हैं?

उत्तर – सऊदी अरब।


प्रश्न 29 – हाल ही में भारतीय उर्वरक कंपनियों ने किस देश की कंपनी “कैन प्रोटेक्स” के साथ समझौता किया है?

उत्तर- कनाडा।


प्रश्न 30 – हाल ही में भारतीय रेलवे ने कितने स्टेशनों को दिव्यांगजनों के अनुकूल बनाया है?

उत्तर – 497 स्टेशनों को।

☑️ Current Affairs Date :- 29/ September (09) /2022  Day :- गुरुवार   #DCA_Dose 🔥 ⃝➥ 268__   प्रश्न 1:- International Solar Alliance (ISA) और किसने एक समझौता ज्ञापन पर हस्ताक्षर किए हैं?  उत्तर :- International Civil Aviation Organization (ICAO) ने।    प्रश्न 2:- किसे दादा साहेब फाल्के पुरुस्कार से सम्मानित किया जाएगा?  उत्तर :- आशा पारेख।    प्रश्न 3:- किस राज्य के मुख्यमंत्री ने ‘जनजातियों पर विश्वकोश’ जारी किया है?  उत्तर :- ओडिशा के मुख्यमंत्री नवीन पटनायक जी ने।    प्रश्न 4:- किसके द्वारा विश्व पर्यटन दिवस पर 2018-19 के लिए राष्ट्रीय पर्यटन पुरस्कार प्रदान किए गए हैं?  उत्तर :- उपराष्ट्रपति जगदीप धनखड़ जी के द्वारा।    प्रश्न 5:- 29 अगस्त 2022 को पूरे विश्व भर में कौन सा दिवस मनाया जाता है?  उत्तर :- विश्व हृदय दिवस।    प्रश्न 6:- किस राज्य के मुख्यमंत्री ने फ्लाईबिग उड़ान का उद्धघाटन किया है?  उत्तर :- मणिपुर के मुख्यमंत्री ने।    प्रश्न 7:- किस केंद्रीय मंत्री ने ‘वन वीक वन लैब’ थीम आधारित अभियान की शुरुआत की है?  उत्तर :- केंद्रीय मंत्री डॉ जितेंद्र सिंह जी ने।    प्रश्न 8:- किसने ताजमहल के 500 मीटर के दायरे में सभी व्यावसायिक गतिविधियों पर रोक लगाने के लिए निर्देश दिया है?  उत्तर :- सर्वोच्च न्यायालय ने।    प्रश्न 9:- किस राज्य को ‘आयुष्मान उत्कृष्ट पुरुस्कार 2022’ मिला है?  उत्तर :- उत्तर प्रदेश।    प्रश्न 10:- किस देश ने UNSC के स्थायी सदस्य बनने के लिए भारत और जापान की बोली को अपना समर्थन दिया है?  उत्तर :- श्रीलंका।    प्रश्न 11:- किसके द्वारा 'रियल टाइम ट्रेन इंफॉर्मेशन सिस्टम (RTIS)' स्थापित किया जा रहा है?  उत्तर :- भारतीय रेलवे के द्वारा।    प्रश्न 12:- किस राज्य की केबिनेट ने ‘ऑनलाइन जुए’ को नियन्त्रित करने की मंजूरी दे दी है?  उत्तर :- तमिलनाडु।    प्रश्न 13:- प्रमुख फिनटेक प्लेटफॉर्म स्टैशफिन के नए स्वतंत्र निदेशक के रूप में किसे नियुक्त किया गया है?  उत्तर :- विजय जसुजा।    प्रश्न 14:- IL&FS के गैर-कार्यकारी अध्यक्ष के रूप में किसे पुन: नियुक्त किया गया है?  उत्तर :- सीएस राजन।    प्रश्न 15:- NPCI के MD & CEO के रूप में हाल ही में किसे नियुक्त किया गया है?  उत्तर :- दिलीप अस्बे।    प्रश्न 16:- हाल ही में किस देश के चैंपियन “एलिउड किपचोगे” ने बर्लिन मैराथन में विश्व रिकॉर्ड बनाया है ?  उत्तर- केन्या।    प्रश्न 17 – हाल ही में किस राज्य ने राष्ट्रीय पर्यटन पुरस्कार में 8 पुरस्कार प्राप्त किए हैं?  उत्तर – मध्य प्रदेश राज्य।    प्रश्न 18 – हाल ही में किस राज्य को बेस्ट एडवेंचर टूरिज्म डेस्टिनेशन अवार्ड प्राप्त हुआ है?  उत्तर – उत्तराखंड।    प्रश्न 19 – हाल ही में किस राज्य में विजिट AP अभियान शुरू हुआ है?  उत्तर – आंध्र प्रदेश।    प्रश्न 20 – हाल ही में भारतीय डेटा सुरक्षा परिषद का नया सीईओ किसे नियुक्त किया गया है?  उत्तर- विनायक गोडसे।    प्रश्न 21 – हाल ही में विश्व रेबीज दिवस कब मनाया जाता है ?  उत्तर- 28 सितंबर।    प्रश्न 22- हाल ही में किस राज्य की विधानसभा ने अंतरराष्ट्रीय बौद्ध विश्वविद्यालय के लिए विधेयक पारित किया है ?  उत्तर – त्रिपुरा राज्य।    प्रश्न 23 – हाल ही में ब्रिटानिया इंडस्ट्रीज ने किसे अपना सीईओ नियुक्त किया गया है?  उत्तर – रजनीत कोहली।    प्रश्न 24 – हाल ही में DRDO (defence Research Development organisations) ने कहा वेरी शॉर्ट रेंज एयर डिफेंस सिस्टम मिसाइल का सफल परीक्षण किया है?  उत्तर – ओडीशा।    प्रश्न 25 - हाल ही में कहां लता मंगेशकर की जयंती पर लता मंगेशकर चौक का उद्घाटन हुआ है?  उत्तर – अयोध्या।    प्रश्न 26 – हाल ही में किसने G- 20 शिखर सम्मेलन में भारत का प्रतिनिधित्व किया है ?  उत्तर- नरेंद्र सिंह तोमर (केंद्रीय कृषि मंत्री)।    प्रश्न 27 – हाल ही में किस देश के चैंपियन “एलिउड किपचोगे” ने बर्लिन मैराथन में विश्व रिकॉर्ड बनाया है ?  उत्तर- केन्या।    प्रश्न 28- हाल ही में मोहम्मद बिन सलमान किस देश के नए प्रधानमंत्री बने हैं?  उत्तर – सऊदी अरब।    प्रश्न 29 – हाल ही में भारतीय उर्वरक कंपनियों ने किस देश की कंपनी “कैन प्रोटेक्स” के साथ समझौता किया है?  उत्तर- कनाडा।    प्रश्न 30 – हाल ही में भारतीय रेलवे ने कितने स्टेशनों को दिव्यांगजनों के अनुकूल बनाया है?  उत्तर – 497 स्टेशनों को।    ️ Current Affairs Date :- 29/ September (09) /2022  Day :- Thursday  #DCA_Dose 268__   Question 1:- International Solar Alliance (ISA) and who has signed an MoU?  Answer: - International Civil Aviation Organization (ICAO).    Question 2:- Who will be honored with the Dadasaheb Phalke Award?  Answer:- Asha Parekh.    Question 3:- The Chief Minister of which state has released the 'Encyclopedia on Tribals'?  Answer:- Odisha Chief Minister Naveen Patnaik.    Question 4:- By whom the National Tourism Awards for 2018-19 have been presented on World Tourism Day?  Answer:- By Vice President Jagdeep Dhankhar ji.    Question 5:- Which day is celebrated all over the world on 29th August 2022?  Answer:- World Heart Day.    Question 6:- Which state's Chief Minister has inaugurated FlyBig Udan?  Answer:- Chief Minister of Manipur.    Question 7:- Which Union Minister has launched the theme based campaign 'One Week One Lab'?  Answer:- Union Minister Dr Jitendra Singh ji.    Question 8:- Who has directed to ban all commercial activities within 500 meters of the Taj Mahal?  Answer:- Supreme Court.    Question 9:- Which state has received the 'Ayushman Uttrak Puraskar 2022'?  Answer:- Uttar Pradesh.    Question 10:- Which country has given its support to India and Japan's bid to become a permanent member of UNSC?  Answer:- Sri Lanka.    Question 11:- By whom 'Real Time Train Information System (RTIS)' is being set up?  Answer:- By Indian Railways.    Question 12:- Which state's cabinet has approved to regulate 'online gambling'?  Answer:- Tamil Nadu.    Question 13:- Who has been appointed as the new independent director of leading fintech platform Stashfin?  Answer:- Vijay Jasuja.    Question 14:- Who has been reappointed as the non-executive chairman of IL&FS?  Answer:- CS Rajan.    Question 15:- Recently who has been appointed as the MD & CEO of NPCI?  Answer:- Dilip Asbe.    Question 16:- Recently which country's champion "Eliud Kipchoge" has set a world record in Berlin Marathon?  Answer: Kenya.    Question 17 – Recently which state has received 8 awards in the National Tourism Awards?  Answer – Madhya Pradesh State.    Question 18 – Which state has recently received the Best Adventure Tourism Destination Award?  Answer – Uttarakhand.    Question 19 – Recently in which state the Visit AP campaign has started?  Answer – Andhra Pradesh.    Question 20 – Recently who has been appointed as the new CEO of the Data Protection Council of India?  Answer: Vinayak Godse.    Question 21 - When is World Rabies Day celebrated recently?  Answer – 28 September.    Question 22- Recently which state assembly has passed a bill for International Buddhist University?  Answer – Tripura State.    Question 23 – Recently who has been appointed as its CEO by Britannia Industries?  Answer – Rajneet Kohli.    Question 24 – Recently DRDO (Defence Research Development organizations) has successfully test-fired Very Short Range Air Defense System missile?  Answer – Odisha.    Question 25 - Where has Lata Mangeshkar Chowk been inaugurated recently on the birth anniversary of Lata Mangeshkar?  Answer – Ayodhya.    Question 26 - Recently who has represented India in the G-20 summit?  Answer- Narendra Singh Tomar (Union Agriculture Minister).    Question 27 - Recently which country's champion "Eliud Kipchoge" has set a world record in the Berlin Marathon?  Answer: Kenya.    Question 28- Recently Mohammed bin Salman has become the new Prime Minister of which country?  Answer – Saudi Arabia.    Question 29 – Recently Indian fertilizer companies have tied up with which country's company “Can Protex”?  Answer- Canada.    Question 30 – Recently, how many stations have been made Divyangjan friendly by the Indian Railways?  Answer – 497 stations.

️ Current Affairs

Date :- 29/ September (09) /2022

Day :- Thursday

#DCA_Dose 268__



Question 1:- International Solar Alliance (ISA) and who has signed an MoU?

Answer: - International Civil Aviation Organization (ICAO).



Question 2:- Who will be honored with the Dadasaheb Phalke Award?

Answer:- Asha Parekh.



Question 3:- The Chief Minister of which state has released the 'Encyclopedia on Tribals'?

Answer:- Odisha Chief Minister Naveen Patnaik.



Question 4:- By whom the National Tourism Awards for 2018-19 have been presented on World Tourism Day?

Answer:- By Vice President Jagdeep Dhankhar ji.



Question 5:- Which day is celebrated all over the world on 29th August 2022?

Answer:- World Heart Day.



Question 6:- Which state's Chief Minister has inaugurated FlyBig Udan?

Answer:- Chief Minister of Manipur.



Question 7:- Which Union Minister has launched the theme based campaign 'One Week One Lab'?

Answer:- Union Minister Dr Jitendra Singh ji.



Question 8:- Who has directed to ban all commercial activities within 500 meters of the Taj Mahal?

Answer:- Supreme Court.



Question 9:- Which state has received the 'Ayushman Uttrak Puraskar 2022'?

Answer:- Uttar Pradesh.



Question 10:- Which country has given its support to India and Japan's bid to become a permanent member of UNSC?

Answer:- Sri Lanka.



Question 11:- By whom 'Real Time Train Information System (RTIS)' is being set up?

Answer:- By Indian Railways.



Question 12:- Which state's cabinet has approved to regulate 'online gambling'?

Answer:- Tamil Nadu.



Question 13:- Who has been appointed as the new independent director of leading fintech platform Stashfin?

Answer:- Vijay Jasuja.



Question 14:- Who has been reappointed as the non-executive chairman of IL&FS?

Answer:- CS Rajan.



Question 15:- Recently who has been appointed as the MD & CEO of NPCI?

Answer:- Dilip Asbe.



Question 16:- Recently which country's champion "Eliud Kipchoge" has set a world record in Berlin Marathon?

Answer: Kenya.



Question 17 – Recently which state has received 8 awards in the National Tourism Awards?

Answer – Madhya Pradesh State.



Question 18 – Which state has recently received the Best Adventure Tourism Destination Award?

Answer – Uttarakhand.



Question 19 – Recently in which state the Visit AP campaign has started?

Answer – Andhra Pradesh.



Question 20 – Recently who has been appointed as the new CEO of the Data Protection Council of India?

Answer: Vinayak Godse.



Question 21 - When is World Rabies Day celebrated recently?

Answer – 28 September.



Question 22- Recently which state assembly has passed a bill for International Buddhist University?

Answer – Tripura State.



Question 23 – Recently who has been appointed as its CEO by Britannia Industries?

Answer – Rajneet Kohli.



Question 24 – Recently DRDO (Defence Research Development organizations) has successfully test-fired Very Short Range Air Defense System missile?

Answer – Odisha.



Question 25 - Where has Lata Mangeshkar Chowk been inaugurated recently on the birth anniversary of Lata Mangeshkar?

Answer – Ayodhya.



Question 26 - Recently who has represented India in the G-20 summit?

Answer- Narendra Singh Tomar (Union Agriculture Minister).



Question 27 - Recently which country's champion "Eliud Kipchoge" has set a world record in the Berlin Marathon?

Answer: Kenya.



Question 28- Recently Mohammed bin Salman has become the new Prime Minister of which country?

Answer – Saudi Arabia.



Question 29 – Recently Indian fertilizer companies have tied up with which country's company “Can Protex”?

Answer- Canada.



Question 30 – Recently, how many stations have been made Divyangjan friendly by the Indian Railways?

Answer – 497 stations.

टिप्पणियाँ

इस ब्लॉग से लोकप्रिय पोस्ट

राजवंशों के संस्थापक और अंतिम सम्राट-founder and last emperor of dynasties

रोजगार समाचार 18 से 24 मई 2024-Employment News 18 To 24 May 2024

केंद्रीय बजट 2024 की मुख्य बातें – Union Budget 2024-25 Highlights in Hindi