किस शहर में दृष्टिबाधित लोगों के लिए भारत का पहला रेडियो चैनल 'रेडियो अक्ष' लॉन्च किया गया है?
☑️ Current Affairs
Date :- 20/ April (04) /2022
Day :- बुधवार
#DCA_Dose 🔥 ⃝➥ 111__
प्रश्न 1:- Migration tracking system (MTS) एप्लिकेशन विकसित करने वाला भारत का पहला राज्य कौन सा बना है?
उत्तर :- महाराष्ट्र।
प्रश्न 2:- विश्व बैंक की रिपोर्ट के अनुसार, 2011 से 2019 के बीच भारत में अत्यधिक गरीबी में कितने प्रतिशत की कमी आई है?
उत्तर :- 12.3 प्रतिशत।
प्रश्न 3:- किस राज्य के मुख्यमंत्री ने 300 यूनिट तक मुफ्त बिजली की घोषणा की है?
उत्तर :- पंजाब के मुख्यमंत्री भगवंत मान ने।
प्रश्न 4:- किस शहर में दृष्टिबाधित लोगों के लिए भारत का पहला रेडियो चैनल 'रेडियो अक्ष' लॉन्च किया गया है?
उत्तर :- नागपुर में।
प्रश्न 5:- कौनसा देश संयुक्त राष्ट्र आर्थिक और सामाजिक परिषद (ईसीओएसओसी) के चार निकायों के लिए निर्वाचित हुआ है?
उत्तर :- अपना प्यारा देश भारत।
प्रश्न 6:- ओडिशा के किन शहरों में 2023 FIH पुरुष हॉकी विश्व कप का आयोजन किया जाएगा?
उत्तर :- भुबनेश्वर और राउरकेला में।
प्रश्न 7:- AIMA ने शूजीत सरकार को किस सम्मान से सम्मानित किया है?
उत्तर :- डायरेक्टर ऑफ द ईयर अवार्ड।
प्रश्न 8:- भारत का पहला स्किल इंडिया इंटरनेशनल सेंटर किस शहर में कौशल विकास संस्थान (एसडीआई) में लॉन्च किया गया है?
उत्तर :- भुवनेश्वर में।
प्रश्न 9:- डेनिश ओपन स्विमिंग में साजन प्रकाश ने 200 मीटर बटरफ्लाई में कौनसा पदक जीता है?
उत्तर :- स्वर्ण पदक। (वेदांत माधवन ने 1500 मीटर फ्रीस्टाइल में जीता रजत पदक)
प्रश्न 10:- कब से कब तक 1 लाख से अधिक एबी-एचडब्ल्यूसी में ब्लॉक स्तरीय स्वास्थ्य मेलों का आयोजन किया जा रहा है?
उत्तर :- 18 से 22 अप्रैल तक।
प्रश्न 11:- एयर इंडिया एसेट होल्डिंग के सीएमडी के रूप में किसे नियुक्त किया गया है?
उत्तर :- विक्रम देव दत्त।
प्रश्न 12:- किसने कोविड-19 संक्रमण का पता लगाने के लिए पहली बार श्वास परीक्षण को अधिकृत किया है?
उत्तर :- FDA (खाद्य एवं औषधि प्रशासन) ने।
प्रश्न 13:- किस आयोग के द्वारा राष्ट्रीय डेटा और एनालिटिक्स प्लेटफॉर्म लॉन्च किया जायेगा?
उत्तर :- नीति आयोग के द्वारा।
प्रश्न 14:- किस राज्य ने सिद्धलिंग स्वामी की जयंती को ‘एकीकरण दिवस’ (Integration Day) के रूप में मनाने की घोषणा की है?
उत्तर :- कर्नाटक राज्य ने।
प्रश्न 15:- किस राज्य के मुख्यमंत्री ने 125 यूनिट तक मुफ्त बिजली की घोषणा की है?
उत्तर :- हिमाचल प्रदेश के मुख्यमंत्री जयराम ठाकुर जी ने।
प्रश्न 16.ओडिशा के किन शहरों में 2023 FIH पुरुष हॉकी विश्व कप का आयोजन किया जाएगा?
उत्तर :- भुबनेश्वर और राउरकेला में।
प्रश्न 17:- मार्च में WPI मुद्रास्फीति 4 महीने के उच्च स्तर, कितने % पर पहुंची है?
उत्तर :- 14.55% पर।
प्रश्न 18:- कर्नाटक राज्य ने किसे ब्रेन हेल्थ इनिशिएटिव का ब्रांड एंबेसडर बनाया है?
उत्तर :- रॉबिन उथप्पा को।
प्रश्न 19:- भारतीय सेना के अगले प्रमुख कौन होंगे?
उत्तर :- लेफ्टिनेंट जनरल मनोज पांडे।
प्रश्न 20:- गूगल के किस नए एप्प से एप्पल यूजर अपने डेटा को आईफोन से एंड्रॉइड में बड़े आसानी से स्थानांतरित कर सकते हैं?
उत्तर :- ‘Switch to Android’
प्रश्न 21:- उष्णकटिबंधीय तूफान मेगी ने किस देश में कोहराम मचाया है?
उत्तर :- फिलीपींस में।
प्रश्न 22:- किसने नई दिल्ली में इंडिया इंटरनेशनल सेंटर (IIC) के हीरक जयंती समारोह का उद्घाटन किया है?
उत्तर :- राष्ट्रपति राम नाथ कोविंद जी ने।
प्रश्न 23:- किसके द्वारा हिमाचल प्रदेश को लद्दाख से जोड़ने वाली दुनिया की सबसे ऊंची सुरंग का निर्माण किया जायेगा?
उत्तर :- BRO
प्रश्न 24:- लॉयड ने किसे अपना ब्रांड एंबेसडर नियुक्त किया है?
उत्तर :- सौरव गांगुली।
प्रश्न 25:- किसने नई दिल्ली में 10 दिवसीय राष्ट्रीय साइबर सुरक्षा घटना प्रतिक्रिया अभ्यास का उद्घाटन किया है?
उत्तर :- राष्ट्रीय सुरक्षा सलाहकार (NSA) अजीत डोभाल जी ने।
प्रश्न 26:- किसने लेह में अपना पहला आईटी प्रशिक्षण और सेवा केंद्र स्थापित किया है?
उत्तर :- इथोश डिजिटल ने।
प्रश्न 27:- केंद्र सरकार ने कोविड से लड़ने वाले स्वास्थ्यकर्मियों के लिए शुरू की गई प्रधानमंत्री गरीब कल्याण पैकेज बीमा योजना को 19 अप्रैल से कितने महीनों की अवधि के लिए आगे बढ़ा दिया है?
उत्तर :- 6 महीनों की अवधि के लिए।
प्रश्न 28:- भारत और किस देश ने क्वांटम कंप्यूटिंग पर इंडो-फिनिश वर्चुअल नेटवर्क सेंटर स्थापित करने के निर्णय की घोषणा की है?
उत्तर :- फिनलैंड ने।
प्रश्न 29:- किस शहर में सेना कमांडरों का सम्मेलन शुरू हुआ है?
उत्तर :- नई दिल्ली में।
प्रश्न 30:- भारत ने किस देश को अंतरिक्ष, दूरसंचार और ऊर्जा क्षेत्रों में मदद का आश्वासन दिया है?
उत्तर :- मंगोलिया।
️ Current Affairs
Question 1:- Which state has become the first state in India to develop Migration Tracking System (MTS) application?
Answer:- Maharashtra.
Question 2:- According to the World Bank report, by what percentage has there been a reduction in extreme poverty in India between 2011 and 2019?
Answer :- 12.3 percent.
Question 3:- The Chief Minister of which state has announced free electricity up to 300 units?
Answer:- Punjab Chief Minister Bhagwant Mann.
Question 4:- In which city India's first radio channel 'Radio Aksh' has been launched for visually impaired people?
Answer :- In Nagpur.
Question 5:- Which country has been elected to the four bodies of the United Nations Economic and Social Council (ECOSOC)?
Answer:- India is my beloved country.
Question 6:- In which cities of Odisha will the 2023 FIH Men's Hockey World Cup be organized?
Answer :- In Bhubaneswar and Rourkela.
Question 7:- With which honor has AIMA honored Shoojit Sircar?
Answer:- Director of the Year Award.
Question 8:- India's first Skill India International Center has been launched at Skill Development Institute (SDI) in which city?
Answer :- In Bhubaneshwar.
Question 9:- Sajan Prakash has won which medal in the 200m butterfly in the Danish Open Swimming?
Answer:- Gold Medal. (Vedanta Madhavan won silver medal in 1500m freestyle)
Question 10:- From when till when block level health fairs are being organized in more than 1 lakh AB-HWCs?
Answer: - From 18 to 22 April.
Question 11:- Who has been appointed as the CMD of Air India Asset Holding?
Answer:- Vikram Dev Dutt.
Question 12:- Who has authorized the first breath test to detect Kovid-19 infection?
Answer:- FDA (Food and Drug Administration).
Question 13:- National Data and Analytics Platform will be launched by which commission?
Answer:- By NITI Aayog.
Question 14:- Which state has announced to celebrate the birth anniversary of Siddalinga Swami as 'Integration Day'?
Answer:- Karnataka State.
Question 15:- The Chief Minister of which state has announced free electricity up to 125 units?
Answer:- Jai Ram Thakur, the Chief Minister of Himachal Pradesh.
Question 16. In which cities of Odisha will the 2023 FIH Men's Hockey World Cup be organized?
Answer :- In Bhubaneswar and Rourkela.
Question 17:- WPI inflation has reached a 4-month high in March, by what %?
Answer :- At 14.55%.
Question 18:- Who has been appointed as the brand ambassador of Brain Health Initiative by the state of Karnataka?
Answer:- Robin Uthappa.
Question 19:- Who will be the next Chief of Indian Army?
Answer:- Lt Gen Manoj Pandey.
Question 20: - With which new app from Google, Apple users can easily transfer their data from iPhone to Android?
Answer :- 'Switch to Android'
Question 21:- Tropical storm Magi has created a furore in which country?
Answer:- In the Philippines.
Question 22:- Who has inaugurated the Diamond Jubilee Celebrations of India International Center (IIC) in New Delhi?
Answer:- President Ram Nath Kovind.
Question 23:- By whom will the world's tallest tunnel connecting Himachal Pradesh to Ladakh be constructed?
Answer :- BRO
Question 24:- Who has been appointed by Lloyd's as its brand ambassador?
Answer:- Sourav Ganguly.
Question 25:- Who has inaugurated the 10-day National Cyber Security Incident Response Exercise in New Delhi?
Answer: - National Security Advisor (NSA) Ajit Doval.
Question 26:- Who has set up its first IT training and service center in Leh?
Answer: Ethosh Digital.
Question 27:- The Central Government has extended the Pradhan Mantri Garib Kalyan Package Insurance Scheme for health workers fighting Kovid for a period of how many months from April 19?
Answer :- For a period of 6 months.
Question 28:- India and which country have announced the decision to set up the Indo-Finnish Virtual Network Center on Quantum Computing?
Answer:- Finland.
Question 29:- In which city the Army Commanders' Conference has started?
Answer:- In New Delhi.
Question 30:- Which country has India assured help in space, telecommunication and energy sectors?
Answer:- Mongolia.
Post a Comment