Header Ads

मुंबई और किस शहर को “2021 ट्री सिटी ऑफ द वर्ल्ड” के रूप में मान्यता दी गयी है?

 ☑️ Current Affairs

Date :- 14/ April (04) /2022

Day :- गुरुवार

#DCA_Dose 🔥 ⃝➥ 105__


प्रश्न 1:- किसने छात्रों को फिजिकल मोड में एक साथ दो पूर्णकालिक डिग्री प्रोग्राम करने की अनुमति दे दी है?

उत्तर :- UGC ने।


प्रश्न 2:- किस केंद्रीय मंत्री ने अमृत समागम का उद्घाटन किया है?

उत्तर :- केंद्रीय गृह मंत्री श्री अमित शाह जी ने।


प्रश्न 3:- उपभोक्ता मूल्य सूचकांक (CPI) द्वारा मापी गई खुदरा मुद्रास्फीति मार्च में बढ़कर कितनी % हो गई है?

उत्तर :- 6.95%।


प्रश्न 4:- किसे ICC क्रिकेट समिति के सदस्य बोर्ड प्रतिनिधि के रूप में नियुक्त किया गया है?

उत्तर :- BCCI सचिव जय शाह को।


प्रश्न 5:- किसने वीडियो कॉन्फ्रेंसिंग के माध्यम से गुजरात के अडालज में श्री अन्नपूर्णा धाम ट्रस्ट के छात्रावास और शिक्षा परिसर का उद्घाटन किया है?

उत्तर :- प्रधानमंत्री नरेन्द्र मोदीजी ने।


प्रश्न 6:- मुंबई और किस शहर को “2021 ट्री सिटी ऑफ द वर्ल्ड” के रूप में मान्यता दी गयी है?

उत्तर :- हैदराबाद।


प्रश्न 7:- किसके अध्ययन के अनुसार कावेरी नदी में माइक्रोप्लास्टिक मिला है?

उत्तर :- IISc के अध्ययन के अनुसार।


प्रश्न 8:- किस केंद्रीय मंत्री ने कोविड के नए XE-वेरिएंट पर विशेषज्ञों और अधिकारियों के साथ समीक्षा बैठक की अध्यक्षता की है?

उत्तर :- केंद्रीय स्वास्थ्य मंत्री डॉ मनसुख मंडाविया जी ने।


प्रश्न 9:- भारत और किसने नागालैंड में नगरपालिका संसाधन जुटाने में सहायता के लिए 2 मिलियन प्रोजेक्ट रेडीनेस फाइनेंसिंग ऋण पर हस्ताक्षर किए हैं?

उत्तर :- ADB ने।


प्रश्न 10:- 2021-22 में भारत का सोने का आयात कितनी फीसदी बढ़कर 46.14 अरब रुपये हो गया है?

उत्तर :- 33.34 फीसदी बढ़कर।


प्रश्न 11:- वाणिज्य मंत्रालय के अनुसार वित्त वर्ष 2022 में पेटेंट आवेदनों की संख्या बढ़कर कितनी हुई है?

उत्तर :- 66,440।


प्रश्न 12:- कौनसा देश अपनी 18 वर्ष से अधिक आयु की 97% आबादी को वैक्सीन की पहली डोज लगाने वाला पहला देश बन चुका है?

उत्तर :- भारत।


प्रश्न 13:- किस शहर में पहला खेलो इंडिया नेशनल रैंकिंग महिला तीरंदाजी टूर्नामेंट आयोजित किया गया है?

उत्तर :- जमशेदपुर में।


प्रश्न 14:- किस भारतीय ग्रैंडमास्टर ने आइसलैंड में रेकजाविक ओपन शतरंज टूर्नामेंट जीता है?

उत्तर :- भारतीय ग्रैंडमास्टर आर प्रागानंदा ने।


प्रश्न 15:- UNDP और किसके भागीदारों ने भारत सहित 19 देशों में 22 स्थानीय नवप्रवर्तकों के लिए जलवायु कार्रवाई अनुदान में $2.2 मिलियन की घोषणा की है?

उत्तर :- एडाप्टेशन इनोवेशन मार्केटप्लेस (AIM) के भागीदारों ने।


प्रश्न 16.कौनसा देश अपनी 18 वर्ष से अधिक आयु की 97% आबादी को वैक्सीन की पहली डोज लगाने वाला पहला देश बन चुका है?

उत्तर :- भारत।

 

प्रश्न 17: कौनसा देश 2026 राष्ट्रमंडल खेलों की मेजबानी करेगा ?

उत्तर – ऑस्ट्रेलिया


प्रश्न 18: हाल ही में आईपीएल के इतिहास में सबसे तेज 100 छक्के लगाने वाले भारतीय खिलाडी कौन बने हैं ?

उत्तर – हार्दिक पांड्या

 

प्रश्न 19: हाल ही में भारत के G20 के मुख्य सचिव कौन बने हैं ?

उत्तर- हर्षवर्धन शृंगला


प्रश्न 20 : हाल ही में पहला खेलो इंडिया नेशनल रैंकिंग महिला तीरंदाजी टूर्नामेंट खान आयोजित हुआ है ?

उत्तर : झारखण्ड

 

प्रश्न 21 : हाल ही में “लॉयड” ने पूर्वी भारतीय बाजारों के लिए किये किसे अपना ब्रांड अम्बेसडर बनाया है ?

उत्तर – सौरभ गांगुली


प्रश्न 22: हाल ही में किस राज्य सरकार ने फसल बीमा से सम्बंधित शिकायतों के लिए पोर्टल लांच किया है ?

उत्तर : हरियाणा


प्रश्न 23: हाल ही में एयरपोर्ट्स काउंसिल इंटरनेशनल ने 2021 का सबसे व्यस्त हवाई अड्डा घोषित किया है ?

उत्तर – अटलांटा अंतराष्ट्रीय हवाई अड्डा


प्रश्न 24 :हाल ही में कहाँ “जल निगरानी” मोबाइल ऐप लांच किया गया है ?

उत्तर –जम्मू-कश्मीर


प्रश्न 25: हाल ही में वह पहला देश कौनसा है जिसने जंगली जानवरों को क़ानूनी अधिकार दिया है ?

उत्तर : इक्वाडोर

☑️ Current Affairs Date :- 14/ April (04) /2022  Day :- गुरुवार  #DCA_Dose 🔥 ⃝➥ 105__   प्रश्न 1:- किसने छात्रों को फिजिकल मोड में एक साथ दो पूर्णकालिक डिग्री प्रोग्राम करने की अनुमति दे दी है?  उत्तर :- UGC ने।    प्रश्न 2:- किस केंद्रीय मंत्री ने अमृत समागम का उद्घाटन किया है?  उत्तर :- केंद्रीय गृह मंत्री श्री अमित शाह जी ने।    प्रश्न 3:- उपभोक्ता मूल्य सूचकांक (CPI) द्वारा मापी गई खुदरा मुद्रास्फीति मार्च में बढ़कर कितनी % हो गई है?  उत्तर :- 6.95%।    प्रश्न 4:- किसे ICC क्रिकेट समिति के सदस्य बोर्ड प्रतिनिधि के रूप में नियुक्त किया गया है?  उत्तर :- BCCI सचिव जय शाह को।    प्रश्न 5:- किसने वीडियो कॉन्फ्रेंसिंग के माध्यम से गुजरात के अडालज में श्री अन्नपूर्णा धाम ट्रस्ट के छात्रावास और शिक्षा परिसर का उद्घाटन किया है?  उत्तर :- प्रधानमंत्री नरेन्द्र मोदीजी ने।    प्रश्न 6:- मुंबई और किस शहर को “2021 ट्री सिटी ऑफ द वर्ल्ड” के रूप में मान्यता दी गयी है?  उत्तर :- हैदराबाद।    प्रश्न 7:- किसके अध्ययन के अनुसार कावेरी नदी में माइक्रोप्लास्टिक मिला है?  उत्तर :- IISc के अध्ययन के अनुसार।    प्रश्न 8:- किस केंद्रीय मंत्री ने कोविड के नए XE-वेरिएंट पर विशेषज्ञों और अधिकारियों के साथ समीक्षा बैठक की अध्यक्षता की है?  उत्तर :- केंद्रीय स्वास्थ्य मंत्री डॉ मनसुख मंडाविया जी ने।    प्रश्न 9:- भारत और किसने नागालैंड में नगरपालिका संसाधन जुटाने में सहायता के लिए 2 मिलियन प्रोजेक्ट रेडीनेस फाइनेंसिंग ऋण पर हस्ताक्षर किए हैं?  उत्तर :- ADB ने।    प्रश्न 10:- 2021-22 में भारत का सोने का आयात कितनी फीसदी बढ़कर 46.14 अरब रुपये हो गया है?  उत्तर :- 33.34 फीसदी बढ़कर।    प्रश्न 11:- वाणिज्य मंत्रालय के अनुसार वित्त वर्ष 2022 में पेटेंट आवेदनों की संख्या बढ़कर कितनी हुई है?  उत्तर :- 66,440।    प्रश्न 12:- कौनसा देश अपनी 18 वर्ष से अधिक आयु की 97% आबादी को वैक्सीन की पहली डोज लगाने वाला पहला देश बन चुका है?  उत्तर :- भारत।    प्रश्न 13:- किस शहर में पहला खेलो इंडिया नेशनल रैंकिंग महिला तीरंदाजी टूर्नामेंट आयोजित किया गया है?  उत्तर :- जमशेदपुर में।    प्रश्न 14:- किस भारतीय ग्रैंडमास्टर ने आइसलैंड में रेकजाविक ओपन शतरंज टूर्नामेंट जीता है?  उत्तर :- भारतीय ग्रैंडमास्टर आर प्रागानंदा ने।    प्रश्न 15:- UNDP और किसके भागीदारों ने भारत सहित 19 देशों में 22 स्थानीय नवप्रवर्तकों के लिए जलवायु कार्रवाई अनुदान में $2.2 मिलियन की घोषणा की है?  उत्तर :- एडाप्टेशन इनोवेशन मार्केटप्लेस (AIM) के भागीदारों ने।    प्रश्न 16.कौनसा देश अपनी 18 वर्ष से अधिक आयु की 97% आबादी को वैक्सीन की पहली डोज लगाने वाला पहला देश बन चुका है?  उत्तर :- भारत।     प्रश्न 17: कौनसा देश 2026 राष्ट्रमंडल खेलों की मेजबानी करेगा ?  उत्तर – ऑस्ट्रेलिया    प्रश्न 18: हाल ही में आईपीएल के इतिहास में सबसे तेज 100 छक्के लगाने वाले भारतीय खिलाडी कौन बने हैं ?  उत्तर – हार्दिक पांड्या     प्रश्न 19: हाल ही में भारत के G20 के मुख्य सचिव कौन बने हैं ?  उत्तर- हर्षवर्धन शृंगला    प्रश्न 20 : हाल ही में पहला खेलो इंडिया नेशनल रैंकिंग महिला तीरंदाजी टूर्नामेंट खान आयोजित हुआ है ?  उत्तर : झारखण्ड     प्रश्न 21 : हाल ही में “लॉयड” ने पूर्वी भारतीय बाजारों के लिए किये किसे अपना ब्रांड अम्बेसडर बनाया है ?  उत्तर – सौरभ गांगुली    प्रश्न 22: हाल ही में किस राज्य सरकार ने फसल बीमा से सम्बंधित शिकायतों के लिए पोर्टल लांच किया है ?  उत्तर : हरियाणा    प्रश्न 23: हाल ही में एयरपोर्ट्स काउंसिल इंटरनेशनल ने 2021 का सबसे व्यस्त हवाई अड्डा घोषित किया है ?  उत्तर – अटलांटा अंतराष्ट्रीय हवाई अड्डा    प्रश्न 24 :हाल ही में कहाँ “जल निगरानी” मोबाइल ऐप लांच किया गया है ?  उत्तर –जम्मू-कश्मीर    प्रश्न 25: हाल ही में वह पहला देश कौनसा है जिसने जंगली जानवरों को क़ानूनी अधिकार दिया है ?  उत्तर : इक्वाडोर    ️ Current Affairs Date :- 14/ April (04) /2022 Day :- Thursday #DCA_Dose 105__  Question 1:- Who has allowed students to pursue two full-time degree programs simultaneously in physical mode? Answer:- UGC.   Question 2:- Which Union Minister has inaugurated the Amrit Samagam? Answer:- Union Home Minister Shri Amit Shah ji.   Question 3:- Retail inflation as measured by the Consumer Price Index (CPI) has increased to what % in March? Answer :- 6.95%.   Question 4:- Who has been appointed as the member board representative of the ICC Cricket Committee? Answer:- BCCI Secretary Jay Shah.   Question 5:- Who has inaugurated the hostel and education complex of Shri Annapurna Dham Trust in Adalaj, Gujarat through video conferencing? Answer:- Prime Minister Narendra Modi.   Question 6:- Mumbai and which city has been recognized as the “2021 Tree City of the World”? Answer :- Hyderabad.   Question 7:- According to whose study microplastic has been found in Kaveri river? Answer :- According to the study of IISc.   Question 8:- Which Union Minister has chaired the review meeting with experts and officials on the new XE-variant of Kovid? Answer:- Union Health Minister Dr. Mansukh Mandaviya ji.   Question 9:- India and who has signed a 2 million Project Readiness Financing Loan to help raise municipal resources in Nagaland? Answer: - ADB.   Question 10:- By what percent India's gold import has increased to Rs 46.14 billion in 2021-22? Answer :- 33.34 percent increase.   Question 11:- According to the Ministry of Commerce, the number of patent applications has increased in the financial year 2022 by what? Answer :- 66,440.   Question 12:- Which country has become the first country to administer the first dose of the vaccine to 97% of its population above the age of 18 years? North India.   Question 13:- In which city the first Khelo India National Ranking Women's Archery tournament has been organized? Answer:- In Jamshedpur.   Question 14:- Which Indian Grandmaster has won the Reykjavik Open Chess Tournament in Iceland? Answer:- Indian Grandmaster R Pragananda.   Question 15:- UNDP and whose partners have announced $2.2 million in climate action grants for 22 local innovators in 19 countries including India? Answer :- Partners of Adaptation Innovation Marketplace (AIM).   Question 16.  Retail inflation as measured by the Consumer Price Index (CPI) has increased to what % in March? Answer :- 6.95%.   Question 17: Which country will host the 2026 Commonwealth Games? Answer – Australia   Question 18: Recently who has become the fastest Indian player to hit 100 sixes in the history of IPL? Answer – Hardik Pandya   Question 19: Recently who has become the Chief Secretary of G20 of India? Answer – Harshvardhan Shringla   Question 20: Recently the first Khelo India National Ranking Women's Archery Tournament was held in which country? Answer: Jharkhand   Question 21: Recently who has been appointed as its brand ambassador for East Indian markets by Lloyd? Answer – Sourav Ganguly   Question 22: Recently which state government has launched a portal for complaints related to crop insurance? Answer: Haryana   Question 23: Recently the Airports Council International has declared the busiest airport of 2021? Answer – Atlanta International Airport   Question 24: Where has the “Water Monitoring” mobile app been launched recently? Answer – Jammu and Kashmir   Question 25: Recently which is the first country which has given legal rights to wild animals? Answer: Ecuador


️ Current Affairs

Date :- 14/ April (04) /2022
Day :- Thursday
#DCA_Dose 105__

Question 1:- Who has allowed students to pursue two full-time degree programs simultaneously in physical mode?
Answer:- UGC.


Question 2:- Which Union Minister has inaugurated the Amrit Samagam?
Answer:- Union Home Minister Shri Amit Shah ji.


Question 3:- Retail inflation as measured by the Consumer Price Index (CPI) has increased to what % in March?
Answer :- 6.95%.


Question 4:- Who has been appointed as the member board representative of the ICC Cricket Committee?
Answer:- BCCI Secretary Jay Shah.


Question 5:- Who has inaugurated the hostel and education complex of Shri Annapurna Dham Trust in Adalaj, Gujarat through video conferencing?
Answer:- Prime Minister Narendra Modi.


Question 6:- Mumbai and which city has been recognized as the “2021 Tree City of the World”?
Answer :- Hyderabad.


Question 7:- According to whose study microplastic has been found in Kaveri river?
Answer :- According to the study of IISc.


Question 8:- Which Union Minister has chaired the review meeting with experts and officials on the new XE-variant of Kovid?
Answer:- Union Health Minister Dr. Mansukh Mandaviya ji.


Question 9:- India and who has signed a 2 million Project Readiness Financing Loan to help raise municipal resources in Nagaland?
Answer: - ADB.


Question 10:- By what percent India's gold import has increased to Rs 46.14 billion in 2021-22?
Answer :- 33.34 percent increase.


Question 11:- According to the Ministry of Commerce, the number of patent applications has increased in the financial year 2022 by what?
Answer :- 66,440.


Question 12:- Which country has become the first country to administer the first dose of the vaccine to 97% of its population above the age of 18 years?
North India.


Question 13:- In which city the first Khelo India National Ranking Women's Archery tournament has been organized?
Answer:- In Jamshedpur.


Question 14:- Which Indian Grandmaster has won the Reykjavik Open Chess Tournament in Iceland?
Answer:- Indian Grandmaster R Pragananda.


Question 15:- UNDP and whose partners have announced $2.2 million in climate action grants for 22 local innovators in 19 countries including India?
Answer :- Partners of Adaptation Innovation Marketplace (AIM).


Question 16.  Retail inflation as measured by the Consumer Price Index (CPI) has increased to what % in March?
Answer :- 6.95%.
 
Question 17: Which country will host the 2026 Commonwealth Games?
Answer – Australia


Question 18: Recently who has become the fastest Indian player to hit 100 sixes in the history of IPL?
Answer – Hardik Pandya
 
Question 19: Recently who has become the Chief Secretary of G20 of India?
Answer – Harshvardhan Shringla


Question 20: Recently the first Khelo India National Ranking Women's Archery Tournament was held in which country?
Answer: Jharkhand
 
Question 21: Recently who has been appointed as its brand ambassador for East Indian markets by Lloyd?
Answer – Sourav Ganguly


Question 22: Recently which state government has launched a portal for complaints related to crop insurance?
Answer: Haryana


Question 23: Recently the Airports Council International has declared the busiest airport of 2021?
Answer – Atlanta International Airport


Question 24: Where has the “Water Monitoring” mobile app been launched recently?
Answer – Jammu and Kashmir


Question 25: Recently which is the first country which has given legal rights to wild animals?
Answer: Ecuador

कोई टिप्पणी नहीं

Blogger द्वारा संचालित.