Header Ads

किस देश के घास के मैदान ' पम्पास ' कहलाते हैं ?

 भूगोल प्रश्न सभी परीक्षा के लिए


 1. सुन्दरवन का डेल्टा कौन-सा नदी बनाती है ?

उत्तर : गंगा


 2. भारत में रेलमागोॅ का सबसे बडा जाल किस राज्य में पाया जाता है ?

उत्तर : उत्तर प्रदेश


3. संयुक्त राज्य अमेरिका की सबसे बड़ी स्वणॅ उत्खनन की खान ' होमस्टेक ' किस राज्य में स्थित है ?

उत्तर : दक्षिण डकोटा में


4. एण्डीज पवॅतमाला ( दक्षिण अमेरिका ) सबसे ऊँचा चोटी का क्या नाम है ?

उत्तर : एकांकागुआ


5. विश्व के अधिकांश पठारी भागों में किस व्यवसाय की प्रधानता पायी जाती है ?

उत्तर: उतखन्न


6. ' मेसेटा का पठार ' कहाँ स्थित है ?

उत्तर : स्पेन और पुर्तगाल


7. ' कनाडियन पैसिफिक रेलमार्ग ' कहाँ से कहाँ तक जाता है ?

उत्तर : हैलीफैक्स से बैंकूवर तक


8. 1981 में स्थापित ' भारतीय वन सवेक्षण विभाग का मुख्यालय कहाँ है ?

उत्तर : देहरादून


9. ब्लैक हिल, ब्लू पहाड़ और ग्रीन पहाड़ नाम पहाड़ियाँ किस देश में स्थित है ?

उत्तर : संयुक्त राज्य अमेरिका


10. चिनाब नदी का उद्गम स्थल कहाँ है

उत्तर : बारालाचा दरेॅ

11. भारत में कोयला प्रचुर मात्रा में कहाँ पाया जाता है ?

उत्तर : गोंडवाना क्षेत्र में


12. `हीराकुड परियोजना ’ किस राज्य में तथा किस नदी पर स्थित है ?

उत्तर : ओड़िशा, महानदी पर


13. ' रवाण्डा ' की राजधानी क्या है ?

 उत्तर : किगाली


14. माउन्ट एटना ' किस पवॅतमाला में स्थित है ?

उत्तर : सिसली ( इटली )


15. आस्ट्रेलिया किस नदी के किनारे बसा है?

उत्तर : मरेॅ डालिग ( 3717 किमी. )


16. ग्रीनलैंड की खोज किसने की थी ?

उत्तर : राबॅटॅ पिअरी


17. सबसे ऊँचा जलप्रपात कौन-सा है

उत्तर : साल्टो एंजिल ( वेनेजुएला)


18. ' डोडोमा ' किस देश की राजधानी है ?

उत्तर : तंजानिया


19. ' युगाण्डा ' की राजधानी क्या है ?

उत्तर : कम्पाला


20. किस दिन पृथ्वी से सूर्य की दूरी न्यूनतम होती है ?

उत्तर : 3 जनवरी को

21. -1° देशांतर की सबसे अधिक दूरी- न्यूनतम होती है ?

उत्तर : भूमध्यरेखा पर


22. ' दहाड़ता चालीसा ' क्या है ?

उत्तर : दक्षिणी गोलार्ध में 40° अक्षांश के पास का स्थान जहाँ तेज पछुआ हवाएँ चलती हैं


23.' माओरी ' का मूल निवास कहाँ है ?

उत्तर : न्यूजीलैंड में


24. तुंगभद्रा तथा भिमा की नदियाँ किस नदी कि सहायक नदियाँ हैं ?

उत्तर : कृष्णा नदी


25. छोटानागपुर पठार की सबसे ऊंची चोटी कौन-सी ?

उत्तर : पारसनाथ


26. विश्व का सबसे बड़ा प्रायद्वीप कौन-सा है ?

उत्तर : अरब प्रायद्वीप ( क्षेत्रफल 32,50,000 वग किमी )


27. सिनकोना वृक्ष से मलेरिया की कौन-सी दवा बनाया जाती है ?

उत्तर : कुनैन


28. भारत की सबसे बड़ी नहर परियोजना कौन सी है?

उत्तर : इनि्दरा गाँधी नहर ( राजस्थान नहर ) परियोजना


29. भाखड़ा-नांगल परियोजना में मानव निर्मित झील को किस नाम से जाना जाता है ?

उत्तर : गोविन्द सागर के नाम से


30. किस ग्रह को ' लाल तारा ' की संज्ञा दी जाती है ?

उत्तर : मंगल को


31. उत्तरी अमेरिका में स्थित ' माउण्ट मैकिन्ले ' किस पहाड़ कि चोटी है ?

उत्तर : रॅाकीज की


32. नीदरलैंड में समुद्र से लिये गये भू-भाग को किस नाम से जाना जाता है ?

उत्तर : पोल्डर के नाम से


33. ' लन्दन ' किस नदी के तट पर स्थित है ?

उत्तर : टेम्स नदी के तट पर


34. भारत की सबसे अधिक गहरी खान कौन-सी है ?

उत्तर : कोलार की खान


35. किस देश के घास के मैदान ' पम्पास ' कहलाते हैं ?

उत्तर : अजेॅन्टीना के


36. देश में मौसम मानचित्र बनाने का प्रमुख कार्यालय किस नगर में स्थित है ?

उत्तर : पुणे में


37. ' मचकुण्ड जलविद्युत परियोजना ' किन राज्यों का संयुक्त उपक्रम है ?

उत्तर : ओडिशा व आंध्र प्रदेश का


38. उत्तर प्रदेश हिमालय का सबसे ऊँचा शिखर कौन-सा है ?

उत्तर : नंदा देवी


39. भारत का सबसे अधिक नगरीकृत राज्य कौन-सा है ?

उत्तर : गोवा

 

40. वृहत ज्वार उस समय आता है, जब-

उत्तर : पृथ्वी, चन्द्रमा और सूर्य एक सीधी में होते हैं

41. दक्षिणी अमेरिका का कौन-सा देश क्षेत्रफल की दृष्टि से सबसे बड़ा है ?

उत्तर : ब्राजील


42. मंगल और बृहस्पति की कक्षाओं के बीच सूर्य के चारों ओर परिक्रमा करने वाले शैल के

छोटे टुकड़ों के समूह को क्या कहते हैं ?

उत्तर : क्षुद्रग्रह


43. ' अलमत्ती बाँध ' किस नदी पर है ?

उत्तर : कृष्णा नदी पर



44. जवाहर सागर, राणाप्रताप सागर, और गाँधी सागर जलाशयों का निर्माण किस नदी पर किया गया है ?

उत्तर : चम्बल नदी पर


45. ' जोजिला दरा ' किन-किनको जोड़ता है ?

उत्तर : लेह और श्रीनगर को


46. एसि्कमो लोगों द्वारा टुण्ड्रा क्षेत्र में बफॅ की सहायता से बनाए गये अध्दॅ गोलाकार आवासों को क्या कहा जाता है ?

उत्तर : इग्लू


47. नदियों के ज्वारनदमुख में कीचड़ वाले किनारों के साथ-साथ हल्की-हल्की जैतून रंग

की वनस्पति और श्वसन मूल वाले ज्वारीय वन को क्या कहा जाता है ?

उत्तर : गरान

Geography question for all exam

Geography question for all exam


 1. Which river forms the delta of the Sundarbans?

Answer: Ganga


 2. In which state is the largest network of railroads found in India?

Answer: Uttar Pradesh


3. In which state is the United States' largest gold mine 'Homestek' located?

Answer: South Dakota


4. What is the name of the highest peak in the Andes Mountains (South America)?

Answer: Aconcagua


5. The predominance of which occupation is found in most of the plateau parts of the world?

Answer: Excavated


6. Where is the 'Meseta Plateau' located?

Answer: Spain and Portugal


7. From where does the 'Canadian Pacific Railroad' go?

Answer: Halifax to Bangkok


8. Where is the headquarters of the Indian Forest Survey Department established in 1981?

Answer: Dehradun


9. In which country are the hills named Black Hill, Blue Pahar and Green Pahar located?

Answer: United States


10. Where is the origin of Chenab river

Answer: Baralacha Pass

11. Where is coal found in abundance in India?

Answer: Gondwana region


12. In which state and on which river is the 'Hirakud Project' located?

Answer: Odisha, on the Mahanadi


13. What is the capital of 'Rwanda'?

 Answer: Kigali


14. In which mountain is Mount Etna located?

Answer: Sicily (Italy)


15. On which river is Australia situated?

Answer: Murray Daling (3717 kms)


16. Who discovered Greenland?

Answer: Roberta Peary


17. Which is the highest waterfall

Answer: Salto Angel (Venezuela)


18. 'Dodoma' is the capital of which country?

Answer: Tanzania


19. What is the capital of 'Uganda'?

Answer: Kampala


20. On which day the distance of the Sun from the Earth is minimum?

Answer: 3rd January

21. The longest distance of -1° longitude- is the minimum?

Answer: On the equator


22. What is 'roaring chalisa'?

Answer: The place near 40° latitude in the Southern Hemisphere where strong westerly winds blow


23.' Where is the original residence of Maori?

Answer: New Zealand


24. Tungabhadra and Bhima rivers are the tributaries of which river?

Answer: Krishna river


25. Which is the highest peak of Chotanagpur plateau?

Answer: Parasnath


26. Which is the largest peninsula of the world?

Answer: Arabian Peninsula (Area 32,50,000 sq km)


27. Which malaria drug is made from the cinchona tree?

Answer: Quinine


28. Which is the biggest canal project of India?

Answer: Indira Gandhi Canal (Rajasthan Canal) Project


29. By what name is the man-made lake in the Bhakra-Nangal project known?

Answer: In the name of Govind Sagar


30. Which planet is called 'Red Star'?

Answer: Mars

31. Mount McKinley in North America is the peak of which mountain?

Answer: Rockies


32. By what name is the land taken from the sea in the Netherlands known?

Answer: In the name of Polder


33. 'London' is situated on the bank of which river?

Answer: On the banks of the River Thames


34. Which is the deepest mine of India?

Answer: Kolar mine


35. The grasslands of which country are called 'pampas'?

Answer: Argentina


36. In which city is the head office of making weather maps located in the country?

Answer: Pune


37. Machkund Hydroelectric Project is a joint venture of which states?

Answer: Odisha and Andhra Pradesh


38. Which is the highest peak of Uttar Pradesh Himalaya?

Answer: Nanda Devi


39. Which is the most urbanized state of India?

Answer: Goa

40. The great tide comes when-

Answer: Earth, Moon and Sun are in a straight line


41. Which country of South America is the largest in terms of area?

Answer: Brazil



42. Between the orbits of Mars and Jupiter, the rock orbits around the Sun.

What is a group of small pieces called?

Answer: Asteroids



43. On which river is the 'Almatti Dam' located?

Answer: On Krishna River


44. On which river are the Jawahar Sagar, Rana Pratap Sagar, and Gandhi Sagar reservoirs built?

Answer: On Chambal River


45. 'Zojila Pass' connects whom?

Answer: Leh and Srinagar


46. ​​What are the semi-circular houses built by the Eskimos with the help of buffs in the tundra region called?

Answer: Igloo


47. Light olive color along the muddy banks in the estuaries of rivers The tidal forest having vegetative and respiratory origin of what is called?

Answer: Garan

कोई टिप्पणी नहीं

Blogger द्वारा संचालित.