some Impotent questions_History

♨♨♨some Impotent  questions


प्रश्‍न 1- सैंधववासी मिठास के लिए किस वस्‍तु का प्रयोग करते थे ।

उत्‍तर - शहद का ।

प्रश्‍न 2- ऋग्‍वेद में अघन्‍य शब्‍द किस पशु के लिए प्रयोग किया गया है।

उत्‍तर - गाय ।

प्रश्‍न 3- सिकन्‍दर महान ने भारत पर आक्रमण कब किया ।

उत्‍तर - 326 ई. पू. ।

प्रश्‍न 4- भारत में सिकन्‍दर का मुख्‍य युद्ध किस के साथ हुआ ।

उत्‍तर - पोरस के साथ ।

प्रश्‍न 5- पालि ग्रंथों में गॉव के मुखिया को क्‍या कहा गया है।

उत्‍तर - भोजक ।

प्रश्‍न 6- उज्‍जैन का प्राचीन नाम क्‍या था।

उत्‍तर - अवंतिका ।

प्रश्‍न 7- नन्‍द वंश का संस्‍थापक कौन था ।

उत्‍तर - महापद्मनंद ।

प्रश्‍न 8- प्राचीन भारत में पहला विदेशी आक्रमण किसके द्वारा किया गया ।

उत्‍तर - ईरानियों द्वारा ।

प्रश्‍न 9- मगध का कौन सा शासक सिकन्‍दर का समकालीन था।

उत्‍तर - धनानन्‍द ।

प्रश्‍न 10- नंद वंश का अंतिम सम्राट कौन था ।

उत्‍तर - धनानंद ।

प्रश्‍न 11- बिन्‍दुसार ने विद्रोहियों को कुचलने के लिए अशोक को कहा भेजा था ।

उत्‍तर - तक्षशिला ।

प्रश्‍न 12- किस सम्राट का नाम देवान प्रियादर्शी था ।

उत्‍तर - सम्राट अशोक ।

प्रश्‍न 13- कलिंग का युद्ध कब हुआ

उत्‍तर - 261 ई. पू. ।

प्रश्‍न 14- प्राचीन भारत का कौन सा शासक था जिसने अपने अंतिम दिनों में जैनधर्म को अपना लिया था।

उत्‍तर - चंद्रगुप्‍त मौर्य ने ।

प्रश्‍न 15- मौर्य साम्राज्‍य में कौन सी मुद्रा प्रचलित थी ।

उत्‍तर - पण ।

प्रश्‍न 16- अशोक का उत्‍तराधिकारी कौन था ।

उत्‍तर - कुणाल ।

प्रश्‍न 17- अर्थशास्‍त्र का लेखक किसके समकालीन था ।

उत्‍तर - चन्‍द्रगुप्‍त मौर्य ।

प्रश्‍न 18- मौर्य काल में शिक्षा का प्रसिद्ध केंद्र कौन सा था ।

उत्‍तर - तक्षशिला ।

प्रश्‍न 19- मेगस्‍थनीज की पुस्‍तक का क्‍या नाम था ।

उत्‍तर - इंडिका ।

प्रश्‍न 20- अशोक के शिलालेखों में कौन सी भाषा थी ।

उत्‍तर - प्राकृत ।

प्रश्‍न 21- हड़प्‍पा सभ्‍यता का पता कब और किसने लगाया।

उत्‍तर - 19वीं शताब्‍दी में अंग्रेजों ने।

प्रश्‍न 22- हड़प्‍पा वासियों की सामाजिक व्‍यवस्‍था का मुख्‍य आधार क्‍या था।

उत्‍तर - परिवार।

प्रश्‍न 23- हड़प्‍पा वासियों का समाज कैसा था।

उत्‍तर - मातृ सत्‍तात्‍मक।

प्रश्‍न 24- आग से पकी हुई मिट्टी को हड़प्‍पा वासी क्‍या कहते थे।

उत्‍तर - टेराकोटा।

प्रश्‍न 25- बिल्‍ली का पीछा करते हुए कुत्‍ते के पंजों के निशान कहां मिले है।

उत्‍तर - सिंधुकालीन स्‍थल चन्‍हूदड़ो में।

प्रश्‍न 26- किस खेल का प्रचलन हड़प्‍पा के समय था।

उत्‍तर - शतरंज।

प्रश्‍न 27- हड़प्‍पावासी किसे अपना पवित्र पक्षी मानते थे।

उत्‍तर - फाख्‍ता।

प्रश्‍न 28- स्‍वास्तिक किसकी देन है।

उत्‍तर - हड़प्‍पा सभ्‍यता।

प्रश्‍न 29- कपास की उपज की पहली जानकारी कहां से मिली।

उत्‍तर - हड़प्‍पा।

प्रश्‍न 30- कपास को यूनानी क्‍या कहते थे।

उत्‍तर - सिन्‍डॉन।

प्रश्‍न 31- खेत की जुताई के लिए किसका उपयोग किया जाता था।

उत्‍तर - हल।

प्रश्‍न 32- सैंधव वासी मिठास के लिए किस चीज का इस्‍तेमाल करते थे।

उत्‍तर - शहद।

प्रश्‍न 33- हउ़प्‍पा के समय व्‍यापार की कौन सी प्रणाली प्रचलित थी।

उत्‍तर - वस्‍तु विनिमय प्रणाली।

प्रश्‍न 34- हड़प्‍पा के लोगों ने नगरों और घरों के विन्‍यास के लिए किस पद्धति को अपनाई।

उत्‍तर - ग्रीड पद्धति।

प्रश्‍न 35- हड़प्‍पा सभ्‍यता में शहरीकरण की प्रमुख विशेषता क्‍या थी।

उत्‍तर - निकास प्रणाली।

प्रश्‍न 36- हड़पा में लिपि और धर्म की जानकारी कहां से मिलती है।

उत्‍तर - सैंधवकालीन मुहरों से।

प्रश्‍न 37- चित्राक्षर लिपि को और किस नाम से पुकारा जाता है।

उत्‍तर - बेन्‍ड्रोफ्रेंड्रम लिपित।

प्रश्‍न 38- आजादी (सन् 1947) के बाद भारत में सबसे अधिक कहां हड़प्‍पायुगीन स्‍थलों की खोज हुई।

उत्‍तर - गुजरात।

प्रश्‍न 39- वह कौन सा हड़प्‍पाकालीन स्‍थल है जो त्रिस्‍तरीय था।

उत्‍तर - धौलावीरा।

प्रश्‍न 40- चावल के उत्‍पादन के साक्ष्‍य किस सैंधव पुरास्‍थल से प्राप्‍त हुए है।

उत्‍तर - रंगपुर एवं लोथल।
some Impotent  questions_History

  Some impotent questions

Q1- Which item was used by the Sandhavvasis for sweetness?

Answer - Honey.

Question 2- In the Rigveda, the word intransitive is used for which animal.

Answer - Cow.

Question 3- When did Alexander the Great invade India.

Answer - 326 BC .

Question 4- With whom was the main battle of Alexander in India?

Answer - With Porus.

Question 5- What is the head of the village called in Pali texts.

Answer: Eater.

Question 6- What was the ancient name of Ujjain.

Answer - Avantika.

Question 7- Who was the founder of Nanda Dynasty.

Answer - Mahapadmananda.

Question 8- Who was the first foreign invasion in ancient India.

Answer - by Iranians.

Q9- Which ruler of Magadha was a contemporary of Sikandar.

Answer - Dhanand.

Question 10- Who was the last emperor of Nanda dynasty.

Answer - Dhananand.

Question 11- Bindusar sent Ashoka to crush the rebels.

Answer - Taxila.

Question 12- Which emperor was named Dewan Priyadarshi.

Answer - Emperor Ashoka.

Question 13- When did the Kalinga war happen?

Answer - 261 BC .

Question 14- Which ruler of ancient India who adopted Jainism in his last days.

Answer - Chandragupta Maurya.

Question 15- Which currency was prevalent in Maurya Empire.

Answer: Gage

Question 16- Who was the successor of Ashoka.

Answer - Kunal.

Question 17- Who was the contemporary of the writer of Economics?

Answer - Chandragupta Maurya.

Question 18- Which was the famous center of education in the Mauryan period.

Answer - Taxila.

Q19- What was the name of the book of Megasthenes?

Answer - Indica.

Question 20- Which language was there in the inscriptions of Ashoka.

Answer - Prakrit.

Question 21- When and who discovered the Harappan civilization.

Answer - British in the 19th century.

Question 22- What was the mainstay of the social system of the Harappans.

Answer - Family.

Question 23- How was the society of the Harappans.

Answer - Maternal positive.

Question 24- What was the Harappan called the soil baked by fire.

Answer - Terracotta.

Question 25- Where are the dog's claw marks found while chasing the cat.

Answer - Indus site at Chanhudaro.

Question 26- Which sport was in vogue during Harappa.

Answer - Chess.

Question 27- Who did the Harappans consider to be their sacred bird?

Answer - Fakhta.

Question 28- Who is the swastika?

Answer - Harappan Civilization.

Question 29- Where did you get the first information about cotton yield?

Answer - Harappa

Question 30- What were the Greeks called cotton.

Answer - Sindon.

Question 31- Who was used for plowing the field?

Answer - Solution.

Question 32- What was the use of the Sandhavas for sweetness?

Answer - Honey.

Question 33- Which system of trade was prevalent at the time of Hauppa.

Answer - Commodity Exchange System.

Question 34- What method did the people of Harappa adopt for the configuration of cities and houses.

Answer - Grid method.

Question 35- What was the major feature of urbanization in Harappan civilization.

Answer - Exhaust system.

Question 36- Where do you get the information about script and religion in Harappa?

Answer - By late seals.

Question 37- By what name is the pictogram script called.

Answer - Bendofreundrum scripted.

Question 38- Where did the most Harappan sites have been discovered in India after independence (1947).

Answer - Gujarat.

Question 39- Which is the Harappan site which was three tier.

Answer - Dhaulavira.

Question 40- Evidence of production of rice has been obtained from the Sandhav Puja.

Answer - Rangpur and Lothal.

टिप्पणियाँ

इस ब्लॉग से लोकप्रिय पोस्ट

राजवंशों के संस्थापक और अंतिम सम्राट-founder and last emperor of dynasties

रोजगार समाचार 18 से 24 मई 2024-Employment News 18 To 24 May 2024

केंद्रीय बजट 2024 की मुख्य बातें – Union Budget 2024-25 Highlights in Hindi