पॉवरफुल 500 सामान्य ज्ञान (GK) 2021 प्रश्नोत्तरी सभी प्रतियोगी परीक्षाओं के लिए 


प्रश्‍न 1. अंगूरों की पैदावार के लिए कौन-सा शहर प्रसिद्ध है ?

उत्तर – नासिक (महाराष्ट्र)


प्रश्‍न 2. कोयना बांध किस राज्य मे स्थित है ?

उत्तर – महाराष्ट्र


प्रश्‍न 3. शरीफा की फसल कौन से महीने काटी जाती है ?

उत्तर – नवम्बर के प्रारम्भ


प्रश्‍न 4. हिमानी (ग्लेशियर) बर्फ का विशाल पिंड कहा है ?

उत्तर – हिमालय पर्वत के श्रेणी के शीर्ष स्थलो पर छाया रहता है।


प्रश्‍न 5. कायांतरित कौन-सी शैल है ?

उत्तर – संगमरमर


प्रश्‍न 6. एक घण्टे में पृथ्वी कितने देशान्तर घूमती है ?

उत्तर – 15° डिग्री देशांतर


प्रश्‍न 7. चंद्र ग्रहण किस कारण होता है ?

उत्तर – पृथ्वी, सूर्य और चन्द्रमा के बीच आ जाता है।


प्रश्‍न 8. ब्रिटिश शासन ने किन स्थानों के बीच पहली रेलवे लाइन शुरू की गई थी ?

उत्तर – मुम्बई से ठाणे के बीच


प्रश्‍न 9. युद्ध में साहस और पराक्रम के लिए दिया जाने वाला भारत का सर्वोच्च सैनिक पुरस्कर कौन-सा है ?

उत्तर – परमवीर चक्र


प्रश्‍न 10. ऋतुएँ के होने के क्या कारण है ?

उत्तर – सूर्य के चारो ओर पृथ्वी का परिक्रमण

पॉवरफुल 500 सामान्य ज्ञान (GK) 2021 प्रश्नोत्तरी सभी प्रतियोगी परीक्षाओं के लिए    प्रश्‍न 1. अंगूरों की पैदावार के लिए कौन-सा शहर प्रसिद्ध है ?  उत्तर – नासिक (महाराष्ट्र)    प्रश्‍न 2. कोयना बांध किस राज्य मे स्थित है ?  उत्तर – महाराष्ट्र    प्रश्‍न 3. शरीफा की फसल कौन से महीने काटी जाती है ?  उत्तर – नवम्बर के प्रारम्भ    प्रश्‍न 4. हिमानी (ग्लेशियर) बर्फ का विशाल पिंड कहा है ?  उत्तर – हिमालय पर्वत के श्रेणी के शीर्ष स्थलो पर छाया रहता है।    प्रश्‍न 5. कायांतरित कौन-सी शैल है ?  उत्तर – संगमरमर    प्रश्‍न 6. एक घण्टे में पृथ्वी कितने देशान्तर घूमती है ?  उत्तर – 15° डिग्री देशांतर    प्रश्‍न 7. चंद्र ग्रहण किस कारण होता है ?  उत्तर – पृथ्वी, सूर्य और चन्द्रमा के बीच आ जाता है।    प्रश्‍न 8. ब्रिटिश शासन ने किन स्थानों के बीच पहली रेलवे लाइन शुरू की गई थी ?  उत्तर – मुम्बई से ठाणे के बीच    प्रश्‍न 9. युद्ध में साहस और पराक्रम के लिए दिया जाने वाला भारत का सर्वोच्च सैनिक पुरस्कर कौन-सा है ?  उत्तर – परमवीर चक्र    प्रश्‍न 10. ऋतुएँ के होने के क्या कारण है ?  उत्तर – सूर्य के चारो ओर पृथ्वी का परिक्रमण  Powerful 500 General Knowledge (GK) 2021 Quiz for All Competitive Exams   Question 1. Which city is famous for the production of grapes?  Answer – Nashik (Maharashtra)    Question 2. In which state is the Koyna Dam located?  Answer – Maharashtra    Question 3. In which month the crop of custard apple is harvested?  Answer – Beginning of November    Question 4. Where is the giant body of glacier (glacier) ice?  Answer – There is a shadow on the top places of the range of the Himalaya Mountains.    Question 5. Which rock is metamorphic?  Answer – Marble    Question 6. How many longitudes does the earth rotate in an hour?  Answer – 15° degree longitude    Question 7. What is the cause of lunar eclipse?  Answer – Earth comes between the Sun and the Moon.    Question 8. Between which places the first railway line was started by the British rule?  Answer – Between Mumbai to Thane    Question 9. Which is the highest military award of India given for courage and valor in war?  Answer – Param Vir Chakra    Question 10. What are the reasons for the existence of seasons?  Answer – Earth's revolution around the Sun


Powerful 500 General Knowledge (GK) 2021 Quiz for All Competitive Exams


Question 1. Which city is famous for the production of grapes?

Answer – Nashik (Maharashtra)


Question 2. In which state is the Koyna Dam located?

Answer – Maharashtra


Question 3. In which month the crop of custard apple is harvested?

Answer – Beginning of November


Question 4. Where is the giant body of glacier (glacier) ice?

Answer – There is a shadow on the top places of the range of the Himalaya Mountains.


Question 5. Which rock is metamorphic?

Answer – Marble


Question 6. How many longitudes does the earth rotate in an hour?

Answer – 15° degree longitude


Question 7. What is the cause of lunar eclipse?

Answer – Earth comes between the Sun and the Moon.


Question 8. Between which places the first railway line was started by the British rule?

Answer – Between Mumbai to Thane


Question 9. Which is the highest military award of India given for courage and valor in war?

Answer – Param Vir Chakra


Question 10. What are the reasons for the existence of seasons?

Answer – Earth's revolution around the Sun