दांडी यात्रा में गाँधी जी ने कितनी दूरी तय करके नमक कानून का विरोध किया था ?How far did Gandhiji protest against the salt law during the Dandi Yatra?
पॉवरफुल 500 सामान्य ज्ञान (GK) 2021 प्रश्नोत्तरी सभी प्रतियोगी परीक्षाओं के लिए
प्रश्न 1. महात्मा गांधी को सर्वप्रथम ‘राष्ट्रपिता’ किसने कहा था ?
उत्तर – सुभाष चंद्र बोस
प्रश्न 2. 15 अगस्त, 1947 ई. को भारत ने अपनी आजादी का पहला जश्न कहाँ मनाया था ?
उत्तर – कलकत्ता (अब कोलकाता)
प्रश्न 3. भारत व पाकिस्तान के बीच विभाजन किस योजना के तहत हुआ था ?
उत्तर – माउंटबेटन योजना
प्रशन 4. महात्मा गांधी की हत्या कब व किसने की थी ?
उत्तर – 30 जनवरी, 1948 ई. (नाथूराम गोडसे)
प्रश्न 5. स्वतंत्र भारत का प्रथम भारतीय गर्वनर जनरल कौन था ?
उत्तर – सी. राजगोपालाचारी
प्रश्न 6. दांडी यात्रा में गाँधी जी ने कितनी दूरी तय करके नमक कानून का विरोध किया था ?
उत्तर – 385 किमी.
प्रश्न 7. ‘भारत छोड़ो’ आंदोलन कब प्रारंभ हुआ ?
उत्तर – 9 अगस्त, 1942
प्रश्न 8. ‘इंकलाब जिंदाबाद’ का नारा किसने दिया था ?
उत्तर – सरदार भगत सिंह
प्रश्न 9. ‘अर्द्धनग्न फकीर’ महात्मा गाँधी को किसने कहा था ?
उत्तर – चर्चिल
प्रश्न 10. सबसे बड़ी आँखें किस स्तनधारी प्राणी की होती है ?
उत्तर – हिरण
Powerful 500 General Knowledge (GK) 2021 Quiz for All Competitive Exams
Question 1. Who first called Mahatma Gandhi the 'Father of the Nation'?
Answer – Subhash Chandra Bose
Question 2. Where did India celebrate its first independence on August 15, 1947?
Answer – Calcutta (now Kolkata)
Question 3. Under which plan was the partition between India and Pakistan done?
Answer – Mountbatten Plan
Question 4. When and who killed Mahatma Gandhi?
Answer – January 30, 1948 AD (Nathuram Godse)
Question 5. Who was the first Indian Governor General of independent India?
Answer – C. Rajagopalachari
Question 6. How far did Gandhiji protest against the salt law during the Dandi Yatra?
Answer – 385 kms.
Question 7. When did the 'Quit India' movement start?
Answer – August 9, 1942
Question 8. Who gave the slogan 'Inquilab Zindabad'?
Answer – Sardar Bhagat Singh
Question 9. Who called Mahatma Gandhi 'half-naked fakir'?
Answer – Churchill
Question 10. Which mammal has the biggest eyes?
Answer – Deer

Post a Comment